Иран предлага на Русия заедно да "изолират Америка"

6820
Иран предлага на Русия заедно да "изолират Америка"
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Иранският лидер аятолах Хаменей на срещата си с президента на Русия Владимир Путин призова към отказ от употребата на долара, като по този начин се изолират САЩ. Опитите на Вашингтон едновременно да изолират Русия и Иран, синхронно „включвайки“ санкции, водят до по-тясното сближаване между двете държави, от което, за своя изгода, се възползва Азербайджан. За какво говореха лидерите на трите страни в Техеран.

„Ние сме способни да отразим американските санкции и да изолираме Америка“, заяви духовният лидер на Иран аятолах Али Хаменей по време на срещата си с Путин в Техеран. „САЩ могат да бъдат изолирани, ако се откажем от долара и го заменим с национални валути в двустранните операции“, поясни той.

Хаменей нарече руския ръководител силна личност, а руснаците – хора, оптимални за „вземането на решения и работа“. „С Русия може да се сътрудничи в това, което се отнася до големи действия, които изискват решимост и настойчивост като от супердържава и с нея може да се сътрудничи логически“, заключи духовният лидер на Ислямската република.

Резултатите от срещата на Путин с президента на Иран Хасан Роухани и пристигналия в Техеран президент на Азербайджан Илхам Алиев свидетелстват за това, че идеята за отказ от доларовата зависимост в определен смисъл вече се реализира. Москва, Техеран и Баку разглеждат възможността за преход на търговията в национални валути. За това след края на техеранската среща на високо равнище съобщи Роухани.

Иранският президент също така заяви: „Ние възнамеряваме да създадем зелен митнически коридор между трите страни и да съблюдаваме единни митнически стандарти“.

Ние обсъдихме важни въпроси в сферата на стабилността, борбата срещу престъпността, срещу тероризма, но в основата на нещата, разбира се, лежат проблемите от икономически характер“, заяви Путин по време на пресконференцията след срещата на високо равнище в Техеран.

Руски газ за Иран през азербайджански тръбопроводи

„Русия е готова да доставя газ към северната част на Иран през тръбопроводната система на Азербайджан“, подчерта Путин. Руският президент констатира, че всички три страни активно произвеждат тези въглеводороди (по данни на ОПЕК Русия е на второ място, Иран на трето, а Азербайджан на 34-то). При това „колкото и да е странно, има интерес към доставките на тази суровина един на друг, имайки предвид вътрешната логистика“, отбеляза Путин. „Добре е известно, че Русия, Иран и Азербайджан са големи производители на въглеводороди, но това не значи, че ние трябва да си конкурираме. Това значи, че ние трябва да координираме усилията си“, добави той.

Подобно сътрудничество е особено актуално, отчитайки препятствията, които възникват за азербайджанските газови проекти в Европа. Така, през лятото на тази година група влиятелни международни неправителствени организации (сред които Greenpeace, Bankwatch Network, Friends of the Earth Europe и Climate Action Network Europe) изпрати на Европейската комисия призив да се откаже от строителството на Трансадриатическия тръбопровод (ТАП), по който газта от азербайджанското находище „Шах Дениз“ планираше да се доставя до страните от ЕС.

Външните фактори „принуждават“ към взаимноизгодно сътрудничество и Русия, и Иран, оказали се под сравнителен натиск от страна на Запада. Трябва да се отбележи, че на 31 октомври САЩ въведоха нови санкции срещу Иран, под които попаднаха големите енергийни компании на страната. Едновременно с това министерството на финансите на САЩ одобри нови забрани за американските фирми да сътрудничат с Русия, в това число и в енергийната сфера (проекти за шистов газ, добив на петрол в Арктика).

Русия готова да доставя газ на Иран през Азербайджан

Владимир Путин заяви, че Русия е готова да доставя газ в северен Иран през тръбопроводната система на Азербайджан, предаде ТАСС. &bdqu...

„Договореността, която бе достигната от Алиев, Роухани и Путин е пряк път към Персийския залив. Това е много изгодно споразумение за Русия и не по-малко изгодно за Иран и Азербайджан“, отбеляза политологът-иранист, вицепрезидент на Федерацията на мигрантите в Русия (представител на Азербайджан) Маис Курбанов. „Сближаването на двете държави, Русия и Иран, разполагащи общо с близо 50% от световните запаси на въглеводороди, е важно и икономически, и геополитически“, смята той.

Нова отсечка на маршрута „Север-юг“

Владимир Путин спомена и друг важен евразийски проект – международния коридор „Север-Юг“, наричайки го един от „най-преките и потенциално търговски изгодни транспортни маршрути от Южна Азия към Европа“.

