ЕС едва накара Латинска Америка да осъди руската агресия, една страна се въздържа

5952
ЕС едва накара Латинска Америка да осъди руската агресия, една страна се въздържа
Снимка: Getty Images

Призраците на колониалната история се завърнаха и започнаха да преследват европейските и латиноамериканските лидери по време на срещата им на върха в Брюксел, пише "Политико" в обобщение на случилото се в столицата на ЕС.

На дневен ред за гостите от Латинска Америка бяха 400-те години европейско колониално управление, икономическа експлоатация и робство. За домакините приоритет номер едно беше войната на Русия срещу Украйна.

ЕК попари надеждите на Турция за членство в съюза през 2024 г.

Турция няма да стане член на Европейския съюз през 2024 г. Това заяви говорителят на Европейската комисия Петер Стано пред "Известия". ...

Различията във възгледите бяха толкова дълбоки, че двете страни трудно успяха да се съгласуват на първата си среща на върха от 8 години насам. Най-вече различията се видяха, когато трябваше да се намерят думи, с които да се осъди агресивната война на Русия в заключителното комюнике. Това направи двудневната среща разочароваща за всички заинтересовани страни - но особено за лидерите на най-новите държави членки на ЕС от Източна Европа, които имат свои собствени горчиви спомени за съветското имперско управление и руската агресия, пише "Политико".

"Всъщност това е война за колонизация", заяви латвийският министър-председател Кришянис Кариниш: "Има една бивша колонизаторка - Русия, и една бивша колония - Украйна. И бившият господар се опитва да си върне някогашното си владение. Мисля, че много страни по света могат направят връзка с това".

Лидерите на ЕС трудно успяха да убедят Общността на латиноамериканските и карибските държави (CELAC), която включва традиционни съюзници на Москва като Никарагуа, Куба и Венецуела, да осъди ясно войната на Русия.

ОЩЕ: Срещата ЕС-Латинска Америка с риск да стане дипломатически провал заради войната в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски, който е редовен гост в Брюксел, този път не беше поканен. Припомняме, че в срещата участваше българският премиер Николай Денков.

С фонд от 20 милиарда евро: Евросъюзът планира дългосрочна помощ за украинската армия

ЕС ще предложи специален фонд за поддържане на армията на Украйна през следващите четири години на стойност до 20 милиарда евро. Това п...

Споровете относно формулировката на съвместната декларация забавиха края на срещата с часове, докато лидерите се опитваха да преодолеят пропуските. В крайна сметка само Никарагуа изрази несъгласие.

400 години колониализъм

Испания, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, е насочила поглед към Латинска Америка и обича да подчертава тесните културни и езикови връзки с континента. Но те водят началото си от колониалното минало на Испания и на Европа.

Испанското кралство колонизира голяма част от Латинска Америка от 1493 г. и през следващите 400 години придобива огромно богатство, експлоатирайки земите и хората. Европейската търговия с роби също така принудително транспортира милиони африканци в робство в Латинска Америка и Карибския басейн.

Докато европейските лидери се надяваха да намалят геополитическото напрежение, латиноамериканските им колеги дойдоха на масата с ясно послание: Определянето на отношенията днес означава да се обърне внимание и да се поправят несправедливостите от миналото - особено когато ЕС отново се обръща към богатия на ресурси регион, този път за да подпомогне екологичния си преход.

ОЩЕ: Латинска Америка поиска от Европа колониални обезщетения вместо помощ за Украйна

Макрон скептичен към назначението на американски икономист в ЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон се намеси в полемиката около наемането от страна на Европейската комисия на американски експерт п...

Премиерът на Сейнт Винсент и Гренадини - малка островна държава, която е начело на групата от 33 страни от CELAC, - призова за преговори за икономически компенсации за колонизацията и поробването.

"Ресурсите от търговията с роби и от робството са помогнали за подхранването на индустриалната революция, която е поставила основата на голяма част от богатството в Западна Европа", заяви Ралф Гонсалвес пред малка група репортери във вторник. Това беше част от аргументите му в полза на плана за "поправяне на историческото наследство на изостаналостта в резултат на геноцида над коренното население и поробването на африканските тела", както той заяви в понеделник преди срещата на върха.

Търговско напрежение

Търговските преговори между ЕС и МЕРКОСУР - съюзът, който обединява големите латиноамерикански икономики, - отразиха още един голям фронт на напрежение.

Освен беглото споменаване на сделката с МЕРКОСУР в заключителното изявление, разговорите с Бразилия, Аржентина, Уругвай и Парагвай останаха настрана въпреки предишните надежди, че срещата на върха може да вдъхне нова енергия в преговорите за сключване на търговско споразумение.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен все пак заяви след срещата на върха, че "амбицията ни е да приключим най-късно до края на тази година".

Нов план на ЕС за Украйна: Ракети и изтребители, "чадър" за сигурност и членство

След като НАТО обяви няколко официални стъпки за гаранции за сигурността и бъдещо членство на Украйна в Алианса след войната, стана ясн...

Промишлеността и гражданското общество имат коренно различни тълкувания за това доколко сделката би помогнала на страните да бъдат равнопоставени с европейските си партньори. Бизнесът иска споразумението да се осъществи, за да се гарантира, че регионът ще остане на политическата и икономическата карта на ЕС.

Мания по ресурсите

Сключването на сделката с МЕРКОСУР придобива все по-голямо значение за ЕС, който разчита, че богатият на ресурси регион ще захранва с енергия вятърните турбини и електрическите превозни средства, от които се нуждае, за да постигне целите си в областта на климата.

Бразилия е най-големият износител на стратегически суровини за ЕС по обем, а в "литиевия триъгълник", обхващащ Чили, Аржентина и Боливия, се намират около половината от световните запаси на литий. В рамките на срещата на върха Брюксел и Чили подписаха нов меморандум за разбирателство в областта на суровините.

Въпреки че в понеделник фон дер Лайен обяви, че Брюксел ще вкара над 45 млрд. евро в региона чрез програмата си "Глобален портал" - за инфраструктурни проекти, които поне отчасти ще бъдат от полза и за частния сектор на ЕС - Европа закъснява с инициативата в регион, където Китай вече е разширил влиянието си, пише "Политико".

ОЩЕ: ЕС ще инвестира 45 млрд. евро в Латинска Америка и Карибите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com