Даже в Иран говорят: Украйна няма достатъчно войници за дълга война с Русия

12478
Даже в Иран говорят: Украйна няма достатъчно войници за дълга война с Русия
Снимка: iStock

Населението на Украйна е намаляло почти наполовина през последните 20 години - от 48 млн. души на 31 млн. души. Така гръмко иранското издание Kayhan прави прочит на проучване Jamestown Foundation*.

Проучването е доста интересно, но за намаляването на населението има изрично уточнение - че това намаление на хора е нормално, предвид многото кризи в Украйна още преди сегашната война и няколкото миграционни вълни за посочения период.

Какъв е иранският прочит?

Още: САЩ дават на Киев още оръжия - ето какво влиза в най-новия пакет

Ако сегашната тенденция се запази, страната скоро ще бъде изправена пред демографска катастрофа. В същото време настоящият конфликт с Русия е само една от многото причини за тази ситуация.

В допълнение към факта, че през последните 17 месеца на войната щетите, нанесени на страната, се оценяват на почти 1 трилион долара и тя е в най-пълния смисъл на думата в руини, конфликтът е причинил и смъртта и миграцията на хиляди украинци. Както отбелязват западни медии, 80% от семействата в Украйна са загубили поне един от близките си по време на конфликта, а повече от 10 милиона украинци са станали бежанци в страната и извън нея. Според Kayhan затова Jamestown Foundation прави доклада.

Иранското издание счита, че докладът отправя предупреждение към властта в Киев, че човешкият ѝ ресурс е на изчерпване и че Киев всъщност не обръща внимание на това, а "постоянно говори за липсата на танкове, ракети и боеприпаси, които страната трябва да получи "за решаване на всички текущи проблеми" от страните партньори". Без хора това ще е "ненужна купчина желязо", пише в иранското издание.

Интересното е, че в доклада на Jamestown Foundation има и приблизителна оценка, че потенциално 4 000 000 души могат да бъдат мобилизирани, но към момента мобилизирани деспособни са 2 000 000 украинци. Отделно се обръща внимание на следното:

Още: Украйна вече е страната, получила най-много пари от САЩ след Втората световна война

Украинската армия трябва да създаде пълномащабна програма за обучение, тъй като съществуващата в момента с членовете на НАТО не покрива дори една четвърт от първоначалните нужди за обучение на новите бригади. Въпреки това, само британските програми за обучение са правилно актуализирани и допълвани с напредването на войната. Например, месец след началото на тежките позиционни боеве в окопите на Бахмут, тренировъчните програми на Обединеното кралство включват специфични упражнения за бой в такива условия.

Междувременно нарастват оплакванията относно липсата на пълноценни бригадни учения за украинските сили, включително обучение за цялата командна верига, тъй като различните батальони в рамките на една бригада могат да тренират в три различни държави едновременно, което се отразява на тяхното ниво на подготовка и сплотеност. Това се допълва от ограниченията на Запада за използване на ракети с голям обсег на руска територия и в Крим. Без възможност за използване на тези боеприпаси на руска територия, ще бъде почти невъзможно за украинските сили да постигнат целите не само за деокупация на окупираните територии, но и за принуждаване на Русия към истински преговорен процес за мир.

Цитати

"Ако си спомним, че в края на съществуването на Украйна като една от съюзните републики в състава на СССР, нейното население беше почти 50 милиона души, можем да разберем, че причините за сегашната криза не са само в настоящия военен конфликт. Сегашната официална статистическа служба на Украйна твърди, че населението на страната в началото на войната е било 34 милиона души, но дори такова леко преувеличение е по-скоро опит за пожелателно мислене. Никой обаче не може да опровергае печалния факт, че през последните 20 години населението на Украйна, без всякакъв военен конфликт е намаляло от 48 до 30 млн души.

Още: Невиждан дефицит и насочени 100% от данъците за войната: Бюджетът на Украйна

На фона на съществуващите икономически и демографски фактори процесът на намаляване на населението в Украйна е съвсем естествен и разбираем.

