И The New York Times със съмнения за успеха на украинската контраофанзива: Сега или никога

6447
И The New York Times със съмнения за успеха на украинската контраофанзива: Сега или никога
Снимка: Getty images

Очаква се Украйна да разполага до края на април с 12 подготвени бригади, всяка съставена от 4000 войници, които да изнесат основната тежест на предстоящата украинска контраофанзива. Войниците в 9 от тези бригади са тренирани в страни-членки на НАТО и от военни инструктори на Алианса според изтеклите в "Пентагонлийкс" документи.

Ядрото на подготвяните от НАТО бригади са украински ветерани с опит, но основната част са новобранци, които обаче са тренирани от опитните западни експерти. Основата на обучението – как се провеждат офанзивни операции, с подкрепата на танкови и артилерийски части. За успеха на тези операции комуникационната координация е считана от мнозина специалисти за най-важна.

На ниво тренировки отзивите са прекрасни. Но тренировките са едно, а бойните действия – друго. Руснаците са много добри в електронната война – заглушаване на комуникации, а всичко като комуникация и координиране над ниво "взвод" на фронта в Украйна е много трудно.

Украинците ревниво пазят информацията и детайлите по дълго подготвяната контраофанзива, но се очаква ударът да е в Южна Украйна, с посока Крим: Крим е ключът: Анализ на украинската контраофанзива от генерал Бен Ходжис (ВИДЕО). Очаква се обаче украинците да използват редица заблуждаващи маневри, да създадат "димни завеси" за руснаците с помощта на западните разузнавателни данни и така да увеличат шансовете си за успех. Американски официални лица се надяват, че украинците вече имат достатъчно оръжие за успех след доставките от последните два месеца, защото залогът на украинската операция е огромен – при неуспех Украйна може да бъде принудена да търси мирни преговори с Русия от неизгодна позиция, за замразяване или дори прекратяване на войната (без да си е върнала нейното), пише The York Times.

“Всички погледи са вперени в тази контраофанзива. Всеки се надява, може би дори твърде оптимистично. Тя обаче ще определи ще има ли щастлив край за украинците – за връщане на територии и създаване на повече тежест, с която да се седне на масата за преговори“, коментира Александър Вершбоу, бивш американски посланик в Русия.

Подобно на доста западни медии, и в The New York Times се лансира тезата, че според неназовани американски официални лица контраофанзивата едва ли ще преобърне нещата на бойното поле драматично в полза на Украйна. Посочва се и, че битката за Бахмут е намалила резервите от боеприпаси на украинците, а те са дали ценни жертви в някои от най-опитните си формирования. В това отношение опасението е, че независимо от резултата, контраофанзивата ще доведе до сериозно изчерпване на запасите от ракети и снаряди на Украйна и западните съюзници няма да могат да възстановят нивото, с което Киев разполага сега. Отделно, Русия все още е държавата с много по-големи ресурси от Украйна и това кара Москва все още да вярва, че победата е постижима – с количество, а не с качество. За Кремъл времето е на страната на Русия – там все още са убедени, че Западът в крайна сметка ще отстъпи в надпреварата на влагане на ресурси.

И все пак украинската армия може отново да изненада всички – особено предвид състоянието на руската армия, а именно: многократни примери за лошо командване, нисък боен дух, много жертви при опити за постигане на тактически успехи със съмнително стратегическо значение като превземането на Бахмут. "Оптимист съм, че тази и следващата година Украйна ще има инициативата. Но трябва да сме реалисти – няма да има един грандиозен магически момент, който да доведе до разпада на Русия", коментира британският министър на отбраната Бен Уолъс.

А за Путин стратегическата цел остава – да подчини Украйна, ако не може военно и чрез завладяване, то политически. Евентуалният успех на контраофанзивата е условие за мирни преговори, но трудно руският диктатор ще седне на тази маса, смятат неназовани американски и европейски официални служители.

ОЩЕ: Съобщения за редица украински обстрели при Днепър и в Токмак

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com