Японски анализ: Кой ще победи в новата Студена война между САЩ и Русия?

12679
Японски анализ: Кой ще победи в новата Студена война между САЩ и Русия?
Снимка: Getty Images

Още от самото начало войната в Украйна се превърна в глобален конфликт. Засега военните действия са локални, но противопоставянето на Запада, воден от САЩ и Русия има планетарни измерения. Мнозина вече наричат това Втората студена война - но кой печели и кой ще спечели? Анализ на японското консервативно издание Daily Shincho показва какво мислят в една от най-мощните държави в Азия, а и в света.

Икономическият удар - енергетика е спусъкът

Изминаха пет месеца от началото на руската инвазия в Украйна. Тъй като Русия, една от най-важните що се отнася до енергийни суровини сила в света, е пряк участник в конфликта, това повлияе неимоверно на цените на енергийните източници, което доведе до значително увеличение на глобалната инфлация.

Най-горещата стока е газът. Цените му в Европа започнаха да се покачват в началото на миналата година, но след украинската криза се увеличиха 8 пъти поради несигурността около доставките на синьо гориво от Русия за Европа.

Проучване: Арабите вярват все по-малко в демокрацията

През последните пет години се увеличи броят на гражданите в Близкия изток и Северна Африка, които са загубили вяра в способността на де...

Стремително растящите цени на газа са положителни за настоящата руска икономика, но решението на Европа да спре вноса на газ от Русия не по-късно от 2024 г. е тревожно за Руската федерация в дългосрочен аспект, предупреждава Daily Shincho.

Намирането на алтернативни пазари за петрол, превозван с танкери, е сравнително лесно. Вместо европейски страни, Индия и Китай купуват руски петрол с отстъпка. Ситуацията с газа, който често се транспортира по тръбопроводи, обаче е съвсем различна. В допълнение към трудността при намирането на алтернативи, газопроводите, минаващи от Русия към Европа, могат да се превърнат в проблемни активи в бъдеще (стойността на които е значително намалена поради промени в пазара или социалната среда).

През юни в Европа вносът на LNG (втечнен природен газ) от САЩ надхвърли вноса на газ от Русия за първи път в историята. Руската държавна енергийна корпорация "Газпром" е изправена пред най-тежката си финансова криза от основаването си, тъй като доставките за Европа рязко намаляха.

Междувременно производството на газ в САЩ и износът на LNG се очаква да достигнат рекордни нива тази година. Нарастващите цени удариха американските потребители, но това е шанс за индустрията за шистов газ.

През май търговският дефицит на САЩ спадна с 2,6% на месечна база до 104,41 млрд. долара. Спадът продължава два поредни месеца. Основната причина е, че износът е достигнал рекордни нива. Той се е увеличил с 1,5% спрямо предходния месец и възлиза на 177,1 милиарда долара поради ръста в търсенето на петрол и газ. Особено нарастват обемите на доставките за Европа и Япония. Шистовата революция върна на САЩ статута на енергийна суперсила и благодарение на украинската криза те изпревариха Русия като най-големият износител на енергия в света.

Британски журналист: Искаме Украйна да победи, но не сме готови да направим нищо, за да си нарушим комфорта

Опитвам се да измисля някаква математическа формула, за да изчисля колко значителни стават руските военни успехи в Украйна. За да напра...

Украинската криза придоби формата на прокси война между САЩ и Русия и все по-често се изразява мнението, че победителят в енергийната война е САЩ, а губещият Русия.

Политическият аспект - стабилизация в Русия и напрежение в САЩ

САЩ и Русия също водят ожесточена дипломатическа борба. Докато Вашингтон, заедно със страните от Г-7, прави всичко възможно да сдържа Русия, Кремъл се стреми да разшири властта си, използвайки БРИКС като лост и изглежда, че се справя по-добре, отколкото се смяташе досега.

Сега често се отбелязва, че е започнала нова студена война между Съединените щати и Русия и най-големият фактор, който ще определи нейния изход, ще бъде вътрешната политическа стабилност.

В началото на руската инвазия в Украйна имаше вълна от информация за политически промени в Русия или здравословни проблеми на руския президент Владимир Путин, но напоследък тези съобщения избледняха. Рейтингът на ръководителя на Русия е над 80%, което е по-високо от преди конфликта в Украйна. Руснаците са търпеливи, дори когато животът им стане по-труден. Те са склонни да се обединяват зад силни лидери и искат Путин да продължи работата, която започна в Украйна, въпреки критиките и натиска от Запада. Руският лидер също така изглежда успя да укрепи своята администрация, предотвратявайки прекомерната конфронтация и държейки своите протежета под контрол.

Войната в Украйна: Пропуските, които костват много на САЩ и Запада

Във встъпителната си реч на четвъртото заседание на контактната група по украинската отбрана на 20 юли министърът на отбраната на САЩ Л...

В рязък контраст със стабилността на управлението на Путин, хаосът във вътрешните работи на САЩ е просто невероятен. Рейтингът на одобрение на американския президент Джо Байдън е най-ниският за всички времена от 38%, а повече от 70% от населението не иска той да бъде преизбран. Удовлетворението на гласоподавателите в САЩ от Конгреса и президента е с повече от 10% под средната стойност от 1974 г. насам, според проучване на Gallup.

Гражданска война в САЩ - абсурд или не чак толкова?

Съдебната система в САЩ, която запази общественото доверие дори на фона на нарастващото недоверие към правителството, сега е изправена пред големи сътресения. Това е така, защото на 24 юни Върховният съд се произнесе срещу правото на аборт.

Проучване на "Ройтерс" показа, че около 60% от американците имат негативно отношение към решението на Върховния съд да отмени решение, признаващо аборта за конституционно право. Това предизвиква социално напрежение в Съединените щати и не е изключено недоверието на американската общественост към правителството да достигне критично ниво. И всичко това се случва, след като всъщност сегашната конфигурация на Върховния съд беше формирана от предишния президент на САЩ - Доналд Тръмп: 33 години по-късно - политическо отмъщение, осъществено чрез Доналд Тръмп*. Тоест, Байдън, който е абсолютен политически противник на Тръмп, сега бере негативите, които би трябвало да оберат Тръмп и републиканците.

В светлината на нарастващите страхове, че САЩ са още по-разделени, отколкото по време на войната във Виетнам, професорът от Катедрата по политически науки в Калифорнийския университета UCLA Барбара Уолтър предупреждава, че рискът от гражданска война в САЩ нараства. През януари тази година тя публикува книгата "Ето как започват гражданските войни". В нея, в резултат на анализа на гражданските войни през последните 30 години, използвайки различни показатели, тя установява, че най-важният фактор е анокрацията. Това е показател доколко демократична или автократична е една държава. Хората в страни, в които демокрацията е в упадък, са много недоволни от правителствата си.

Турски кореспондент на Handelsblatt: Путин работи да създаде свой собствен световен ред

Срещата на руския президент Владимир Путин с иранския и турския му колеги показва, че Путин не се оставя да бъде вкаран в международна ...

Появиха се социологически проучвания в подкрепа на тезата на Уолтър. Според доклад, публикуван от Чикагския университет на 30 юни, мнозинството от американците казват, че правителството е корумпирано и води политика срещу обикновените хора, докато 28% са отговорили с "да" на въпроса "Мислите ли, че хората ще вдигнат оръжие срещу правителството в близко бъдеще?".

Дали ще има гражданска война в САЩ - едва ли някой би се наел с прогноза, но ако ситуацията със сериозното разделение в страната не се подобри, спечелването на нова студена война с Русия може да се окаже невъзможно.

ОЩЕ: САЩ и Китай - разум в съперничеството или Трета световна война?

Автор: Казухико Фуджи. Консултант в Научноизследователския институт по икономика, търговия и промишленост на Япония. Роден в Нагоя през 1960 г., присъединява се към Министерството на международната търговия и промишлеността на Япония (понастоящем Министерство на икономиката, търговията и промишлеността) през 1984 г. и е командирован в секретариата на кабинета през 2003 г. като информационен анализатор.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари