Forbes: Танкът Challenger 2 не е подходящ за войната в Украйна, ето защо (ВИДЕО)

7927
Forbes: Танкът Challenger 2 не е подходящ за войната в Украйна, ето защо (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Великобритания прехвърли на Украйна 14 броя от 71-тонните танкове Challenger 2. Сега 82-ра десантно-щурмова бригада на украинските въоръжени сили е единственото подразделение, използващо 13 останали танка, след като една бойна машина беше унищожена в бой край Работино в Южна Украйна в края на миналото лято.

Challenger 2 е единственият танк в британската армия. Британците го използваха доста успешно през 2003 г. по време на водената от САЩ инвазия в Ирак. 

Това бойно средство с четиричленен екипаж обаче не е подходящо за Украйна, твърди Forbes. Има основание да се счита, че Лондон е прехвърлил тези 14 танка само за да подтикне други страни от НАТО да прехвърлят свои танкове, които са по-добри. Това са Leopard 2 и M1A1. Още: Западни оръжия в Украйна и как се представят: Британският танк Challenger 2 и шведската гаубица Archer (ВИДЕО)

Затъват в калта

Един от членовете на екипажа на украински Challenger 2 сподели, че неговият двигател с мощност 1200 конски сили не е достатъчно мощен за 71-тонното бойно средство. Challenger 2 много често затъва и засяда в меката украинска почва и трябва да бъде изтеглен от други Challenger 2 или от спасително-евакуационни машини.

В разгара на бой, когато не винаги е възможно заседналият Challenger 2 да бъде изтеглен, той веднага се превръща в много уязвима цел.

Слаба защита

От първата бойна употреба, която беше в Босна през 90-те години на миналия век, Challenger 2 в британската армия винаги са били оборудвани с допълнителна броня отстрани на корпуса и в долната челна плоча. Има причини за това. Тези зони на базовата версия на танка, предназначени за директен огън от прикритие, са най-слабо защитени. Още: "Не става само с танкове": Украйна се нуждае от боеприпаси, сапьори и персонал

Украйна не получи за монтиране тези бронезащитни комплекти. Това вероятно е защото допълнителните три тона маса ще направят Challenger 2 още по-малко подвижен на меката земя. Вместо това украинците инсталират леки мрежести екрани, покриващи най-уязвимите места.

Такива решетки спомагат за намаляване на въздействието на безпилотните самолети и смъртоносността на ръчните противотанкови оръжия, но по-мощните боеприпаси вероятно ще пробият бронята на британския танк. Още: Украйна вероятно загуби първия си танк Challenger 2 (ВИДЕО)

Проблемното основно оръдие

120 mm оръдие L30 на Challenger 2 е проблемно. За разлика от гладкоцевните оръдия на съвременните западни танкове, L30 има нарезна цев. Другите боеприпаси не са подходящи за него и така украинците са принудени да поддържат отделна система за снабдяване, само за да поддържат стрелба от 13-те Challenger 2. 

Гладкоцевното танково оръдие L44 на Leopard може да издържи до 1500 изстрела, преди да достигне края на експлоатационния си живот. Нарезното оръдие L30A1 на Challenger 2 обаче се износва още след 500 изстрела. А това създава сериозни проблеми, защото 82-ра бригада от страх танковете ѝ да не затънат в калта ги държи далеч от фронтовата линия и ги използва като самоходни гаубици, пише още Forbes.

Недостатъчно танкове 

Днес Украйна е получила от европейските страни 71 танка Leopard 2. Освен това там са доставени 31 броя M1A1 "Ейбрамс" (Abrams) от САЩ. През следващата година Киев трябва да получи още 34 Leopard 2 и почти 200 Leopard 1. Но съветските Т-64 и Т-72, които формират основата на украинските танкови сили, наброяват стотици. Още: Колко са танковете на Украйна и тези на Русия: Впечатляващи нови данни

По този начин 14 броя Challenger 2 (сега 13) по стандартите на Въоръжените сили на Украйна не е нищо повече от грешка при закръгляване. Те не си заслужават усилията, необходими за поддръжката и ремонта им. А, да - също и да ги извадят, когато закъсат.

Автор: Дейвид Акс

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари