Handelsblatt: Предупредителен сигнал за другите - шампионът по ваксиниране Израел е пред нов локдаун

41553
Handelsblatt: Предупредителен сигнал за другите - шампионът по ваксиниране Израел е пред нов локдаун
Снимка: Getty images

Независимо от високото ниво на ваксиниране ситуацията с коронавируса в Израел се влошава, а правителството разглежда възможността за въвеждането на нов локдаун, пише германското издание Handelsblatt.

До неотдавна целият свят изумено гледаше на Израел, пише журналистът Пиер Хойман. Държавата изглеждаше изключително далновидна, не само поръчвайки достатъчен брой ваксини, но и предприемайки усилия в логистиката, за да проведе ваксиниране на населението по-бързо, отколкото в която и да е друга страна.

Коронавирусът в България: Спад в броя на новите случаи, но при значително по-малко тестове

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент на дневна база. 623 са новооткритите ...

През април Израел стана първата страна, която напълно възстанови икономиката си. Беше отменено задължителното носене на маски, отвориха киносалоните и театрите, басейните и фитнес-центровете. Ако бързата победа над коронавируса изглеждаше бърза, то тя беше възможна единствено в Израел.

Сега, шест месеца по-късно разочарованието расте. Вече няколко седмици броят на заразените стремително нараства. Правителството публикува мрачни сценарии, че броят на пациентите, хоспитализирани с коронавирус ще се удвоява всеки десет дни. За 4 седмици техният брой може достигне 4,8 хиляди души, като при половината от тях се очаква тежко протичане на заболяването, пише още журналистът.

За да се спре разпространението на вируса правителството въведе ограничения. То започна мащабна PR кампания, призовавайки всички хора над 60 години, които са ваксинирани с две дози, да поставят трета.

Правителството разпространи използването на т.нар. "зелен паспорт" във всички сфери на обществения живот. За частните мероприятия отново действат ограничения за максимален брой хора. Като последен вариант за задържане на пандемията правителството говори за нов локдаун, така то иска да убеди онези, които до момента са отказали да се ваксинират.

Новият локдаун се очаква през септември, тогава семействата по традиция се събират заедно. Ограниченията по време на празниците не само може да разкъсат веригата на заразяване, но и да ограничат отрицателните последици за икономиката, смятат от министерството на финансите на Израел.

Пандемията създаде антиправителствени настроения в световен мащаб

На фона на все по-разделени нации ново проучване установява, че COVID-19 влошава лошата политическа ситуация още повече. Изследователи,...

Тъй като до момента напълно ваксинирани са над 58% от 9,4 млн. души онези, които са отказали ваксиниране, смятат, че са били прави на фона на ръста на новозаразените. Само че според ръководителя на ваксинационната програма в Оксфорд Андрю Полард колективният имунитет в случая с Делта варианта е невъзможен, дори при 95% ваксинирани! На 14 август бяха регистрирани почти над 6 хиляди нови случаи. Проведено в Израел изследване потвърждава, е имунитетът след ваксиниране е гарантиран едва няколко месеца, но ваксинирането не е безполезно, уверяват експертите.

По данни на здравното министерство в Израел, що се отнася до ваксината на Biontech/Pfizer то ефективността й за предотвратяване на хоспитализации и тежки симптоми остава 88-91%, независимо от агресивния "делта вариант". Но защитата от заразяване и леки симптоми се е понижила до 40%.

"Все пак ваксинираните са защитени 5-10 пъти повече, отколкото неваксинираните", твърди Надав Давидович, който оглавява Института по превантивна медицина към университета Бен-Гурион. Сред получилите две дози ваксина срещу коронавирус, рискът от развитие на тежка форма на заболяването е значително по-ниска, отколкото сред неваксинираните. Сред лицата над 60 години, които не са ваксинирани министерството на здравеопазването е регистрирало тежко протичане на болестта у 85 души на 100 хиляди пациенти. В същата възрастова група лекарите съобщават за 16 тежки случая сред напълно ваксинирани.

От 12 юли в Израел вече се провежда повторно ваксиниране за хората със силно отслабена имунна система. По данни на специалисти от медицинската организация "Клалит" поставянето на трета доза ваксина срещу коронавирус на такива пациенти значително повишава способността на организма им да изработва антитела.

Вътрешна информация на министерството на здравеопазването показва, че 14 души са се заразили с коронавирус седмица след третата доза. Ако тези цифри се потвърдят, те могат да засилят съмненията в ефективността на реваксинирането. Израел е първата страна, която започна да поставя бустерни (трети) дози, уточнява Handelsblatt.

От сряда Израел влиза в червената COVID зона

Считано от сряда, 18 август, Република Малта, Княжество Монако и Княжество Андора излизат от червената зона и попадат в списъка на държ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари