"Ел Мундо": САЩ затягат икономически обръча около Русия, но не напълно

2931
"Ел Мундо": САЩ затягат икономически обръча около Русия, но не напълно
Снимка: iStock/Guliver

Повечето от новите антируски мерки на САЩ са в съответствие с модела, който Вашингтон следва срещу Русия в продължение на повече от десетилетие: експулсиране на дипломати и налагането на санкции. Всичко видимо сочи, че правителството на Байдън иска да увеличи до известна степен натиска върху Путин, се казва в статията на Пабло Пардо в испанското издание "Ел Мундо" под заглавие Guerra económica contra Rusia. Ето какво още пише той:

В налагането на антируските санкции правителството на Байдън се спря, както казват на Уолстрийт, на "ядрения вариант": да забрани на американските банки да купуват националния дълг на Руската федерация (РФ) както в рубли, така и в друга валута. Вашингтон обаче реши да "отслаби" "атомната бомба" и забрани на американските банки да участват само в търговията с държавен дълг. Това означава, че американските компании ще могат да продължат да работят на вторичния пазар, където купуват и продават вече издадени облигации.

Украйна за 4-5 месеца може да събере плутоний за атомна бомба

Може ли Киев да последва пътя на КНДР, ако Украйна не я вземат в НАТО? Това е темата, която разглежда руското издание „Свободная ...

Този ход е удар за Русия, която, подобно на други страни в света, е зависима от емитирането на дългове през последната година, за да се бори с икономическия спад, причинен от Covid-19. В случая с Москва икономическият спад се влоши от падането на цените на петрола, основата на руския износ. Русия, заедно със Саудитска Арабия, е основният доставчик на суров нефт в света. Именно продажбата на петрол е един от основните лостове на Кремъл във външната политика.

Реакцията на пазара беше слаба. На сутринта руският държавен дълг и рублата паднаха. Това обаче продължи само до момента, в който търговците осъзнаха, че американските банки могат да продължат да купуват и продават облигации на вторичния пазар, което гарантира ликвидност в системата. Освен това Русия изобщо няма голям държавен дълг - той представлява само 20% от БВП дори след нарастването през 2020 г. За сравнение, САЩ имат държавен дълг от 131%, а Испания – 120%. Освен това 80% от руските дългови задължения са закупени от руски компании, което намалява зависимостта на страната от чуждестранния капитал.

Мярката е най-значителната санкция, наложена от правителството на Джо Байдън в отговор на поредицата от агресивни действия, за които Вашингтон обвинява Москва. Наред с други неща, САЩ обвиняват Москва, че е платила на талибаните награди за убийството на американски войници и техните съюзници (включително испанци) в Афганистан, после разкриха мащабен цифров шпионаж в края от миналата година в правителството и някои американски компании, както и намеса в изборите в САЩ през ноември 2020 г. Засега потвърждение относно сценария с талибаните няма.

"Главният готвач на Путин" е една от жертвите

Санкциите засягат пряко и руския предприемач Евгений Пригожин, известен като "готвач на Путин", чиито наемници служат като телохранители на венецуелския диктатор Николас Мадуро от 2019 г. Групата "Вагнер" на Пригожин изигра ключова роля за намесата на Русия в Сирия, където дори защити столицата на страната Дамаск, когато жизнеспособността на режима на Башар Асад беше под сериозна заплаха. Освен това вагнеровците нахлуха в Украйна, където подкрепиха проруските сепаратисти, действащи в източната част на страната, както и в Централноафриканската република, за да спрат напредъка на фундаменталистките ислямски групи.

Американско издание: Готова ли е Украйна за руска инвазия в Донбас?

Експерти предупреждават: очаква ни много гореща пролет 2021 г. Макар да е ясно, че Киев няма да може да спечели при всеки сценарий, вкл...

Правителството на Джо Байдън взе решения срещу Владимир Путин за втори път през последните шест седмици. На 2 април САЩ предприеха поредица от целенасочени мерки срещу Русия, след като там се опитаха да отровят лидера на руската демократична опозиция Алексей Навални.

Провалената двустранна среща на върха с Байдън

Повечето от новите мерки следват модела, който САЩ следват почти десетилетие срещу Русия: експулсирането на дипломати, обвинени в шпионаж (този път десет) и санкции срещу 32 лица и организации, като списъкът включва както публични, така и частни предприятия. Вашингтон обаче не включи нови лица в санкционния списък.

Всичко видимо показва, че правителството на Байдън иска да увеличи натиска върху Путин, но само до определено ниво, така че животът на руския диктатор да не стане твърде труден. Между другото, във вторник, по време на телефонен разговор между двамата президенти, Байдън предложи на Путин да проведат двустранна среща на върха, но Путин отказа.

Освен това Вашингтон е отменил изпращането на два военни кораба до Черно море, на чийто бряг, близо до границата с Украйна, Русия е съсредоточила голям брой войници и военна техника. И двете мерки изглежда са насочени към предотвратяване на ескалация на напрежението, което би затворило каналите за комуникация между двете държави.

Сигнал от Украйна: Русия ще затвори Керченския проток за половин година

Русия (РФ) обяви за предстоящото затваряне до края на октомври 2021 г. на част от Черно море в посока Керченския проток за военни кораб...

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com