И в Германия анализират руските "Алигатори" - те ли са пречката пред украинската контраофанзива? (ВИДЕО)

21455
И в Германия анализират руските "Алигатори" - те ли са пречката пред украинската контраофанзива? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Армията на Путин опитва да се адаптира към тактиката на украинските военни и сега ги атакува от въздуха. Способен ли е руският вертолет Ка-52 да спре украинската офанзива? Този въпрос задава въпрос немското издание Der Spiegel.

Много се говори за неспособността на руската военна машина след влизането на армията на Путин в Украйна. Например, оръжията на войниците на Путин са остарели или има малко от тях, като например танкове Т-14 „Армата”. Или пък оръжието няма пробивната сила, на която военните разчитаха, както се случи с хиперзвуковата ракета „Кинжал“.

Но колкото повече време минава, толкова по-добре руското военно командване се адаптира към украинската тактика и атаки със западни оръжия. Прецизно управляемите артилерийски ракетни удари на Himars срещу руските тилове и големи складовете за боеприпаси станаха неефективни, тъй като руснаците ги разпръснаха по други точки.

Наскоро започна контранастъплението на украинската армия. В същото време възникна ситуация, която мнозина прогнозираха: украинците не могат да си върнат загубените територии, поне скоростта на този процес е несравнима с темповете от миналия септември. Освен това руските оръжия станаха изключително ефективни при отблъскването на украински атаки.

Сега над позициите на украинската пехота често кръжи страховит враг: руският вертолет на Камов Ка-52, известен като „Алигатор”. Смятан е за един от най-добрите щурмови вертолети в света, въпреки че не успя да покаже пълния си потенциал в миналогодишните операции. Сега ситуацията се промени коренно. Още: Руските "Алигатори" - голямото препятствие пред украинската контраофанзива (ВИДЕО)

Пилотите, които седят в просторна кабина като в някой лайнер един до друг, а не един зад друг, създават сериозни проблеми на украинските войски, дори в това време само да търсят танкове, пише още Der Spiegel.

„Руските военновъздушни сили (ВВС) като цяло са по-активни и проблемът за украинците е, че тяхното напредване е силно ограничено от многобройните минни полета“, каза Густав Гресел, експерт по Източна Европа в Европейския съвет за външни отношения (ECFR), пред списание Spiegel.

Тъй като киевските войски, изправени пред множество руски укрепени позиции, не могат да извършват свободно тактически маневри, те стават лесна мишена за руснаците, обясни Гресел. Освен това украинците често са принудени да спират заради поставени инженерни препятствия и минни полета. А спрелите танкови са добра цел за атаки от въздуха.

Проблемът е дългият обхват

„В допълнение към Ка-52, Ми-35 също се използват близо до фронтовата линия, въпреки че „Алигаторите” са много по-опасни, тъй като са оборудвани с по-чувствителни сензори“, казва Гресел. Задвижването на Ka-52 е направено по коаксиална схема: има два противоположно въртящи се ротора, елиминирайки опашното витло.

Този атакуващ вертолет е оборудван с отлично оръжие, включително 30 мм автоматично оръдие, авиационни бомби, управляеми ракети въздух-въздух и въздух-земя. В борбата с украинските войски особено важни са шестте бордови противотанкови ракетни комплекси (ПТРК) „Вихр“, оборудвани с управляеми ракети 9К121, способни да поразяват цели на разстояние до 10 километра.

Именно този обхват за унищожение създава основните проблеми за войските на Зеленски. За да отблъснат вертолетни атаки от земята, те разполагат с различни оръжейни системи. В нормална ситуация настъпващите части се придружават от зенитно-ракетни средства, например зенитният ракетно-оръдеен комплекс „Тунгуска” или неговият западен аналог Gepard (Гепард), който беше на въоръжение в Бундесвера и сега е прехвърлен в Украйна.

Огневата мощ на двуцевните оръдия на тези германски комплекси теоретично може да възпира руските хеликоптери. Въпреки това обсегът на стрелба на Gepard, който е максимум 5 километра, очевидно не е достатъчен. Освен това украинците използват тези мобилни ПВО-системи главно за защита на военната инфраструктура на своите градове, а не на фронта.

Това е една от причините руснаците да не спират атаките си срещу военната инфраструктура в градовете далеч от украинската фронтова линия. Нужни са оръжия за отблъскване на удари с дронове и ракети по тиловата военна инфраструктура. Те може да се вземат само в ущърб на настъпващите украински войски на фронта.

Друго средство за отблъскване на въздушните атаки са преносимите зенитно-ракетни системи земя-въздух. Но комплексите „Стингър“ и „Игла“ нямат необходимия обхват за унищожение. „Ракетата „Стингър“, която се самонасочва по горещите изгорели газове на вертолетите или самолетите, не може да прелети заявените от производителя 6 километра. Тя работи в радиус от 4 километра в най-добрия случай“, казва Гресел.

Планиращи бомби, пускани от безопасно разстояние

„Нормално представяне в реална бойна ситуация с тези оръжия е невъзможно да се постигне“, казва Гресел за западните оръжия. Следователно „Алигаторите” могат да нанасят удари от безопасно разстояние от над 6 километра. Освен това руснаците използват изтребители-бомбардировачи с планиращи бомби, които поразяват от разстояние 20 километра. Такива бомби имат относително висока точност и постоянно коригират траекторията на полета си по време на насочване.

За да отблъснат подобни атаки, украинците теоретично биха могли да преместят своите противовъздушни системи по-близо до фронта, например С-300, Бук или Патриот. Но и тук има проблем: „Щом тези комплекси разгърнат своите радари, руските дронове „Ланцет” (Lancet) веднага започват да ги преследват“, казва Гресел.

Общоприето е, че руските оръжейни конструктори не са много добри в разработването на дронове. Тази война обаче многократно е демонстрирала колко ефективни могат да бъдат и най-простите дронове. Безпилотните самолети-камикадзе "Ланцет" са сред най-важните системи в руския арсенал. Сега атаките на тези летящи снаряди толкова дразнят украинските войници, че понякога се говори за някаква криза, причинена от „Ланцетите”. Видеоклипове, публикувани наскоро от руска страна, показват как „Ланцети” атакуват системи „Ирис” и танкове Леопард-2. През последните месеци броят на съобщенията за успешни атаки на „Ланцет” се увеличи. Още: Анализ: Могат ли "Алигаторите" да спрат украинската офанзива?

Този летящ снаряд с криле във формата на кръст се използва за удари по позиции на украинската артилерия. Той работи в контакт с разузнавателен дрон, чрез който операторите определят целите. Руските военни допускат употребата на тези безпилотници и в случаите, когато украински войници след артилерийска атака или удар със своите противовъздушни системи, чиито работещи радари могат да издадат местоположението им, бързо напускат позициите си, за да не попаднат под вражески ответен огън.

„Ако преди 2 минути е бил даден артилерийски залп от определена позиция, тогава оръдията все още не могат да са далеч“, казва Гресел.

Руснаците знаят това и определят местонахождението на украинските позиции от въздуха с два дрона. След това "Ланцетите", които имат висока точност и добра поразяваща способност, падат върху целта. „Това е особено болезнено за силите на въоръжените сили на Украйна, тъй като те имат малко останали противовъздушни системи.”

Това важи и за украинската авиация, която можеше да стане най-ефективното средство в борбата с руските вертолети, но не стана. Въздушният контрапатрул има всички възможности за ефективно противодействие на Ка-52 и Ми-35. Но използването на тези изтребители прехващачи не е безопасно, тъй като руските изтребители имат възможност да ги свалят с по-модерни боеприпаси от голямо разстояние.

Освен това малкото украински самолети по време на такива операции могат да се окажат твърде близо до руските зенитно-ракетни системи. Може би изтребителите F-16 ще могат да помогнат, чиито доставки сега се обсъждат. Твърди се, че украинските пилоти вече се учат да пилотират тези машини.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Македонският въпрос се заплита: Не е тайна, че Орбан спонсорира Мицкоски

Анализ: САЩ не са подготвени за война с дронове като в Украйна

Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Мъск и Starlink се провалиха: Причините Русия да изненада Украйна в Харковска област

НАТО без САЩ: Възможно ли е?

"Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Два примера: Военната мощ на САЩ, от която на Путин би му загорчало

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com