Гърция разширява морската си територия, Албания в истерия

7144
Гърция разширява морската си територия, Албания в истерия
Снимка: Pixabay

Новината, че Гърция ще разшири морската си граница с 6 до12 морски мили в Йонийско море, последвана от информация, че гръцкият външен министър Никос Дендиас преди това е разговарял по телефона с албанския премиер Еди Рама и съобщението, че скоро ще посети Тирана, предизвика реакции в Албания.

Гърция расте - разширява териториалните си води в Йонийско море

Високо напрежение: Ще има ли военен сблъсък между Гърция и Турция заради Източното Средиземноморие?

Турция и Гърция обявиха, че ще проведат паралелни военноморски учения край гръцкия остров Крит днес (25 август) на фона на нарастващото...

Първата реакция дойде от Рама, който в отговор на гражданин във Facebook написа, че „морето и сушата не се дават като подаръци“.

"Моретата и сушата не се дават като подаръци, приятелю, така че преди да обсъждате подобни теми, седнете, четете, получете информация", написа Рама.

Опозицията, чрез своя бивш външен министър, университетския професор Тритан Шеху, обвини Рама, че "който е заклеймил споразумението за морска граница през 2019 г., сега, когато Гърция разширява териториалните си води до 12 мили в Йонийско море, мълчи".

Шеху подчерта, че това са дейности на напускащо правителство, което е "пълно с грехове". Той изтъкна, че именно такива абсурдни и преднамерени дейности във външната и регионалната политика са нанесли безкрайни щети на страната в отношенията и позицията й в процеса на интеграция и загуба на ролята й за стабилността на региона.

Албанското министерство за Европа и външните работи заяви пред „Гласът на Америка“, че разширяването на морската граница на Гърция няма нищо общо с албанско-гръцката водна граница.

Напрежение и сблъсъци в Гърция, заради убийството на грък в Албания

Полицията в Северна Гърция е трябваше да разпръсне с гранати със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати митинг, който е беше организира...

Това е проблем, който се регулира от международното право и конкретно с Конвенцията за морското право от 1982 г. (UNCLOS)“, се казва в изявление.

Министерството посочва, че Албания и Гърция като съседни държави, които поделят морските зони, вече са поели ангажимент да постигнат ново споразумение „в духа на взаимното разбиране и интерес, основаващо се на принципите и нормите на морското право, международната практика и зачитането на решението на Конституционният съд. "След лавината от реакции в социалните мрежи, късно снощи вицепремиерът Ерион Браче призова за „спокойствие“, като гарантира, че „нито един сантиметър не е взет от страната. Той призова за спокойствие, защото "никой не е нападнал Албания, никой не е окупирал суша и море". Освен това той обясни, че сушата и морето са гарантирани от националното и международното право. Браче припомни и сделката от епохата на Демократическата партия, която той нарече неконституционна и резултат от действията на деградирало правителство.

"Успокойте се. Истерията не е наша сила, а наша слабост. Обръщам се към всички вас, които обичате да коментирате с часове в социалните мрежи: успокойте се. Никой не ни окупира, нито ни взема суша и море! Земята, морето и всичко останало, което Бог ни е дал в тези части, са гарантирани от международните и национални закони, те не се защитават с истерия, а със знание, мир, разум, закон, страст и любов за всеки сантиметър земя и море“, пише Браче.

Въпросът за морската граница между двете страни е тема, която често се повдига в Албания и често се посочва като гръцко условие за членството на Албания в ЕС.

На няколко пъти бяха организирани протести срещу „намерението на правителството да отстъпи част от териториалните води на Гърция“, с твърденията, че това е „национално предателство и ако то е условие за получаване на дата за преговори с ЕС, то не трябва да се случва“.

Преговорите между Гърция и Албания за двустранните проблеми преминали напрегнато

Официална Тирана оценява, че преговорите за текста на спогодбата за разрешаване на двустранните проблеми между Гърция и Албания са били...

През април 2009 г. тогавашните министри на външните работи на двете страни Люлзим Баша и Дора Бакояни подписаха споразумение за морска демаркация в Тирана в присъствието на премиерите Сали Бериша и Костас Караманлис. Но Конституционният съд в Албания на следващата година обяви сделката за неконституционна.

Експерти в областта твърдят, че Бериша е „дал“ на Гърция повече от 200 квадратни километра морска територия, принадлежала на Албания, където се смята, че има големи нефтени и газови находища.

* Информация МИА, превод БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари