Доклад: Разходите за отбрана на ЕС са прекалено малки за амбициите му

3752
Доклад: Разходите за отбрана на ЕС са прекалено малки за амбициите му
Снимка: NATO

Целта на ЕС да увеличи разходите за отбрана до 22,5 милиарда евро през следващото десетилетие не е достатъчна за амбициите му в сектора. Това посочва Европейската сметна палата в своя годишен преглед на документа за сътрудничество и политика в областта на отбраната на Блока, пише базираното в Брюксел издание EURACTIV, цитирано от агенция "Фокус".

Ако ЕС се опита да се защити без помощ от големия си съюзник в НАТО, Съединените щати, „се смята, че ще е необходима инвестиция от няколкостотин милиарда евро, за да се преодолее текущата пропаст във възможностите“, се подчертава в доклада. „Значимите и некоординирани съкращения в бюджетите за отбрана на държавите членки, заедно с недостатъчните инвестиции, се отразиха върху военните им способности“, коментират експертите.

Джухан Pартс, бивш естонски премиер, който е член на Европейската сметна палата, на която е възложено да контролира разходите на ЕС, нарече несъответствието между амбициите и предлаганите ресурси „огромно“. Той каза пред AFP, че “пълномащабното военно планиране (от ЕС) е дублиране на НАТО”, но отбеляза, че това е проблем за политиците, а не за одиторите.

Екатерина Захариева: Не желаем нова надпревара във въоръжаването

Не желаем нова надпревара във въоръжаването, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева днес по време на пар...

Въпреки това Рартс изтъкна, че членът на НАТО Великобритания представлява около една четвърт от общите разходи за отбрана на страните членки на ЕС - понастоящем основната национална военна сила на ЕС, заедно с Франция - напуска блока и това трябва да накара да се замислят онези, които искат да преодолеят разликата между разходите и стратегическите цели.

„Ако много голям член с огромен военен бюджет и сили напусне ЕС, тогава тази разлика ще стане още по-голяма“, каза той. „Ако сега говорим за „стратегическа автономия“ и това несъответствие (в ресурсите), тогава, ако най-големият (военен) член напуска, стратегическата автономия става още по-нереалистична“, отбеляза Джухан Рартс.

Европа, особено Франция, все повече гледа на създаването на обща способност за отбрана със „стратегическа автономия“, която да съпътства икономическата ѝ тежест на световната сцена.

Ето защо за бюджетния цикъл на Блока за 2021-2027 г., той възнамерява да увеличи разходите за отбрана 700%, от 2,8 милиарда евро през настоящия многогодишен цикъл.

България е на второ място в НАТО по военни разходи на база БВП

България е на второ място в НАТО по разходи от брутния вътрешен продукт (БВП), отделяни за отбрана. Това става, след като правителствот...

Но има опасения, подчертани в доклада, че инициативата ще се припокрива с много от това, което прави НАТО. Всички, освен пет от настоящите страни членки на ЕС, са в НАТО. Докладът отбелязва, че страните от ЕС не споделят общо схващане за заплаха или визия от какво точно трябва да се състои отбраната или дори правила за ангажиране.

Някои държави членки, например, „са склонни да се съсредоточават върху териториалната защита срещу военните заплахи, отправени от Русия, докато други са по-ориентирани към предизвикателствата за сигурността, възникващи от Северна Африка или Близкия изток“. В резултат на това подходът на ЕС към отбраната е „неясен“.

С новата Европейска комисия и неотдавнашното създаване на ДГ „Отбранителна промишленост и космос“ ЕС цели да се справи с раздробената отбранителна индустрия на блока и да внесе настоящите отбранителни инициативи като постоянно структурирано сътрудничество на ЕС (PESCO), което все още не е създадено във Фонда за европейска отбрана и възможен единен щаб на ЕС за военни операции под ръководството на Комисията.

Един от инструментите, Европейският фонд за отбрана, който е предназначен да подпомага финансово европейските проекти за научни изследвания и развойна дейност в целия Блок, трябва да започне работа след приключване на преговорите за бюджета на ЕС до края на тази или началото на следващата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com