Байдън към Путин за новите американски санкции срещу Русия: Можеше и повече

3389
Байдън към Путин за новите американски санкции срещу Русия: Можеше и повече
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че в телефонен разговор е казал на руския лидер Владимир Путин, че е решил да не прекалява със санкциите, предаде БГНЕС.

"Ясно дадох на президента Путин да разбере, че можем да продължим със санкциите, но реших да не го правя, реших да действам пропорционално. САЩ не възнамеряват да започнат нов цикъл на ескалация и конфликти с Русия. Искаме стабилни и предвидими отношения ", каза Байдън, говорейки на пресконференция в Белия дом.

Слуховете, че САЩ ще наложат нови санкции срещу Русия, се засилват

САЩ възнамеряват да наложат санкции срещу Русия във връзка със съмнения, че Руската федерация стои зад хакерската атака на софтуера Sol...

"Ако Русия продължи да се намесва в нашата демокрация, аз съм готов да отговоря ... Но през дългата ни история на съперничество, нашите държави са намирали начини да намалят напрежението, така че да не излиза извън контрол. Има и области, в които САЩ и Русия могат работят заедно”, каза Байдън.

Байдън подчерта, след като обяви новите санкции срещу Русия, че и за двете страни "сега е моментът за деескалация на напрежението". Американският президент каза също, че за него и Путин е важно да се срещнат лично, като заяви, че двете страни могат да "започнат стратегически диалог за стабилност" по различни глобални въпроси.

САЩ разшириха санкциите срещу Русия по обвинения в електорална намеса и кибер хакерство, а Москва отрече обвиненията и коментира, че новите ограничения са "враждебен акт". Наложени са санкции срещу определени физически и юридически лица - 32-ма руски граждани и 6 руски компании. За персона нон грата са обявени 10 руски дипломати, досега работещи в САЩ. Освен това, има забрана за американски компании да участват в купуване на руски държавни облигации, което моментално доведе до спад на стойността на рублата, невиждан от декември, 2020 година. Към момента на написване на материала, 1 рубла се разменя за 0,013 американски долара.

Основната причина за новите санкции

САЩ се готвят да решат за нови санкции срещу Русия

Администрацията на американския президент Джо Байдън завърши преглед на действията, приписвани на Русия, които според Вашингтон са враж...

"Кибератаката срещу софтуера на американската компания SolarWinds изложи на риск 16 000 компютърни системи по целия свят, което направи възможно тяхното деактивиране", заяви на редовен брифинг прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, давайки пояснения за новите американски санкции срещу Русия.

Говорителят на американския президент беше помолена да обясни какво е основанието да бъдат избрани конкретни технологични компании от Руската федерация, срещу които са наложени санкции в четвъртък. "Разбира се, хората, които са работили за тези компании, които са били включени в списъка <...>, са участвали пряко в хакерски дейности и поради тази причина ги добавихме към списъка и взехме мерките, които взехме", отговори Псаки.

Както беше съобщено по-рано, софтуерът на Orion на SolarWinds е бил хакнат през март миналата година. Хакерите успяха да вкарат вирус в актуализацията на Orion, която след това беше изтеглена и използвана от хиляди клиенти на SolarWinds, включително водещи държавни агенции, както и над 400 от най-големите американски компании.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com