Да поясним: междудържавното споразумение на Русия, Иран и Индия за контейнерни експортно-импортни превози бе постигнато още през 2000 г. В момента „Север-юг“ е признат за по-изгоден маршрут в сравнение с традиционния морски транспорт през Суецкия канал (макар и това да се дължи на факта, че разстоянието е два пъти по-късо). В момента президента Путин подкрепи плановете на Техеран за строителството на недостроения участък западнокаспийски маршрут – отсечката между иранското пристанище Рещ на Каспийско море и старата граница между Иран и Азербайджан.

Такъв транспортен коридор „ще бъде много ефективен за нашата страна, защото така много логистика ще преминава през Русия“, отбелязва директорът на Центъра за изучаване на страните от Близкия изток и Централна Азия Семьон Багдасаров. „С отчет на пазарите на Иран, Пакистан и на страните от Персийския залив, това е сериозен пробив. Освен това не трябва да се забравя, че иранците планират да построят железопътна линия към Средиземно море през територията на Ирак и Сирия, което среща съпротивата на Израел и САЩ, а ние можем също да участваме в това“, заяви експертът.

Иран: Ракетите ни вече могат да достигнат до силите на САЩ

Ръководителят на Ислямският революционен гвардейски корпус генерал-майор Мохамад Али Джафари заяви, че Иран няма нужда да увеличава обс...

“Напор“ към Сирия

Сирийската тема нямаше как да не стане един от ключовите моменти по време на срещата между Путин и аятолах Хаменей и Хасан Роухани. „Благодарение на нашите съвместни усилия, а също така заради усилията на Турция, ситуацията на територията на Сирия се развива много позитивно в борбата срещу тероризма и преговорния процес, който преминава в Астана, чийто пореден кръг току-що приключи, е положителен“, констатира руският президент.

Позицията на Иран бе изразена от аятолах Хаменей на срещата му с Путин: „Поражението на американската коалиция, поддържаща терористите в Сирия е факт, който не може да се отрече“, макар и САЩ „да са заети с планирането и подготовката на заговори, затова и разрешаването на кризата в Сирия се нуждае от продължаване на тясното сътрудничество“.

„Иранците в момента удържат осезаема победа в Ирак, не давайки на американците да създадат независим Кюрдистан. Сега те искат да удържат победа и в Сирия“, отбелязва Семьон Багдасаров. „Този ирански напор, това имперско чувство за Иран е похвално, но какво ще означава това за нас?“

Според него активното следване на този „напор“ ще доведе до противопоставяне със САЩ и Израел. „И това се случва в ситуация, когато победата в Сирия все още не е удържана“, отбелязва Багдасаров. „Борбата в Сирия между различните групировки и международни играчи ще продължава още дълго време“, отбелязва той.

Израел ще нападне Иран, ако усилията на САЩ се провалят

За да попречи да се сдобие с ядрени оръжия, Израел има готовност да предприеме военни действия срещу Иран. Това заяви израелският мини...

Два триъгълника

„Правилата на играта се променят в региона на Близкия и Средния изток“, подчертава политологът и президент на Центъра за стратегически изследвания „Русия-ислямски свят“ Шамил Султанов. „Засилва се ролята на регионалните играчи, в частност може да се говори за формирането на триъгълник Турция-Иран-Катар“, отбеляза експерта по време на неотдавнашната конференция „Оста Москва и Баку: към нова геополитика в Кавказ“. Изменението на геополитическата ситуация е изпълнено с последствия , които засега не могат да се представят „нито в Москва, нито в Брюксел, нито във Вашингтон“, смята Султанов.

При тези условия, според политолога, значението на Азербайджан нараства. Тук се налага „уникален модел на секуларна държава, сдържаща влиянието на религиозния екстремизъм, като актуална заплаха в Средния изток и потенциалната опасност за Централна Азия. На свой ред Азербайджан се надява на тази роля, която триъгълникът Русия-Иран-Турция може да изиграе по въпроса за Нагорни Карабах“ смята Султанов. „Съществуващият от 1992 г. преговорен формат – Минската група на ОССЕ, отдавна не работи“, смята експертът. При всеки случай, според наблюдателите, форматът на триъгълника Москва-Баку-Техеран обещава да бъде ефективен.

Показателно е, че следващата среща на високо равнище на президентите на Иран, Русия и Азербайджан ще премине през 2018 г. в Москва, за което съобщи на заключителната пресконференция след настоящата среща президентът на Иран Хасан Роухани. „Владимир Путин предложи следващата среща на високо равнище да се проведе в Русия и ние се съгласихме“, резюмира той.

Взгляд

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари