Историята на албански баща, спасил сина си от „Ислямска държава“

8683
Историята на албански баща, спасил сина си от „Ислямска държава“

Пет години след като съпругата му отвлича 6-годишното им дете, за да живее с групировката „Ислямска държава“ в Сирия, Африм Бериша успява да спаси сина си Алвин, чието последно убежище е било бежански лагер. За историята като на кино разказва Евронюз.

Алвин бил едва на 6 години, когато майка му се обръща към исляма, взема го и изоставя баща му в Албания, за да се присъедини към ИД в Сирия. Когато Бериша, баща му, разбира какво се е случило, той решава да замине за Сирия, за да опита да открие сина си.

Турция депортира във Франция 11 джихадистки бойци

Турските власти депортираха във Франция 11 нейни граждани, в рамките на кампанията по репатриране на терористи от групировката "Ислямск...

Бериша споделя за Евронюз, че "е можел да мисли само за Алвин. Не се интересувал от нищо друго." Той добавя, че е знаел за рисковете, но „какво друго му оставало да направи!“.

Само две седмици след като съпругата му отвлича Алвин, Бериша пристига в Сирия. По време на едноседмичния си престой той е заловен от ИД. Бериша обаче вади късмет. Той успява да избяга от плен, като дава подкуп от 500 евро на албански боец от ИД. След премеждието Бериша напуска Сирия, но се връща всяка година, за да търси Алвин, въпреки риска за сигурността си, но безрезултатно. Минават години, докато Бериша най-накрая получава писмо от сина си, в което моли баща си да го отведе у дома. В писмото Алвин споменава местоположението си.

Майката на Алвин била убита в битка в далечния изток на страната, близо до Дейр ел-Зор. Момчето е било ранено и изоставено само. То прекарва близо шест месеца в бежанския лагер Ал-Хол.

Хиляди други европейски деца от ИД също се намират в лагера. Адвокатът Дариен Левани заяви, че Бериша е поел отговорността, която правителствата не искат да поемат, като прибира Алвин у дома.

Холандия трябва да връща деца на майки от ИДИЛ

Холандия трябва активно да подпомага връщането в страната на децата на жени, които са се присъединили към терористичната групировка ДАЕ...

Той също така смята, че тази сърцераздирателна история „баща-син“ ще помогне да се информират повече хора за обстоятелствата, в които живеят децата в тези лагери.

Левани каза: „Най-важното нещо, което направи той, беше да уведоми обществеността какво се случва“.

Според адвоката тази история помага на хората да решат какво да направят с „европейските деца“, живеещи в тези лагери. "Можем да кажем, че искаме те да се върнат. Можем да кажем: не, благодаря, не искаме те да се върнат. Но за да вземем това решение, трябва да бъдем информирани."

Червеният кръст, който полага усилия да помогне на деца като Алвин, казва, че истории като тези могат да помогнат за започване на разговори с правителствата за репатриране.

Сестрата на палач от ИД тероризира журналист

Сестрата на известен палач от Ислямска държава Конике Дар е получила ограничителна заповед да не се приближава до журналиста от британс...

Томазо де ла Лонга от Червения кръст казва, че някои правителства са "започнали дискусия относно репатрирането на деца. Толкова е сложно, че не може да се каже, че утре няма се случи нещо. Вероятно ще отнеме много повече време, като контекстът Близък изток е много променлив."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари