Хага попречи на Тачи да стигне до Белия дом. Какво следва за Сърбия и Косово?

5508
Хага попречи на Тачи да стигне до Белия дом. Какво следва за Сърбия и Косово?
Снимка: Getty Images/Guliver

Точно когато Белият дом подготви план за бъдещето на Косово, военното минало в района напомни за себе си.

Косовският президент Хашим Тачи трябваше да бъде във Вашингтон в събота за разговори със сръбските лидери за нова ера на икономическото сътрудничество между бившите враждуващи страни на Балканите, при домакинството на специалния пратеник на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Но когато Тачи беше на път за САЩ в сряда, на уебсайта на Международния трубунал в Хага се появи съобщение: Прокурор повдигна обвинение в 10 точки срещу бившия водач на партизанската група и други, обвинявайки ги в престъпления срещу човечеството и военни престъпления, „включително убийства, насилствено изчезване на хора, преследване и изтезания“. Обвиняемите трябва да отговарят за близо 100 убийства, а комбинираните им престъпления имаха стотици жертви, твърди прокурорът.

Тачи няма да присъства на срещата във Вашингтон

Времето едва ли би могло да бъде по-драматично и предизвика обвинения от лагера на Хашим Тачи за заговор срещу срещата в Белия дом. Тачи, който винаги е отричал обвиненията за престъпления, няма да отиде на преговорите.

"Обвиненията са напълно без основание", каза Кадри Весели, бивш президент на косовския парламент, който е обвинен заедно с Тачи в обвинителния акт, пред репортери в косовската столица Прищина в сряда вечерта.

Тръмп покани в САЩ лидерите на Сърбия и Косово

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поканил президентите на Сърбия и на Косово Александър Вучич и Хашим Тачи да посетят Белия дом на 27 ю...

"Притеснявам се, че истинските мотиви на прокурора са политически. Имайки предвид сроковете, няколко дни преди срещата в Белия дом ... хората имат право да подозират, че това не е случайност", каза Весели настоящ лидер на една от основните политически партии в Косово.

Ще бъде ли обвинен Хашим Тачи за военни престъпления?

Шоковите вълни, предизвикани от обвинението, ще достигнат далеч отвъд Тачи, дълго време доминиращата политическа фигура сред косовското мнозинство от етнически албанци, чиято репутация на неуловим беше отразена в неговото nom de guerre (военно име - бел.ред.) „Змията“. Те ще се носят из Балканите и по-нататък и ще се простират назад във времето, за да повдигнат неудобни въпроси за западната външна политика тогава и сега.

Специалният съд в Хага беше създаден за разследване на военни престъпления, извършени по време на и след конфликта в Косово през 1998-1999 г., в който загинаха над 10 000 души, повечето от които са етнически албанци.

Конфликтът беше преломен момент не само за Косово, но и за Запада. През 1999 г. НАТО тръгна на война срещу друга държава за първи път в своята история със заявената цел да се сложи край на сръбските репресии срещу етническите албанци в Косово, тогава сръбска провинция. Войната сложи край на сръбското управление в Косово, което обяви независимост през 2008 г., но не беше признато от Сърбия.

В месеците след бомбената кампания, когато бронираните машини на НАТО патрулираха из пострадали от войни села и градове и полицаи на ООН в червено-бели джипове се движеха по задръстени улици, Косово беше сцена на безброй атаки срещу сърби и членове на други малцинствени групи. Домове бяха запалени и десетки хиляди избягаха от страх за живота си.

Тачи: САЩ да имат водеща роля в диалога със Сърбия

Президентът на Косово Хашим Тачи призова Европейския съюз да сложи край на със страната му и да либерализира визовия режим за нейните г...

Тези нападения понякога са били описвани като „атаки за отмъщение“ - предполагащи изливане на гняв от етнически албанци след години на сръбски репресии, последвани от масови убийства и етнически прочиствания от сръбските сили по време на войната. Но стана ясно, че част от насилието е координирано. По-късно международни следователи стигнаха до заключението, че висши членове на Освободителната армия на Косово (ОАК), които се бориха срещу сръбското управление, стоят зад подобни атаки, които също са насочени срещу противниците на АОК. Тачи беше политически лидер на групата.

Проблеми на мира

Обвиненията значително усложняват усилията на ЕС и САЩ за постигане на окончателно мирно споразумение между двете страни в нестабилния ъгъл на Европа, където Русия, Китай, Турция и арабските държави от Персийския залив се състезават за влияние.

Ще бъде по-трудно за Ричард Гренел, специален пратеник на Тръмп за мирните преговори в Косово, да превърне мисията си в голяма външнополитическа победа за шефа си в изборната година. Първоначално Гренел заяви, че разговорите в събота ще продължат с косовския премиер Авдула Хоти, но Хоти, който е на поста само от няколко седмици, обяви в четвъртък, че също си остава вкъщи.

Някои в региона и някои европейски дипломати ще се радват, ако усилията на Гренел се провалят. Те се опасяваха от бърза сделка между Тачи и сръбския му колега Александър Вучич, която ще пренебрегне основните въпроси и ще включва опасна размяна на територии (въпреки че Гренел отрече да предпочита тази идея). Но някои европейски служители заявиха през последните дни, че усилията на Гренел да изтласка двете страни обратно на масата за преговори за обсъждане на икономиката биха могли да помогнат за започване на политически разговори под егидата на ЕС, които са в застой.

Песков: Кремъл ще следи внимателно ситуацията в Косово

Тачи: Косово очаква договор със Сърбия до края на годината

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че институциите са подготвени да продължат диалога със Сърбия и той самият е оптимист, че догов...

Правозащитниците ще се надяват, че обвинението показва, че никой не може да действа безнаказано и че в крайна сметка справедливостта ще бъде предоставена за неописуеми престъпления. Критиците на Тачи също ще се надяват, че обвинителният лист предвещава политическата му смърт. Те гледат на него и други регионални лидери, включително Вучич, като на символи на система, пронизана с корупция и връзки с организираната престъпност. И обвиняват западните сили, че са прекалено готови да работят с тези лидери, като по този начин помагат за укрепването на тях и техните мрежи.

„Това обвинение е положителна стъпка за справедливостта, тъй като тези предполагаеми престъпления висят над Косово в продължение на две десетилетия“, казва Лоте Лейхт, директор в Human Rights Watch за на ЕС . „След години търсене на справедливост, жертвите от всички етнически групи най-накрая могат да получат своето възмездие в съда.“

Последиците от обвинението върху политическия пейзаж на Косово не са ясни. Малка група ветерани от ОАК се събраха в Прищина в сряда, за да протестират срещу обвиненията, но демонстрацията нямаше хаактер на незабавен, мащабен протест.

Клинт Уилямсън, американски адвокат, ръководещ група на ЕС, която разследва военните престъпления в Косово, призова политическите лидери да не използват обвинението за повишаване на напрежението.

"За онези в Косово, които се изкушават да реагират с гняв към това обвинение, и по-специално за тези в Косово, които биха се опитали да подбудят общественото противопоставяне на него, бих ги призовал да проявяват сдържаност", каза той в изявление .

„Важно е тези обвинения да бъдат разгледани чрез съдебен процес и това да последва своевременно. В този момент искрено се надявам, че ще има ясна резолюция, която предоставя справедливост за жертвите на тези престъпления - критична стъпка за допускане и Косово, и Сърбия да продължат напред и да оставят този трагичен период зад тях. "

Александър Вучич ще отиде на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН

Държавният глава на Сърбия Александър Вучич обяви, че ще отпътува за Ню Йорк за извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН дн...

Западен партньор

Противниците на Тачи многократно го обвиняват, че прави всичко възможно, за да се опита да избегне процес за военни престъпления, включително да поставя личните си интереси пред тези на страната.

Президентът се стреми да полира своя имидж на международната сцена. През 2018 г. беше публикувана „искряща“ биография на тачи на английски език, , озаглавена „Нова държава, съвременен държавник“.

Но ако съдът потвърди обвинението и Тачи тръгне към съдебен процес, той няма да бъде единственият, който е подложен на контрол. Tачи е ключов западен партньор повече от две десетилетия, датиращ от усилията за постигане на мир в Косово в края на 90-те години.

Въпреки че някои западни лидери бяха предпазливи по отношение на АОК и се опитаха да запазят дистанцията си от групата, НАТО ефективно се намеси на страната на партизаните с бомбената си кампания през 1999 г., която изгони сръбските сили извън Косово.

Когато Косово беше поставено в ръцете на администрация на ООН и мироопазващи сили, ръководени от НАТО след бомбардировките, и двете организации работиха в тясно сътрудничество с Тачи при временни политически структури. На полицията на ООН беше казано да не разследва Тачи и редица други косовски политически лидери без одобрение от най-високо ниво.

Сали Бериша: Еди Рама се е договорил с Александър Вучич за подялба на Косово

Бившият президент и премиер на Албания Сали Бериша заяви, че министър-председателят на страната Еди Рама е постигнал съгласие със сръбс...

Международните сили продължават да си сътрудничат тясно с Тачи, дори когато около него се завъртяха обвинения в тежка престъпност. Доклад от 2010 г. на швейцарския политик и прокурор Дик Марти за Съвета на Европа твърди, че Тачи е бил ръководител на групата за организирана престъпност, известна като групата на Дреница (кръстена на регион на Косово). Тачи многократно отрече обвинението.

Докладът съдържа и твърдения, че редица сърби са били убити заради бъбреците си, които са били продавани на черния пазар.

Фактът, че в доклада на Марти се казва, че черпи информация от различни западни разузнавателни агенции, повдига въпроси колко западните сили са си затворили очите на дейностите на Тачи.

Тези въпроси могат да възникнат отново, ако Тачи бъде изправен пред съдебен процес, особено ако такива доклади от разузнаването се използват като доказателство. Въпросите, с които се сблъскват западните служители, ще бъдат познати на поне един предишен обитател на планираната дестинация на Тачи в събота: Какво са знаели и кога са го научили?

 

* Анализът е на Андрю Грей и е публикуван в Politico. Превод: БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари