Европейска армия: Добра идея или дубликат на НАТО?

6884
Европейска армия: Добра идея или дубликат на НАТО?

Обща европейска армия. Възможно ли е? Да. Вероятно ли е? Не точно. Всъщност идеята за обща европейска армия отдавна се подмята в силовите центрове на континента. Това ще бъде отделна организация от НАТО и ще отговаря само за Европейския съюз.

Войната в Украйна преобърна европейското отбранително планиране. В крайна сметка това е най-големият конфликт на европейска земя от края на Втората световна война.

Безпрецедентната руска агресия в последно време пося страх и тревога сред европейските столици. Представите за мир и сигурност, които изглеждаха толкова неоспорими в продължение на три десетилетия, се изпариха, когато първите руски танкове навлязоха в Украйна. Още: Орбан иска европейско НАТО, без САЩ

Има НАТО, което да предпази от по-нататъшни руски посегателства към Запада. Но, както мнозина около политическите центрове на континента твърдят, времената се променят и Съединените щати може да бъдат отклонени в бъдеще с вътрешни проблеми или конфликт с Китай далеч в Индо-Тихия океан.

В момента съществува Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз (ОПСО), която е много олекотена версия на отбранителен съюз и без никакви „истински зъби”. Поради няколко причини обаче всички усилия за създаване на обща европейска военна сила се оказаха неуспешни.

Пречките

Голяма пречка е самото естество на Европейския съюз. С 27 държави-членки и около 450 милиона души, Европейският съюз е съвременна Вавилонска кула. Има много интереси, идеи и вярвания и те се сблъскват почти ежедневно. Постигането на консенсус за важното политическо решение като създаване на обща военна сила не изглежда вероятно в скоро време, дори след такова голямо геополитическо събитие като инвазията на Русия в Украйна. Още: Ако ЕС имаше армия, нашите политици нямаше да се гърчат за Украйна*

Друга основна пречка за създаването на обща европейска военна сила е свързана с командването и контрола. Съставена от сили на много страни от континента, една обща европейска армия би имала трудности да действа ефективно на бойното поле или в отговор на непредвидени обстоятелства.

Както показа войната в Украйна – особено що се отнася до помощта за сигурността на бедстващата страна – има много различни гледни точки сред европейските силови центрове. Такава дисфункция в бойни операции би била пагубна във военно време, пише National Interest.

Как би действала такава обща военна сила при непредвиден случай някъде в Европа, ако например Франция и Германия не са съгласни относно използването й, защото непредвидените обстоятелства често излизат извън контрол.

За мнозина в Европа такъв отбранителен съюз отдавна е необходим. Тъй като Европейският съюз става все по-силен, той търси изява на глобалната сцена. Но дали това може да се постигне чрез обща военна сила е съмнително. Още: Европа, понякога трябва и да се воюва

Успехът на Европейския съюз е преди всичко икономически. Общата валута, зоната за свободна търговия и отворените граници между държавите-членки стимулират растежа и просперитета. Има смисъл да се осъществи идеята за обща европейска армия, без да се опитваме да дублираме НАТО.

Автор: Ставрос Атламазоглу

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари