Financial Times: Турция е пред трудни избори за САЩ, Сирия и ЕС

3612
Financial Times: Турция е пред трудни избори за САЩ, Сирия и ЕС
Снимка: Getty images/Guliver

През следващите седмици турският президент Реджеп Ердоган ще трябва да вземе много сериозни решения, свързани със САЩ, Сирия и ЕС, пише Дейвид Гарднър в материал за Financial Times, цитиран от БГНЕС.

Авторът коментира последните събития в икономиката и външната политика на Турция, както и необходимите реакции от страна на Анкара спрямо заплахите от САЩ и исканията на Русия. Според него в рамките на няколко седмици Турция трябва да реши къде се намира в геополитическото пространство, а това ще ѝ помогне да реши и икономическата си стабилност, и сигурността в контекста на реалните заплахи.

Меркел и Ердоган си обещаха нова ера в отношенията Германия-Турция

Германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обещаха тържествено да възстановят обтегнатите си отношения...

От началото на годината турската лира изгуби с 40% стойността си спрямо щатския долар, валутният курс доведе до увеличаване на външния дълг на компаниите и засега кризата се фокусира в това. САЩ са гневни заради сближаването на НАТО-вска Турция с Русия, както и заради арестувания в обвинение за тероризъм пастор Андрю Брънсън. Вашингтон предприе наказателни стъпки срещу турски министри и вноса от страната, като се готвят да разширят санкциите в най-уязвимия за икономиката на Анкара период.

Засилват се и спекулациите около съдбата на Брънсън, който на 12 октомври ще се изправи пред съда. Миналата година президентът Ердоган обвърза ареста на пастора с искането на Анкара Фетхуллах Гюлен (ислямският проповедник, изпратен в изгнание в Пенсилвания, обвинен за организатор на опита за преврат от 15 юли 2016 г. - бел. ред.) да бъде екстрадиран в Турция.

Предприетото „прочистване“ сред опозицията след проваления преврат Ердоган аргументира с независимостта на турската съдебна система, но това бе възприето като сериозно от много малко хора. Мнозина смятат, че пастор Брънсън ще бъде връчен на американския президент Доналд Тръмп като дар в името на мира. В началото на седмицата в речта си пред парламента Ердоган посочи, че е отишъл в САЩ заради делото срещу Брънсън и американската подкрепа за кюрдските бунтовници в Сирия. И докато преди ветровете духаха в полза на Ердоган и той провеждаше хладнокръвна дипломация, сега, съдейки по духа му, ситуацията е различна.

Гневът на Вашингтон е по-силен от този на Турция. Съюзниците на Ердоган говорят за съюз против Тръмп – с Русия, Китай и дори ЕС. Но междувременно новият най-добър приятел на Ердоган на световната сцена е руският президент Владимир Путин, който притежава голям потенциал за неразбирателство и конфликти. Гражданската война в Сирия продължава 7 години, Анкара и Москва се включиха в нея като противници и докато Русия подкрепя режима на Башар Асад, с въздушните удари Турция се изтегли към нейната орбита. На този етап Москва спря подкрепата си за силите на Асад в Идлиб. Но Русия настоява Анкара да се разграничи от подкрепата си за „овцете“ и „джихадистките кози“.

Ердоган напусна демонстративно залата на ООН по време на речта на Тръмп

Турският президент Тайип Ердоган напусна официалната зала на Общото събрание на ООН, когато американския президент Доналд Тръмп започна...

Миналия месец в Сочи Ердоган и Путин се споразумяха за сформиране на зона, свободна от оръжия, в Идлиб. Очаква се до 15 октомври Турция да изведе от района около 20 000 джихадисти, свързани с Ал Кайда, но това не изглежда вероятно. Гарднър прогнозира, че клането, което ще възникне в Идлиб, ще превърне Турция в обект на нападения, както през 2015-2016 г. Той припомня и визитата на Ердоган в Германия от миналата седмица, който иска да възобнови отношенията си с ЕС. Ердоган търси сериозни инвестиции от Европа и по-големи помощи за 3,5 млн. сирийски бежанци в страната му.

Но когато Ердоган жонглира с геополитическите и икономическите топки. Той държи абсолютната власт в ръцете си и премахна всички, които знаят как се използват лостовете ѝ – либералните и светските хора в предишните правителства, основателите на собствената му партия, десетките хиляди гюленисти и висшите ешелони на публичния сектор.

Гарднър завършва публикацията си с цитат на анонимен източник от управляващата Партия на справедливостта и развитието: „Турция е на ръба на няколко много важни решения. Сред тях е и въпросът дали ще продължаваме с тази система или системата ще се модифицира. Хората в Турция трябва отново да бъдат заедно, иначе няма да се справим с това разединение“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари