Анализатори: Възрастта на Джо Байдън може да се окаже сериозен проблем за изборите

3561
Анализатори: Възрастта на Джо Байдън може да се окаже сериозен проблем за изборите
Снимка: General Motors

Времето не чака никого, гласи една поговорка - а за 80-годишния Джо Байдън това може да се окаже проблем. Може ли президентът на САЩ да убеди избирателите, че възрастта му не е проблем?

Вчера г-н Байдън обяви, че иска да работи още четири години в Белия дом. Според скорошно проучване на NBC News американците не са толкова сигурни.

Проучването показва, че 70% от американците - и 51% от демократите - смятат, че той не трябва да се стреми към преизбиране. То посочва и една основна причина за безпокойство на около половината от тези, които искат той да се оттегли през 2024 г.: неговата възраст.

Джо Байдън вече е най-възрастният президент в историята на САЩ. Ако спечели преизбиране, той ще бъде встъпил в длъжност на 82 години и ще завърши втория си четиригодишен мандат на 86 години. Според актюерските таблици на американското правителство средната продължителност на живота на 82-годишен мъж е 6,77 години, като вероятността да умре през следващите 12 месеца е 8%.

Във видеото, което в общи линии очертава плана му за защита на "личните свободи" и предупреждава за заплахите, отправяни от републиканските му опоненти, не се разглежда въпросът за възрастта. Вместо това в него се редуват откъси от анимиран президент - тук тичащ, там изглеждащ ангажиран - на фона на раздвижена инструментална музика.

Видеото също така многократно акцентира върху вицепрезидента Камала Харис, която би поела президентския пост, ако г-н Байдън е нетрудоспособен. Екипът на Байдън се надява, че нейното присъствие ще вдъхне малко живот и енергия в кампанията. Трябва да се отбележи, че тогавашният вицепрезидент Байдън липсваше във видеото за преизбирането на Барак Обама през 2012 г.

Според ветерана политически консултант Боб Шрум, директор на Центъра за политическо бъдеще и бивш старши съветник в президентските кампании на демократите Ал Гор и Джон Кери, видеото няма да е достатъчно.

"Отговорите на възрастовите въпроси се дават чрез провеждане на активна кампания", каза г-н Шрум. "Не отговаряте на тях, като говорите за тях".

Той добави, че въпросът за възрастта ще се превърне в проблем само ако г-н Байдън допусне "сериозна" грешка или се препъне в хода на кампанията. И ако това се случи, републиканците, които вече се опитват да подчертаят всеки гаф на Байдън, ще бъдат готови да изтъкнат, че той вече не е подходящ за президентския пост.

Миналата година 54 републиканци от Камарата на представителите подписаха писмо до Белия дом, в което изразиха "загриженост" за когнитивното състояние на г-н Байдън и поискаха от него да се подложи на тест за деменция.

В писмото се изброяват редица грешни стъпки и изказвания на Байдън по време на неговото президентство.

"Тези неотдавнашни гафове не са изолирани случаи, а са част от по-широка история на Вашите действия, които са пример за влошаване на когнитивните способности", се казва в писмото.

Подобни остри "опасения" бяха повторени от Доналд Тръмп, който в момента е водещият претендент за президентската номинация на републиканците през 2024 г. По време на политически митинги в навечерието на междинните избори за Конгрес миналата година Тръмп често пускаше за тълпата видеоклип с различни гафове и препъвания на настоящия президент.

"Джо Байдън не може да говори ясно", каза Доналд Тръмп, докато представяше видеото на митинг през октомври в Аризона. "Той не може да мисли ясно".

Според Джим Месина, който ръководеше кампанията за преизбиране на Барак Обама през 2012 г., демократите може би разчитат на Тръмп, който е само с четири години по-млад от Байдън, да помогне за разсейване на възрастовия проблем.

"Избирателите казват: вижте, и двамата са стари", каза г-н Месина в подкаста на BBC Americast. "Кажете ми кой ще направи живота ми по-добър".

"Демократите правят едно нещо всяка вечер", продължи той. "Сядаме, падаме на колене и се молим на Бога Доналд Тръмп да е републиканският кандидат за президент".

Преди четири години г-н Байдън също се сблъска с въпроси за възрастта си, въпреки че характерът на президентската надпревара в разгара на пандемията "Ковид-19" помогна да се изолира кандидатът от част от излагането на риск, което идва с националната кампания за първични и общи избори. И в крайна сметка въпросът за възрастта не беше фактор за победата на Джо Байдън над Доналд Тръмп.

Този път Байдън ще се възползва от предимствата на кампанията като действащ президент. Това включва пътуване с Air Force One и участие в политически събития, които са щателно планирани не само от професионалния екип на кампанията, но и от широката охрана на президента.

Това е съвсем различен тип преживяване от това, с което трябва да се сблъскат кандидатите, които не заемат длъжността. Неговите съперници ще трябва да се борят на първичните избори в снежните райони на Ню Хемпшир и Айова, като често разполагат с ограничени бюджети и се състезават в пренаселено поле, за победата в което може да е необходима повече от година.

Камала Харис ще се кандидатира за втори мандат (ВИДЕО)

Камала Харис се кандидатира за още един мандат като вицепрезидент на САЩ, предава BBC. Думите й дойдоха след като американският президе...

Това ще даде на г-н Байдън лукса да започне отначало срещу републиканския си опонент. Периодът на трескава активна предизборна кампания, който той ще трябва да издържи, може да бъде измерен в седмици и месеци през втората половина на 2024 г.

И ако има някакво светло петно в проучването на NBC, показващо национално нежелание да се приеме кандидатурата на г-н Байдън за преизбиране, то е, че ако г-н Байдън се кандидатира отново, 88% от демократите заявяват, че определено или вероятно ще подкрепят своя кандидат, пише БГНЕС. 

"Байдън винаги е подценяван", каза Шрум. "Байдън беше подценен през 2020 г. Хората го отписаха след първите няколко първични избори, а след това той продължи да печели първичните избори с огромна преднина".-

Коментар на: Антъни Зъркър, Би Би Си

ОЩЕ: Кенеди-младши покани Байдън в нова ера на диалог

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com