Руските "Алигатори" - голямото препятствие пред украинската контраофанзива (ВИДЕО)

50566
Руските "Алигатори" - голямото препятствие пред украинската контраофанзива (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

„Зъбите на дракона", минните полета и ешелонираните укрепления са само част от препятствията, които възпират започналото контранастъпление на Украйна. Друг мощен враг нанася удари от въздуха, това е руския ударен хеликоптер Ка-52 "Алигатор".

В един от първите боеве на настъпателната кампания близо до град Орехов в Запорожка област украинска пехотна рота навлезе в минно поле и беше обстрелвана от "Алигатори", в резултат на което под отъня попаднаха американски бойни машини на пехотата "Брадли" и германски "Леопард". Загубени са 2 танка.

Не е ясно колко бойни средства са унищожени и колко са били евакуирани по-късно. И Киев не съобщи нищо за загубите сред военнослужещите си. Но снимките от този бой убедително говорят за трудностите, които украинската армия ще трябва да преодолее.

Украинските военни, както и западни анализатори и официални лица, отдавна подчертават ролята на авиацията в този конфликт. Според тях руските изтребители и ударни хеликоптери унищожават украинските танкове и няма какво да ги възпира на фронтовата линия, тъй като Украйна няма системи за противовъздушна отбрана.

„Аз лично видях как по време на нашата офанзива вражески самолет (изтребител) от голямо разстояние откри огън по приближаващите войски, използвайки бомби с лазерно насочване“, каза войник на име Стас, който служи в елитна част, пише Financial Times.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски похвали своите войски, които продължават да напредват към контролираните от врага територии въпреки „въздушното и артилерийското превъзходство“ на Русия. Още: The Telegraph: Използва ли Русия делфини във войната срещу Украйна?

Този месец Москва разположи допълнителни 20 вертолета, включително Ка-52, на летището край Бердянск, което се намира на 100 километра от Орехово. Това летище се превърна в основна база за разполагане на вертолети.

„В продължаващата конкуренция между въздушните мерки и свързаните с тях контрамерки е възможно Русия да е спечелила временно предимство в Южна Украйна, особено след като нейните атакуващи хеликоптери изстрелват ракети с по-голям обсег по наземни цели“, написаха в Туитър представители на британското военно разузнаване.

Въпреки превъзходството в технологиите, руските ВВС не успяха да установят контрол над украинското въздушно пространство. Причината за това беше обширната мрежа за противовъздушна отбрана от съветската епоха, подсилена от западни комплекси. Руски изтребители, навлизащи твърде далеч над украинска територия, рискуват да бъдат свалени.

В момента бойната и вертолетната авиация на Москва се възползва от липсата на системи за противовъздушна отбрана във въоръжените сили на Украйна на предната линия. Киев разполага с различни зенитно-ракетни системи от съветско време, но те не са достатъчни, за да покрият изцяло територията на страната. Поради това украинците са принудени да разчитат на преносими зенитноракетни комплекси (ПЗРК) с много малък обсег. Операторът на такава система трябва първо да види целта, за да стреля по нея визуално.

Джъстин Бронк, старши сътрудник в базирания в Лондон мозъчен тръст Кралски институт за отбранителни изследвания, каза, че руските хеликоптери, оборудвани с противотанкови управляеми ракети, „представляват много по-голяма заплаха за въоръжените сили на Украйна по време на контранастъпление, отколкото в периоди, когато Украйна провеждаше отбранителни операции срещу настъпващия противник."

„Те могат да кръжат във въздуха, да коригират огъня, да изстрелват противотанкови управляеми ракети извън обсега на ПЗРК и противовъздушния огън“, каза Бронк. Още: Украинската военна тактика: Загубите на няколко БТР-а "Брадли" и танкове "Леопард" - нарочно ли е?

Поради тази причина украинските сили трябва постоянно да преценяват рисковете, обмисляйки дали да преместят малкото си системи за противовъздушна отбрана по-близо до фронтовата линия, за да защитят бронетехниката от руския огън.

От началото на май Москва засили ракетните удари срещу критична инфраструктура в украинските градове, а въоръжените сили на Украйна трябваше да държат зенитно-ракетните си системи в тила, вместо да ги изпращат на фронта. Украинските загуби по време на първите боеве от започналото контранастъпление принуждават западните съюзници да доставят набързо за Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси.

Великобритания заяви миналата седмица, че купува "стотици системи за противовъздушна отбрана с малък до среден обсег", предимно съветски, като САЩ, Дания и Холандия ще ги предадат на Украйна през следващите седмици.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че френско-италианските противовъздушни ракетни системи SAMP-T, обещани на съюзника, вече са „включени“ в Украйна.

„Най-важният проблем за Украйна е, че тя трябва едновременно да изпълнява две задачи за противовъздушна отбрана: да защитава големи градски и индустриални зони и фронтовата линия“, обясни Микола Белесков, изследовател в Киевския национален институт за стратегически изследвания. Липсват ни наземни системи за противовъздушна отбрана." Белесков предупреди, че дори съществуващите комплекси могат да станат мишени за удари на руските безпилотни самолети-камикадзе Lancet. Още: Без основно оръжие: Украйна атакува окупираните си от руснаците земи (ВИДЕО)

Хеликоптерът Ка-52 трудно може да се нарече безупречна машина. Алигаторът също е много уязвим за противовъздушни ракети, когато е в обхват. Официалният представител на ВВС на Украйна полковник Юрий Игнат твърди, че през миналата седмица са били свалени четири Ка-52.

Най-сериозна въздушна заплаха за въоръжените сили на Украйна представляват руските изтребители, оборудвани с по-мощни радари и ракети с по-голям обсег от старите украински самолети, продължи Игнат. Уязвимостта на въоръжените сили подчертава необходимостта от доставка на изтребители западно производство.

Автори: Бен Хо и Роман Олеарчик

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com