Според Евростат за периода от 2014 г. до 2022 г. значителна част от украинците - 4,8 милиона души - са получили разрешение за пребиваване в Европа, а близък брой, приблизително 3 милиона души, са получили право на пребиваване в Русия. В доклада на Jamestown Foundation се посочва, че ако извадим и броя на напусналите страната украинци и тези, които сега живеят на териториите, преминали към (бел. ред. - всъщност окупирани незаконноСамите руснаци пуснаха кадри, показващи колко фалшиви са т.нар. референдуми (ВИДЕО) Русия (а това са повече от 2 милиона души), тогава се оказва, че населението на Украйна в момента дори не е 31, а само 20 млн души (бел. ред. - числата са така посочени и в оригиналния доклад).

По-нататък в доклада можете да прочетете, че преди повече от година бяха публикувани последните статистически данни на Украйна за броя на военнослужещите, мобилизирани във въоръжените сили (тогава беше съобщено, че са били мобилизирани повече от един милион души). В същото време Министерството на ветераните на Украйна обяви потенциалния брой на военните в армията до 4 милиона души. Като се вземат предвид оценките за броя на формираните нови бригади в украинската армия, данните, обявени от Министерството на ветераните, приблизителният брой на ранените военнослужещи, както и числеността на постоянните въоръжени сили, може да се приеме, че броят на военнослужещите, мобилизирани за украинската армия в момента, е около 2 милиона души.

Докладът на споменатата американска аналитична фондация също подчертава това - цитираните данни ни позволяват да заключим, че около 10% от украинците сега са призовани на военна служба или мобилизирани, което означава, че този брой също трябва да се извади от общия брой на заетите в икономиката на страната. Отделно са и 10 милиона пенсионери.

Още: Украйна ще похарчи 50% повече за отбрана тази година спрямо миналата

Според всички налични данни, ситуацията с осигуряването на страната с човешки ресурси или необходимите за икономиката производителни сили е наистина критична. Част от населението в трудоспособна възраст - пенсионерите и тези, които са мобилизирани в редиците на въоръжените сили на Украйна или формированията на териториалната отбрана, просто са изключени от производствения процес. Освен това от изказванията на депутатите от Върховната Рада ясно се усеща, че в цялата страна се усеща остър недостиг на кадри, способни да работят в производството. В същото време властите непрекъснато се оплакват, че винаги няма достатъчно мобилизирани или призовани във въоръжените сили на Украйна".

Отчитат ли САЩ ситуацията?

Иранската медия продължава в следния дух: "В доклада, публикуван от Jamestown Foundation, се посочва също, че страните, които се смятат за партньори на Украйна, преди всичко САЩ, трябва да се съобразят с тази тъжна нова реалност по отношение на осигуряването на страната със собствени производителни сили. В крайна сметка войната на територията на Украйна в момента засяга не само Крим, Донбас, Херсон и т.н., но и сигурността на цяла Европа.

Изглежда Вашингтон се притеснява само от това, че Украйна отслабва военно в резултат на военния конфликт. Междувременно Украйна губи ценно време, през което би било възможно да се коригира ситуацията, но заедно с времето си отиват и човешки животи. САЩ също са обезпокоени, че европейските партньори забавят доставките на танкове, бронирани машини и друга военна техника за Украйна. Но почти 78% от украинците имат приятели или роднини, загинали или ранени по време на конфликта с Русия. Авторите на споменатия доклад са загрижени за това, но явно в Белия дом не са. И тези цифри ще нарастват още повече, ако Русия води военни действия в по-дългосрочен план, което очевидно може да си позволи, за разлика от Украйна".

Припомняме, че Иран е един от най-верните съюзници на Русия във войната ѝ с Украйна, макар да отрича, че доставя дронове "Шахед" за целите на режима на Путин.

ОЩЕ: Година война в Украйна: Владимир Путин - какво планира, за какво излъга, какво излезе? (ВИДЕО)

* Проучването на Jamestown Foundation - ТУК! Фондацията е създадена като платформа за подкрепа на емигрирали по времето на СССР.

Източник: Kayhan

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com