Лоши новини от Украйна за Източна Европа: Да сме готови не само според Столтенберг

16222
Лоши новини от Украйна за Източна Европа: Да сме готови не само според Столтенберг
Снимка: Getty Images

Лоши новини или големи победи - какво вижда генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за войната в Украйна - ? Зависи къде и какво четете и гледате.

Столтенберг даде интервю пред ARD, като там въпросите бяха в насока каква е оценката му за развитието на войната. В отговорите генералният секретар на НАТО засегна темата в две насоки - песимистична и оптимистична.

Лоши новини от Украйна

"Трябва да сме подготвени и за лоши новини, но сме длъжни да подкрепяме Украйна и в добри, и в лоши времена", заяви Столтенберг. Моментално информационният флагман на Русия и едно от най-престижните оръжия в пропагандата на Владимир Путин ТАСС публикува материал с акцент именно, че се чакат лоши новини от Украйна. Факт е, че на този акцент наблягат още украински информационни издания.

Същевременно Столтенберг уточни, че войната в Украйна е война на изтощението и нещата зависят от логистиката: "Увеличаването на военната продукция е от решаващо значение. Ние работим сериозно в името на тази цел. Един от сериозните проблеми е фрагментацията на европейската оръжейна индустрия. Ние не сме в състояние да си сътрудничим така тясно, както е необходимо. Доставката на повече военна помощ и боеприпаси е от решаващо значение в сегашния момент. В това отношение трябва да видим общата картина – че е в общ интерес на всички в НАТО да преодолеем някои тесногръди национални интереси – те ни вкарват в опасна ситуация".

Припомняме, че до момента военната помощ за Украйна само от САЩ е приблизително равна на около 5% от американския военен бюджет за 2024 година - т.е. за близо 2 години САЩ са осигурили толкова оръжие на Украйна: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си (ВИДЕО)

Големи победи в Украйна

Столтенберг призна, че фронтовата линия в Украйна не се е променила значително тази година, но това не значи, че Украйна не постига успехи. Конкретно той наблегна на факта, че Руският черноморски флот беше принуден да отстъпи от Черно море, както и успешните украински удари в руския тил. Този аспект от думите му дава възможност на западни медии като Deutsche Welle да насочат акцент и върху това като доказателство, че Украйна може да се справи, стига да ѝ се оказва навременна и достатъчно голяма военна помощ от Запад: И трите черноморски пристанища на Украйна заработиха, руският флот е безсилен

ОЩЕ: Ракетите ATACMS: Първи обстрел по руски цели с ВИДЕО от генерал Залужни

От война с Украйна - война с НАТО

Ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша Яцек Сивера смята, че страните от източния фланг на НАТО имат само три години, за да се подготвят за руска атака. Според украинското издание NV ("Ново време") той е казал това в интервю за полското издание Nasz Dziennik, отговаряйки на въпрос дали е съгласен с изявлението на Германския съвет за външни отношения, че Русия може да атакува страни от НАТО и те имат от 5 до 9 години да се подготвят за това.

Яцек по-специално отбеляза, че този анализ съвпада с американски изследвания, но времевата рамка, посочена от германските анализатори, е "твърде оптимистична". "Ако искаме да избегнем война, страните от НАТО на източния фланг трябва да приемат по-кратък, тригодишен времеви хоризонт, за да се подготвят за конфронтация. Това е времето, когато трябва да се изградят способности на източния фланг, които биха изпратили ясен сигнал за възпиране срещу агресията", каза ръководителят на Полското бюро за национална сигурност. Според него руската военна промишленост работи на три смени и може да изгради своя нов военен потенциал през следващите 3 години: Остават от 5 до 9 години, след които Русия се изправя във война срещу НАТО - това смятат германски анализатори

През октомври президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че Русия ще атакува балтийските държави през 2028 г., ако сега ѝ бъде дадена пауза във войната. Според него през това време режимът на Путин ще възстанови нападателния си потенциал. Той подчерта, че Русия търси възможности да замрази фронта в Украйна и да се адаптира, прави изводи от грешките си и се готви да продължи напред. Президентът на Чехия Петр Павел каза, че Русия ще има нужда от поне 5-7 години, за да възстанови напълно боеспособността си след края на войната в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com