Именит британски журналист: ЕС да спре със санкциите срещу Русия и да помага военно на Украйна

17546
Именит британски журналист: ЕС да спре със санкциите срещу Русия и да помага военно на Украйна
Снимка: Getty Images

Тази зима 6 000 000 домакинства във Великобритания може да се сблъскат със сутрешни и вечерни прекъсвания на тока, както и потребителите в цяла Европа. И това е въпреки факта, че Европа плаща на Русия 1 000 000 000 долара на ден за газ и петрол. Прилича на лудост. Държави, близки до Русия и зависими от нейното гориво, разбираемо се противопоставят на предложенията на ЕС за спиране на руския петрол и газ. Германия купува 12% от потреблението на петрол и 35% от газа от Русия, а в Унгария тези числа са още по-високи. Това пише журналистът Саймън Дженкинс в авторски коментар за The Guardian, публикуван на 30 май - ден преди ЕС да удари с безпрецедентно ембарго вноса на руски петрол в Европа и ден преди Великобритания заедно с ЕС да нанесе още по-смъртоносен удар върху руското черно злато - с отказ от застраховки на танкери, превозващи руски петрол.

Дженкинс е причината The Guardian да се извини на южноафриканския президент Джейкъб Зума, тъй като в своя гледна точка пише, че Зума е виновен за изнасилване, а той всъщност е оневинен. Освен това, в същия материал се внушава, че Зума е корумпиран и подкупен, а тези обвинения срещу него са свалени, защото правосъдието в ЮАР намира, че са политически мотивирани. Дженкинс е журналист с над 45 години стаж и има престижни награди, като беше един от тези, които се противопоставяха на Brexit - с мотив, че така Германия ще измести Великобритания като лидер на Европа. Ето какво написа той за санкциите срещу Русия:

Брюксел изглежда не знае какво да прави. ЕС повдигна въпроса за дипломатически компромис: премахване на санкциите върху вноса на петрол от тръбопроводи, което ще помогне на Унгария и Германия. Но практическият план все още не е съгласуван. Истинската причина е, че споровете за санкционните мерки са сведени до нивото на демонстриране на собствена решимост и смелост.

Санкциите трябва да насърчат чуждия режим да промени неприемливите си политики. Това изобщо рядко се случва, а в случая с Русия санкциите претърпяха очевиден провал. Сега техните привърженици казват, че това е само възпиращ фактор и трябва да даде резултат в средносрочен или дългосрочен план. Тъй като конфликтът в Украйна навлиза в нова фаза, перспективите наистина могат да бъдат дългосрочни.

Санкциите може да са навредили на платежоспособността на Русия, но 70-процентното покачване на цените на газа укрепи солидно руския платежен баланс. Според Централната банкана Русия, излишъкът по текущата ѝ сметка е три пъти по-голям, отколкото преди началото на инвазията. В същото време санкциите очевидно вредят на онези западно- и централноевропейски страни, които ги налагат.

Абсурдно е да се очаква Унгария да прекъсне енергийните доставки и, както се изразява Будапеща, "да изложи икономиката си на ядрена атака" без ясна цел или конкретен план (бел. ред. - Унгария прие европейския план за отрязване на 90% от вноса на руски петрол в ЕС до края на 2022 година, като всъщност в останалите 10% влизат количествата по петролопровода "Дружба", които задоволяват унгарското потребление). Санкциите имат една отвратителна черта: те са много трудни за премахване.

По-лошо тепърва предстои. Русия отговори на санкциите, като заплаши да прекъсне доставките на газ за Европа, което повиши цените още повече. Москва вече блокира черноморските пристанища, откъдето милиони тонове украинско зърно обикновено се изпращат в чужбина. Заради тази блокада цените на зърното се повишиха с 48% спрямо 2019 г., което беше мощен удар за пазарите, особено африканските. От своя страна стойността на руския износ на зърно се увеличи. Русия предложи да премахне блокадата в замяна на вдигане на санкциите. Дали наистина ще стане е мъглива перспектива, но Запада не може да е сляп за това последствие от санкционната война.

НАТО действа разумно и много внимателно, като отказва да ескалира конфликта в Украйна, който може да прерасне в общоевропейски конфликт. Санкциите не признават подобни тънкости. Милиони невинни хора в Европа и далеч от нейните брегове ще пострадат от рязкото покачване на цените на храните и енергията. Започнаха съкращения на доставките, търговските връзки се сринаха. Жертвите на всичко това са предимно бедни хора.

Целта на санкциите е да принуди Русия да изтегли войските си от територията на Украйна. Тя очевидно не е постигната. Военната помощ в това отношение се оказа много по-ефективна. Но вредата, нанесена на Европа и останалия свят, е огромна и очевидна. ЕС трябва да продължи да предоставя военна помощ на Украйна, но икономическите санкции срещу Русия трябва да бъдат изоставени. Те са безсмислено жестоки и обречени на провал.

ОЩЕ: Как Русия може да спечели, ако ЕС действа като синовете на хан Кубрат*

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари