"Дядовци в армията": Украйна праща възрастни хора на фронта, икономиката реагира

13573
"Дядовци в армията": Украйна праща възрастни хора на фронта, икономиката реагира
Снимка: Getty images

Украинската армия е изправена пред катастрофален недостиг на личен състав - на първо място става дума за млади здрави мъже. А ръцете на поколението, което сега се бори на фронта, са много по-търсени на пазарa на труда. Историческите паралели се насочват сами. 

Средната възраст на личния състав на украинската армия е 43 години. Според списание Time, бойците на фронтовата линия вече са много по-възрастни, отколкото в самото начало на военните действия. През февруари 2022 г. средната възраст на войник в Украйна е била между 30 и 33 години.

Това е един от най-трудните проблеми на украинските въоръжени сили: в страната практически не са останали млади мъже, способни да държат оръжие, за да бъдат изпратени в окопите. Вместо това все по-често можете да чуете как този или онзи пенсионер отива на фронта като доброволец. Това съобщава например изданието Business Insider в свой доклад. 63-годишни пенсионери, наричани "дядовци", седят до млади войници в окопите. Украйна е една от „най-старите“ страни в света по отношение на средната възраст на своите граждани. Средната възраст на средния украинец надхвърля 40 години. И тази статистика дори не отчита последствията от руско-украинския конфликт.

Проблеми с набора

Колко хиляди млади хора вече са загинали на фронта, остава неясно и до днес, но според американски военни експерти украинските загуби наброяват най-малко 70 хиляди убити и 130 хиляди ранени. 

Украинската армия в момента изпитва сериозни проблеми с личния състав и мобилизирането му. Това е една от основните причини правителството да разглежда възможността да започне преглед на съществуващото законодателство в областта на отбранителната политика. Още: След преживяна окупация: Сълзи от радост при посрещането на украинската армия (ВИДЕО)

Като част от реформите се предвижда да се увеличи горната граница на възрастта на военнослужещите с изключението, предвидено за военно време. Това би дало на Министерството на отбраната възможността да държи потенциални войници под оръжие дълго след края на службата им. Освен това след началото на руската инвазия Киев премахна всички възрастови ограничения за служба. В момента на гражданите от мъжки пол на възраст от 18 до 60 години е забранено да пътуват извън страната.

Политическият натиск върху армията се засилва, за да я принуди да набира повече мъже. Последицата от това е все по-масовото изселване на украински граждани в чужбина: от началото на конфликта граничните служители са задържали повече от 6000 мъже на военна възраст при преминаване незаконно на границата. Това обаче е само малка част от реално избягалите. В същото време, както показват последните проучвания на европейските пазари на труда, делът на украинците, работещи в страни, които граничат с Украйна - като Полша и Румъния - непрекъснато нараства.

Това е един вид социално-икономическо кръвопролитие, последствията от което не може да се предвидят. „Всичко това ще има огромно въздействие върху човешкия капитал на Украйна и е практически невъзможно да се оценят резултатите в дългосрочен план“, твърди Юлия Косякова, експерт по пазара на труда и миграцията в университета в Бамберг. Научните интереси на Косякова включват последиците от конфликта и масовото изселване на украински граждани в чужбина, както и техния ефект върху украинския пазар на труда. Според нея: „Украйна завинаги загуби много голяма група хора“.Още: В Украйна: Три пъти повече пари за озеленяване, отколкото за армията

Изследванията на Косякова показват, че много бежанци, напуснали Украйна в самото начало на въоръжения конфликт, са имали достатъчно възможности, включително материални, да започнат нов живот на Запад. Говорим за най-висококвалифицираните специалисти. „Тези хора избягаха от боевете в родината си. Сега те са си направили нов дом в чужда страна и повече от 30% от тях искат да останат там завинаги.“

През юли 2023 г. служители на базирания в Лондон Център за изследване на икономическата политика (CEPR) се обърнаха към онлайн обяви за работа, за да проучат как руската инвазия се отрази на украинския пазар на труда. Те установиха, че в момента основните изисквания към наетия персонал стават все по-стриктни и специфични - по-специално след февруари 2024 г. работодателите в Украйна търсят главно служители с особена гъвкавост и комуникативни умения. Аналитичните умения на кандидатите също станаха все по-търсени.

Търсенето нараства

Разбира се, търсени са хора, които умеят да трупат и предават знания по време на криза. Самият брой на свободните места не е променен. Тъй като украинската икономика е загубила около 30% от икономическата си продукция поради конфликта, последствията от общата мобилизация в редиците на въоръжените сили са видими и тук: въпреки икономическата криза няма достатъчно работници. Някои от тях са на първа линия, други вече са загинали. Още: Все повече жени служат в украинската армия

"Младите хора, които току-що правеха първите си стъпки в професионалното си поприще, бяха взети на фронта, но сега там са изпратени и специалисти от по-старото поколение”, казва Косякова. „Смърт или бягство - тези хора и техните знания не могат да бъдат заменени в дългосрочен план и тяхното отсъствие значително ще усложни възстановяването на Украйна, което ще се случи много, много бавно."

Изследователят прави исторически паралели с югославския конфликт от 90-те години. Тогава много мъже на средна възраст или по-възрастни мъже загинаха в боеве или избягаха от разкъсаната от война страна. Те не се върнаха у дома, а пазарът на труда някак си се възстанови без тях. "От друга страна обаче наблюдаваме засилване на така наречените "мрежови ефекти" в следвоенните години. Това означава, че бежанците от чужбина прехвърлят знанията и капитала си на приятели и роднини у дома", обяснява Косякова. „Те укрепват външната търговия и формират мрежи, които ще продължават да съществуват дълго след края на въоръжения конфликт.“ 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари