Германско издание: България злоупотребява с ветото за собствени националистически цели

3897
Германско издание: България злоупотребява с ветото за собствени националистически цели
Снимка: europeanwesternbalkans.com

България създава нов прецедент в политиката за разширяване на ЕС - използва гледната си точка на историята по гротескен начин като политически инструмент срещу съседна държава, пише германското списание Der Spiegel.

„Някои националисти ги присвояват като славяноезични гърци. Други като южни сърби или западни българи. В кратката им история никога не е било лесно за македонците да бъдат признати за отделна нация със собствен език. Към днешна дата Северна Македония е оспорена от съседите си България, Гърция и Сърбия като „конструкт“ и „изкуствена нация“, пише изданието.

Йеремич: Ветото за Македония е скандално и трагично послание към региона

Българското вето по пътя на Северна Македония към ЕС е „скандално“ и може да има последици върху европейската интеграция на...

„Фактът, че „македонският въпрос“ - един от ключовите в историята на Балканите, все още е далеч от това да бъде изследван само от историците – бе показано в наши дни от българското правителство. Тя моли съседната Северна Македония да обяви официално, че македонската нация има български корени и че езикът в страната - македонският, е западнобългарски диалект. Докато македонското правителство не приеме това, България няма да позволи на страната да започне преговори с ЕС“, обяснява медията.

След ветото на Унгария и Полша върху бюджета на ЕС, българската блокада на Северна Македония причинява нова криза в ЕС. България създава нов прецедент в политиката на Брюксел за разширяване - използва гледната си точка на историята по гротескен начин като политически инструмент срещу съседна държава.

„Тук става въпрос за много повече от двумилионна Северна Македония, която отдавна е изпълнила всички технически критерии за започване на преговори за членство в ЕС. Става въпрос за това как правителствата на някои държави-членки на ЕС злоупотребяват с правото си на вето в името на собствените си националистически вътрешнополитически кампании. Това силно накърнява доверието към ЕС в най-важния му съседен регион - Западните Балкани“, посочва немското списание.

В разговор с „Шпигел“ македонският премиер Зоран Заев определи българското вето „абсурдно и нелепо“.

Кристиян Шкварек: Не, България не спира македонците пред влизане в ЕС

"Трябва да се направи едно много важно уточнение на фона на ветото на България за присъединяване на Северна Македония към ЕС и купищата...

„През последните години направихме много, за да постигнем добър напредък по пътя ни към европейската интеграция. Показахме, че можем да се държим европейски“, каза той и обвини България за „отправяне на искания по неевропейски начин към нашата идентичност и достойнството ни като нация“.

Заев смята, че причините за ветото са вътрешнополитически.

Според изданието вероятно се намеква за месеци на антикорупционни протести срещу дясното консервативно и националистическо коалиционно правителство на премиера Бойко Борисов, както и за предстоящите парламентарни избори през март следващата година. Борисов се нуждае от полезна тема, с която да отвлече вниманието от корумпираната си система, пише Der Spiegel.

Медията предупреждава, че ако Северна Македония загуби европейската си перспектива, както в много други случаи през историята на Балканите, радикалният национализъм може да тласне страната към насилие.

Смилов: Ветото за Северна Македония е куриоз от много гледни точки

Инцидентът с ветото“ за Северна Македония е „куриозен от много гледни точки“. Това заяви пред БНР политоголът доц. Да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари