Изкуството на британския политически алкохолизъм

2256
Изкуството на британския политически алкохолизъм
Снимка: Instagram

Заемащ централно място в нощна култура на Уестминстър, алкохолът е „смазката“ за задкулисните сделки и причината за множество политически падения.

Защо толкова много британски политици пият?

Това е въпрос, останал през вековете, стигайки до модерната епоха, дори когато парламентът на Обединеното кралство е бил повлечен към дъното от него.

И тъй като кръчмите и ресторантите на Уестминстър сега най-накрая отново се отварят след месеци на затваряне, подкастът „Westminster Insider“ тази седмица разглежда отблизо вековната култура на пиене, вкоренена в британската политика.

Разказ на бивша алкохоличка: Това е болест, която не зависи от теб

Бум на злоупотребата със спиртни напитки се наблюдава по време на пандемията и най-вече в двата локдауна, които властите наложиха през ...

„Политиката просто се рееше сред море от бордо в продължение на около два века“, казва журналистът на BBC Бен Райт, чиято книга от 2016 г. „Поръчка, поръчка“ описва възхода (и падението) на политическия алкохолизъм.

„Книгата ми започва още през 18 век в Англия, където политиката е била развъдник на „трима мъже с бутилка.“ Те са били необикновени, епични пиячи. Мотаели са се в клубните зони в Пал Мал, пиели са огромни количества, залагали са, ходели са по жени, посещавали са клубовете на „адската вода“ през уикендите - кога са правели политика, нямам представа“, споделя Райт.

Най-известните политици пиячи на 20-ти век са двама британски военни премиери, Хърбърт Аскуит и Уинстън Чърчил. Аскуит е известен като „пийналият“ заради любовта си към хубавото вино, но е свален от власт през 1916 г., когато обществеността и неговата партия отхвърлят небрежния му подход по време на Първата световна. Чърчил, от друга страна, просто се наслаждава на своя шампанско-имидж.

„Той често е пиел по чаша или две бяло вино за закуска като нещо като отваряне на деня“, казва Райт. „Пиел е гигантски количества. Но винаги е казвал, че е взел повече от алкохола, отколкото алкохолът от него“.

Британският политик от настоящата епоха, най-известен с любовта си към алкохола, е бившият лидер на UKIP и партия „Брекзит“, Найджъл Фарадж.

Британските милиардери в пандемията - все повече и все по-богати

Британските милиардери са реализирали рязко увеличение на богатството си по време на пандемията, според последния списък на цаможните б...

„Идвам от градската култура на 80-те, където обядът с пийване беше сред най-важните части на деня“, казва Фарадж за подкаста. „Израснах с това. Но в политиката всичко е свързано с отношенията. И ми се струва, че вероятно няма по-добър начин да опознаеш някого от това да прекараш с него няколко часа на такъв обяд."

Журналистката и авторката Изабел Хардман говори пред десетки депутати за личния живот и ежедневните навици на политиците, част от изследването за книгата ѝ „Защо имаме грешни политици“.

„Алкохолът е фактор в един труден и нездравословен живот, за който всички те говорят“, казва тя, „дори сред хора, които влизайки в парламента първоначално не са се възприемали като големи пиячи. Напрегнатите часове, натискът, самотното време далеч от дома, от партньора, от семейството, означава, че трябва да промениш навиците си."

В някои случаи културата на упорито пиене завършва с трагедия - най-известната е с много обичания бивш лидер на либералните демократи Чарлз Кенеди, подал оставка поради алкохолизъм през 2006 г. и починал през 2015 г.

„Той е бил скрит пияч и се е опитвал да го скрие от хората“, казва Райт. „И някои от най-тъжните истории в моята книга са за депутати, унищожавани от питиетата тихо и насаме. Те не са присъствали в пресата, а са се криели с питието си далеч от очите на техните партии или журналистите. Ние не сме знаели за тях. И сега също е невъзможно да се каже до каква степен продължава това."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари