Европа трябва да се готви за война с Путин без САЩ

16605
Европа трябва да се готви за война с Путин без САЩ
Снимка: Мартин Георгиев/От другата страна

Русия мобилизира своята армия и икономика за продължаващия десетилетие конфликт с Украйна (той се изроди в де факто пълномащабна война от 24.02.22). И ако (или когато) Русия победи Украйна, тя може да продължи натиска си на запад към Балтика, Полша и други страни от източния фланг на НАТО. А Съединените щати, най-влиятелният член на Алианса, може да са безсилни да спрат тези катаклизми.

"САЩ може да не се притекат да ни спасят", пише анализаторът проф. Джъстин Бронк, представяйки нов доклад за Кралския институт за отбранителни изследвания в Лондон.

За да предотвратят авторитарното превземане и потенциалния колапс на демокрацията в Европа, членовете на НАТО извън САЩ трябва незабавно да увеличат производството на боеприпаси и да подготвят своите военновъздушни сили за трудната задача да унищожат руската система за противовъздушна отбрана. Сега тези ключови военни нужди на целия Алианс се покриват основно от американците. Но сливането на две сили – авторитаризмът, пълзящ в някои европейски страни, и перспективата за война с Китай – може да сложи край на американската щедрост, посочва професорът.

Ако Китай нахлуе в Тайван и Съединените щати решат да се намесят, Пентагона вероятно ще трябва да прехвърли някои сили от Европа в Азия, за да има дори минимален шанс за победа.

"Рискът китайските военни да се опитат да блокират Тайван или да нахлуят в острова или други ключови спорни територии в Южнокитайско море или Източнокитайско море изглежда ще е между 2026 и 2028 г.", пише Бронк.

До този момент китайските ВВС и ВМС ще имат значителни предимства пред американските сили в Тихия океан. „Проблемът е, че многобройните способности на Китай ще достигнат зрялост и ще бъдат напълно разгърнати, но част от (военния) отговор на САЩ (включително новите стелт изтребители и бомбардировачи) все още няма да е готов. По този начин, ако се случи опасна конфронтация или действителен военен конфликт в Индо-тихоокеанския регион през този период, Съединените щати ще бъдат в изключително трудна позиция", смята Бронк.

Още: Препоръка: САЩ да се готви за война с Русия и Китай едновременно

И ако Владимир Путин постигне целта си да унищожи свободна Украйна преди евентуална китайска атака срещу Тайван, той може да се възползва от момента, за да продължи атаката си срещу демократична Европа. Според Бронк в този случай континентът би бил "уязвим за паралелна военна агресия от страна на Русия". А докладът на Бронк не разглежда перспективата, че Съединените щати могат да оттеглят военната подкрепа за сегашните си приятели и съюзници дори без да чакат война с Китай.

Още по-мрачно за Европа бъдеще, сервирано от САЩ

Помислете: републиканците в Конгреса гласуваха против военната помощ за Украйна, Израел и Тайван, на практика изисквайки в замяна администрацията на Джо Байдън да прекрати своята десетилетна практика да предоставя убежище на бежанци. При републиканско управление Америка може да отговори на китайската и руската агресия... с пълно бездействие. По един или друг начин европейските демокрации ще се окажат сами.

Но те не са готови за това. Дори след 22 месеца брутални боеве в Украйна, най-големите европейски членки на НАТО - с изключение на Полша - дори частично не са се мобилизирали за колективна самоотбрана. Германските разходи за отбрана дори намаляха след избухването на войната в Украйна през февруари 2022 г. Междувременно британски одитори са установили недостиг на финансиране от 21 милиарда долара за ключови отбранителни програми.

Най-евтиният начин да се предотврати голяма война в Европа е да се помогне на Украйна да победи Русия. Но отново европейците не могат да разчитат на американска помощ за това - поне не докато Републиканската партия продължава да си затваря очите за двойната заплаха от авторитаризъм отвътре и отвън.

Европа трябва да е готова да се бие сама. Или ще стане косвено сега, воювайки чрез Украйна, или европейците директно ще се сблъскат с руснаците веднага след падането на Украйна. Но ако европейците възнамеряват да се бият сами, това означава, че те ще трябва да създадат свои собствени военни способности вместо тези, които в момента им предоставят Съединените щати.

Още: Путин готви Русия за нови войни: Поредни видими стъпки (ВИДЕО)

"Европейските страни, включително Обединеното кралство, трябва спешно да инвестират в значително увеличаване на производствения капацитет на артилерийски боеприпаси, резервни части и ракети за противовъздушна отбрана, така че Украйна да може да продължи да се бие и те да могат да попълнят собствените си опасно изчерпани запаси", съветва Бронк.

Европейските военновъздушни сили трябва да практикуват потискане и след това унищожаване на руската противовъздушна отбрана, като бъдат подходящо оборудвани за тази трудна и опасна задача.

В крайна сметка, заключва Бронк, "дали можем надеждно да отблъснем конвенционалните (неснабдени с оръжия за масово унищожение) руски сили в Европа или не зависи от превъзходството във въздуха, тъй като европейските сили на НАТО няма да разполагат с достатъчно персонал, финансиране или оръжия да победят Русия по различен начин."

Европейците и техните лидери трябва да осъзнаят опасностите от настоящия исторически момент. Сраженията вече дойдоха в Европа и най-вероятно ще дойдат в Азия. Може би като помогнем на Украйна в битката ѝ за оцеляване срещу Русия, ще ограничим разпространението им.

Но да се правиш, че няма война, е равносилно на това да се предадеш предварително. Бронк завършва анализа си с цитат от Уинстън Чърчил, който през 1936 г. умолява парламента да превъоръжи британската армия за това, което той правилно предвиди - неизбежна война с Германия.

"Ще имаме ли време да подредим защитите си... или ще бъдат изречени страшните думи "твърде късно"?, попитал тогава Чърчил.

Още: Лоши новини от Украйна за Източна Европа: Да сме готови не само според Столтенберг

Автор: Дейвид Акс, военен колумнист на Forbes

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com