COVID-19: А какво става, когато студентите се завърнат?

3200
COVID-19: А какво става, когато студентите се завърнат?
Снимка: Getty Images/Guliver

Връзката между епидемиите в университетите и колежите и смъртните случаи в по-широката общност често са косвени и трудни за документиране, но някои здравни експерти казват, че има ясни признаци за тези взаимодействия. Това пише авторитетното издание The New York Times, цитирано от агенция "Фокус".

Когато студентите се върнаха в кампусите из страната тази есен, предизвиквайки скок на коронавируснитe инфекции в цялата страна, хора като Филис Баукол изглеждаха малко застрашени. 

Класическа пианистка, която на 94 години беше болна от болестта на Алцхаймер, живееше защитена в старчески дом в Гранд Форкс, Северна Дакота, далеч от класните стаи, баровете и къщите на братствата, посещавани от студенти в Университета на Северна Дакота.

Но приливът на вируса в Гранд Форкс първоначално приписван на случаи сред учащи се, а след това разпространявайки се през общността, в крайна сметка достигна до г-жа Баукол. Тя се оказа положителна на новия коронавирус тази есен и три дни по-късно служители преместиха леглото ѝ до прозореца на старческия дом, за да може дъщеря ѝ да се сбогува с нея.

Въпреки че смъртните случаи от коронавирус се увеличават в САЩ, смъртността в общностите, в които се намират колежи и университети, нараства по-бързо от останалата част от страната, установява анализ на вестника в 203 окръга, където учащите се съставляват поне 10 процента от населението. 

Вирусолозите - герои и злодеи?

Пандемията изведе германските вирусолози в светлините на прожекторите. Но популярността носи и омраза, а дори и смъртни заплахи, пише М...

В края на август и началото на септември, когато студентите се завърнаха в кампусите и някои институции въведоха строги програми за тестване, броят на регистрираните инфекции нарасна. И все пак, тъй като сериозните заболявания и смъртта са рядкост сред младите пациенти с коронавирус, по това време не беше ясно дали нарастването на инфекциите в кампуса ще се превърне в голяма здравна криза.

Но от края на август смъртните случаи от коронавируса са се удвоили в окръзите с голямо студентско население, в сравнение с 58% увеличение в останалата част от страната. Малко от жертвите са били студенти, а по-скоро възрастни хора и други, които живеят и работят в общността.

Здравните служители и членовете на семействата на някои хора, починали в такива окръзи, описват големи вълни от случаи, включващи студенти, последвани от инфекции и смъртни случаи в по-широката общност.

„Когато скоростта на предаване в околната общност е висока и се увеличава“, казва Дженифър Нуцо, епидемиолог от Училището за обществено здраве на университета „Джонс Хопкинс“, „ще видите повече смъртни случаи“.

От началото на пандемията проучване на The New York Times е установило повече от 397 000 инфекции в над 1 800 колежa и университетa. Тези случаи включват повече от 90 смъртни случая, в които са замесени служители на колежа и студенти.

Коронавирус: Къде са най-големите конспиратори?

Втора вълна на пандемията няма, а то и вирус всъщност няма - това е лайтмотивът на руската държавна телевизия Russia Today. Това пише и...

Връзката между огнището в колеж и смъртността от коронавирус в по-широката общност често е непряка и трудна за документиране, според експерти в областта на общественото здраве, особено без обширно проследяване на контактите, за което много местни здравни отдели в Съединените щати не разполагат с ресурси. Смъртните случаи нараснаха през последните седмици, което затруднява разграничаването на огнищата, свързани с кампусите, и такива, свързани с други причини.

И все пак през септември и октомври, когато смъртните случаи бяха доста под върховите показатели и относително стабилни, те вече нарастваха в много колежански общности. Тази тенденция подчерта основния страх на здравните служители - че младите хора с ограничени симптоми могат неволно да предадат вируса, увеличавайки възможността той в крайна сметка да засегне някой по-уязвим.

Експертите предполагат множество начини за подобно разпространение, включително една проста възможност: Повече от 1,1 милиона студенти работят професии, свързани със здравеопазването, показват данните от преброяването, включително повече от 700 000, които работят като медицински сестри, медицински асистенти и помощници по здравните грижи в своите общности.

В окръзи с голямо студентско население и където смъртността се е увеличила значително през есента, местните здравни служители предлагат широк спектър от обяснения. Някои бяха категорични, че съществува връзка между свързаните с колежа случаи и смъртните случаи в по-широката общност. Други казват, че нямат ресурси за проследяването и отнасят нарастването на смъртните случаи на по-широко разпространение в общността или че разпространението изглежда е свързано и с други фактори - увеличаване на туризма, спортни мероприятия или събирания на закрито.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари