Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

6755
Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

През есента на 2023 година се появиха новини, че Русия и Украйна използват малки дронове с изкуствен интелект за идентифициране и поразяване на цели. Изкуственият интелект (ИИ) "на борда" означава, че новите версии на руския дрон Lancet и украинския Saker Scout не се нуждаят от оператор, който да ги насочва към целта.

Ако такъв изкуствен интелект се докаже в бой, това ще доведе до големи промени. Системите за електронна война, предназначени да прекъсват комуникацията с оператора за управление или, още по-лошо, да проследяват местоположението му, за да бъде нанесен ответен точен удар, биха били безсмислени в борбата срещу самонасочващите се дронове.

Квалифицирани оператори на дронове, които са в недостиг, ще бъдат заменени от хиляди войници, преминали кратък курс за насочване на безпилотни апарати към потенциални цели. Тогава няма да има нужда от оператор, който да следи отблизо изображението от видеокамерите на дрона. Един човек ще може да контролира цял рояк смъртоносни дронове: Ново технологично оръжие за Украйна: Дронове с изкуствен интелект (ВИДЕО)

Днес на украинския фронт малките смъртоносни безпилотни самолети са основното оръжие, предимно за украинската армия, която страда от недостиг на боеприпаси. Ако стане по-лесно да се използват такива дронове, фронтът ще се превърне в още по-опасно място за войниците, отколкото е сега, ще има повече жертви и като цяло ходът на войната може да се промени. Но досега нищо подобно не е наблюдавано. Напротив, изглежда, че месеците на тестване на дронове с изкуствен интелект на фронта не са дали практически никакви резултати.

Още: Историческо: Европарламентът одобри сериозни забрани и регулации за изкуствения интелект (СНИМКИ)

Изключен ИИ

В подробен доклад на мозъчния тръст Център за нова американска сигурност, публикуван в началото на февруари, само няколко реда са посветени на дроновете. "Ланцет 3" беше рекламиран като способен да идентифицира и атакува цели автономно, въпреки че тези данни не са доказани", пише Стейси Петион, директор на отбранителната програма на центъра. „И двете страни твърдят, че изкуственият интелект служи за подобряване на способността на дрона да удря цел, но най-вероятно използването им е ограничено", смята тя.

Специализиран в технологичния сектор автор (Дейвид Гемблинг), който публикува статия във Forbes на 14 февруари, пише, че руснаците поне временно са деактивирали функцията за насочване с изкуствен интелект на "Ланцет". Видеоклипове от мониторите на операторите на Lancet, публикувани онлайн през есента, често показват рамка около мишената и текст "целта е открита". Това е някаква форма на разпознаване на обект в изображение, но е трудно да се разбере от видеозаписа каква е неговата функция. Или това е уголемяване на целта за човешки оператор, или активно насочване на дрона за поразяване на целта. И двете са възможни, съдейки по кадрите.

Нито един видеоклип, публикуван през първата половина на февруари 2024 година с кадри от удар на "Ланцет" не е с тези функции. Няма и надписи "целта е открита", както и придружаващото го ограничително поле. "Изводът е, че софтуерът за автоматично разпознаване на цели е бил пуснат на пазара преждевременно и след това продуктът е бил изтеглен", предполага Гемблинг.

Разбира се, всичко това са спекулации, защото никой западен експерт не е държал руския дрон в ръцете си. Но изводите изглеждат логични, с което се съгласяват и други експерти, например Александър Кот, военен експерт. В интервю за сървъра Breaking Defense той също отбеляза, че без достъп до информацията, която имат руските потребители, не можем да кажем нищо със сигурност. Това не означава, че технологията за разпознаване на изображения е безполезна за военни приложения. Въпросът е, че досега, очевидно, се извършват първите тестове. След тях може да започне етап на бързо внедряване с всички опасни последици за войниците от двете страни.

В Москва и Киев знаят за това, което се потвърждава от техните изявления. Особено руският военнопромишлен комплекс често прави много гръмки изявления за големите възможности на своите оръжия, въпреки че на практика по-късно се оказва, че техните възможности са много по-малки.

От украинска страна ситуацията не е много по-различна. Предполага се, че в обозримо бъдеще системата Saker Scout ще получи софтуер за автономно разпознаване на цели. Всъщност тогава тези дронове ще могат да летят самостоятелно след изстрелването, да намират цели и да нанасят удари без човешка намеса. В действителност обаче никой не е виждал подобно нещо на фронта.

Още: Украйна получава ново страхотно оръжие, но има една уловка (ВИДЕО)

Едно трудно се заменя с друго

Друг голям въпрос е дали нещо подобно изобщо е възможно в обозримо бъдеще. Инсталирането на изкуствен интелект в дрон е дори по-трудна задача от практически тестове.

Мозъкът на човек е биологична невронна мрежа, която в продължение на милиони години на еволюция се е подобрила в получаването на маса от семантични данни (визуални, аудио, обонятелни, тактилни), които постоянно формират вътрешен 3D модел на света и след това изпълняват сложни планове за действие почти в реално време. За нас това е естествена задача, но за изкуствения интелект е трудна. Така имаме още едно потвърждение на "парадокса на Моравец", тоест добре известната теза, че задачите, които са прости за хората, могат да бъдат много по-трудни за изкуствения интелект.

Елемент на "разбиране на ситуацията" в бой трябва да бъде не само разпознаването на обекти, но и способността да се наблюдава обект в движение и да се направи заключение какво прави в момента. Това е сложна верига от наблюдения, превод на семантичен вход в разбираеми данни за света, сравнения на тези нови данни със стари модели в паметта и трансформиране на информацията в заключения за бъдещето.

Освен това на бойното поле има много фалшиви сигнали. Украинските примамки (фалшиви системи HIMARS, радари за противовъздушна отбрана и т.н.) често подмамват руските оператори на дронове да губят боеприпаси, докато добре замаскираните истински цели остават непокътнати. А алгоритмите за машинно "зрение" е дори по-лесно да бъдат измамени от хората.

Войниците трябва да се бият заедно като екип. Колективното обучение, изграждането на екип и практикуването на процедури, които осигуряват надеждна комуникация дори под огън, отнемат повече време за обучението, отколкото стрелбата с картечница и други индивидуални умения. В това отношение изкуственият интелект може да превъзхожда човешкия.

Проектите за изкуствен интелект на големи армии (американската и китайската) до голяма степен са фокусирани върху координирането на работата на различни автоматични системи без човешка намеса. Може да се предположи, че за военни цели в обозримо бъдеще вероятно ще бъде най-добре да се комбинират човек и машина в един екип, в който единият компенсира слабостите на другия.

Още: Русия пусна в действие по-опасен за украински бронирани машини дрон (ВИДЕО)

Как да съберем всичко

Но да се върнем на дроновете. За да вземат наистина автономни решения, те трябва да имат сложен софтуер, който работи на високоскоростни чипове, а те се нуждаят от захранване, охлаждане, защита от вибрации и електронни заглушители и т.н. Всичко това е трудно да се вмъкне в малки дронове, които се използват широко и от двете страни на фронта в Украйна. Дори модернизираният дрон "Ланцет 3" побира само 3 килограма боеприпаси, така че не остава много място за "електронния мозък" и неговото оборудване. Не е случайно, че изкуственият интелект като ChatGPT се захранва от сървърни ферми.

Дори и да успее, това ще бъде сложен проект, който може да се окаже твърде скъп както за Русия, така и за Украйна, където редица дронове сега се сглобяват на ръка от компоненти, поръчани по пощата.

Дроновете са популярни, защото са евтини. В ръцете на опитен оператор дронът се превръща в изключително точно оръжие за малко пари. Дроновете са поне два порядъка по-евтини от например противотанковите управляеми ракети.

Струва си да се отбележи, че в момента нито една от страните не инвестира много в подобряване на защитата срещу заглушаване на малки дронове. В необходимите количества просто би било твърде скъпо. Затова се закупуват или произвеждат много малки дронове, като страните имат предвид, че само някои от тях ще достигнат целите си.

Още: Русия прави собствен по-евтин дрон-камикадзе

По-добре от нищо

Това обаче не означава, че и двете страни няма да се стремят към напредък. Потенциалните ползи са твърде големи. Руските "Ланцет"-и, например, след кратка пауза и най-вероятно "корекции на производителя" могат да получат нова функция.

На уебсайта LostArmour, който освен всичко друго събира видеоклипове за използването на "Ланцет" от различни канали на Телеграм, в края на февруари се появиха няколко видеоклипа, от които може да се направи извод, че софтуерът на този руски дрон-камикадзе е подобрен. Вместо текста "целта е открита" на дисплея се появява името на бойното средство. Ако това не е измама, означава, че се вижда някаква форма на автоматична идентификация на обекта.

Автоматичното класифициране на обекти изобщо не е същото като изкуствения интелект на борда. Все пак това е необходима предпоставка за един вид "военно разузнаване".

Вярно е, че резултатът не е задължително да е перфектен. Изкуственият интелект прави грешки и халюцинира, но хората също правят грешки. Понякога това им струва живота както в боя, така и извън бойното поле. Следователно изкуственият интелект не трябва да бъде съвършен - той просто трябва да бъде по-добър от хората.

Още: Троловете на Путин: Този път ще се намесят в изборите в САЩ с нов метод, смята Киев

Автор: Матош Лазновски, за Seznam Zprávy

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари