ЕС прие план за отбрана, ще изпраща сили за бързо реагиране в чужбина

1948
ЕС прие план за отбрана, ще изпраща сили за бързо реагиране в чужбина
Снимка: Getty Images / Guliver

За пръв път Европейският съюз предвижда изпращане на сили за бързо реагиране в чужбина. Това е разписано в новия план за отбрана на ЕС, който бе приет снощи, 14.11.2016 г.

Министрите на отбраната и външните работи на страните членки се срещнаха в Брюксел и заявиха желанието си да се действа независимо от САЩ. Те също така отбелязаха, че стратегията, която включва по-силна координация между мироопазващите мисии на ЕС, е актуализирана.

Външните министри на ЕС разкритикуваха Турция, но не посмяха да я отрежат за влизане в ЕС

Външните министри на страните от Европейския съюз критикуваха днес действията на Турция след провалилия се военен преврат през юли, но ...

Стана ясно, че не се предвижда силите на ЕС да се конкурират с тези на НАТО, нито пък засега са заявени амбиции те да прераснат в европейска армия.

Според Федерика Могерини, която е Върховен представител на блока по въпросите на външните работи и сигурността, планът за отбрана на ЕС е било обсъждан още преди Доналд Тръмп да застане начело на САЩ.

Документът на европейския план за отбрана съдържа 8 точки, в които са разписани основните моменти, свързани концепцията за защита на страните членки на съюза. В документа е отбелязано още, че планът за отбрана е ключов компонент при управлението на кризи и разрешаването на конфликти, изграждането на мира и стабилността чрез осигуряването на сигурност на населението, защита на околната среда, устойчивото развитие и мира.

Какво прави ЕС?

Actualno.com припомня, че Европейският съюз е приел стратегия за борбата с тероризма, като един от приоритетите на ЕС в тази област е установяването и противодействието на факторите, допринасящи за радикализацията, и на процесите по набиране на хора за извършване на терористични актове. За тази цел Съветът на ЕС е приел и стратегия за борба с радикализацията и набирането на терористи. С оглед на все по-често срещащите се явления „самостоятелно действащи бойци“ и „чуждестранни бойци“ или нарастващия потенциал на социалните медии за мобилизиране и комуникация, още през юни 2014 г. Съветът прие преработен вариант на тази стратегия.

Ердоган с много остър тон към Европа: ЕС не може да решава съдбата на турския народ

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че търпението му по отношение членството на страната в ЕС се изчерпва и още в началото на 2...

Малко по-късно, през декември 2014 г., министрите на правосъдието и вътрешните работи приеха поредица насоки във връзка с преработената стратегия на ЕС за борба срещу радикализацията и набирането на терористи. Тези насоки предвиждат набор от мерки, които да се прилагат от ЕС и държавите членки.

Настоящият план на ЕС за отбрана е разписан в духа на стратегиите и опитите на страните членки по отношение на борбата с тероризма - тема, съпътстваща ежедневието на всеки един от нас.

Планът за отбрана на ЕС може да намерите ТУК

Как е в България?

Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма (2015 - 2020 г.) отразява волята и вижданията на българската държава за политики за противодействие на радикализацията и тероризма, с по-силен фокус върху превенцията, без да се подценява значимостта и ролята на реактивните мерки.

ЕС ще разсели квотните мигранти до края на 2017 г.

Евросъюзът смята да приключи с квотното разселване на мигрантите от Гърция и Италия до края на 2017 година, съобщи говорителката на Евр...

Документът обединява действащите към момента стратегически и концептуални документи в тази сфера. Стратегията за противодействие на радикализацията и тероризма (СПРТ) има хоризонт на действие до 2020 г., с междинен преглед и актуализиране към средата на 2018 г. Стратегията е отворен документ, който може да бъде допълван с нови елементи при внезапни и значителни изменения в средата за сигурност.

Повече подробности за стратегията у нас вижте ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа