Как Русия може да спечели, ако ЕС действа като синовете на хан Кубрат*

8984
Как Русия може да спечели, ако ЕС действа като синовете на хан Кубрат*
Снимка: Getty images/Guliver

Все още е твърде рано да се прогнозира изходът от войната в Украйна. Русия малко по малко успява да затвърди позициите си на изток и постига дребни военни успехи. Това, което стана ясно през последните няколко дни, е, че Русия все пак може да успее да постигне поне някои от целите си, констатира британското издание Spectator.

То представя един тревожен политически сценарий от Сабине Фишер, старши сътрудник в Германския институт за международни отношения. Сценарият е в унисон с визията на Андрей Пионтковски, руски политолог, живеещ в САЩ. Той предупреди: Макрон и Шолц подеха кампания "Не унижавайте Русия" под диктовката на руските спецслужби. Фишер отбелязва, че настроението в самата Москва се е променило. Политическите изчисления на Кремъл са, че западните нации няма да могат неограничено да продължат да оказват финансова и военна подкрепа на Украйна, казва тя.

Според Фишер, която застъпва визията на Москва, колкото по-дълго продължава войната, толкова по-уморена ще става Европа. “До есента, точно преди началото на зимата, приоритет на европейците ще бъде да осигурят газ от Владимир Путин. Руското тълкуване на телефонния разговор с Карл Нехамер, австрийския канцлер, казва, че Путин е потвърдил отново договорните задължения на Русия по отношение за доставките на газ. Когато Марио Драги се обадил, Путин дори гарантирал безопасни доставки на природен газ за Италия на договорни цени. Така руският президент се разправя с лидерите на ЕС един по един. В това отношение промените не са много”, казва Фишер.

Лавров постави ново условие пред Украйна за пускане на корабите със зърно

Военноморският флот на Русия ще осигури безпрепятственото преминаване на кораби с украинско зърно, ако Украйна реши проблема с разминир...

По думите ѝ, тази идея за изместване на приоритетите изглежда като разумна тактика на Кремъл. Фишер отива по-далеч, като комбинира тези наблюдения с потенциални политически промени в самата Украйна, докато войната продължава. Според нея ако Москва успее да поддържа пълна окупация на Донбас за някакъв период от време, Русия може да се почувства насърчена да установи контрол над Одеса и вероятно над Киев.

„Те също така могат да разчитат на политическа нестабилност в Украйна, която може да свали правителството на Зеленски – защото поражението в Донбас и евентуално анексирането на окупираните територии биха го направили изключително непопулярен в останалата част на Украйна”, добавя тя.

Коментарите на Сабине Фишер са насочени към германското правителство и неговия де факто отказ да доставя оръжие на Украйна. Олаф Шолц играе двойна игра, преструвайки се, че подкрепя Украйна. По-рано тази седмица той отправи телевизионно обръщение към украинците, в което им каза, че Германия е на тяхна страна. В същото време кабинетът му разочарова обещаните доставки на оръжие. Германия не е доставяла никакви оръжия от март. Коментарите му вероятно са насочени към лековерните германски медии, винаги проправителствени, независимо кой е на власт, смята Фишер.

За всеки, който гледа на това отвън, особено от Украйна, играта на Шолц е доста очевидна. Германското правителство дава приоритет на търговските си отношения с Русия – както винаги е правело – докато се преструва, че застава зад Украйна като част от консенсуса на ЕС и НАТО. Това е старата двойна игра изток-запад, която Германия играе от дните на Вили Бранд. Руснаците залагат, че ЕС ще се върне към политическото си статукво: слабост, причинена от разделението между страните-членки.

Русия пусна видео с разпит на командира Волина от "Азовстал"

Бойците от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и бойците от националните батальони, които бяха обкръжени, бяха в трудна ситуация, нямаше ...

Сега си представете за секунда как този сценарий ще се развие в ЕС, ако Русия анексира Донбас и превземе Одеса. Политическите обвинения в ЕС биха станали непоносими. Отношенията между източноевропейските страни и Германия вече са толкова лоши, колкото и в който и да е момент в живата памет. Щеше да стане много по-зле, ако Украйна беше дори частично победена. Повече хора в Източна Европа биха се запитали дали е в техен интерес да бъдат част от съюз, управляван от търговските интереси на Германия. Като членове на НАТО, те не се нуждаят от ЕС за собствената си сигурност. Напротив, членството в ЕС ги обвързва с политики, които биха могли да навредят на техните интереси за сигурност.

Германският меркантилизъм е неустойчив. Или германската политика ще сложи до край на това, което все още не се предвижда, или ЕС ще рухне.

* Автор на статията е Волфганг Мюнхау - бивш съредактор на Financial Times Deutschland и сегашен директор на Eurointelligence. Заглавието е на Actualno.com. Коментарът е писан да стане ясно, че има политическо съгласие в рамките на ЕС 90% от вноса на руски петрол да бъде спрян до края на 2022 година!

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари