Как да изгоним "Ислямска държава" от Либия?

6002
Как да изгоним "Ислямска държава" от Либия?

Западните страни са убедени, че в Либия трябва да се действа бързо срещу нарастващата заплаха от джихадистката група „Ислямска държава“, но все още се чудят какво трябва да направят – да окажат военна подкрепа на правителството на националното единство, което предстои да бъде сформирано в Триполи, да започнат въздушни удари или наземна операция.

„Ислямска държава притеснява все повече страните от НАТО, така че е възможно те да организират военна намеса в Либия“, казва Малкълм Чалмърс, заместник-директор на мозъчния тръст RUSI в Лондон. „Въпросът е каква да бъде намесата – от какъв характер и какъв мащаб. Това ще зависи до голяма степен от развитието на заплахата в следващия месец“, казва той.

Ирак унищожил "военния министър" на ИД

Иракски военни съобщиха, че в резултат на удар на ВВС в провинция Анбар са успели да унищожат изпълняващия ролята на "военен министър" ...

„Ислямска държава“, която според Париж наброява около 3000 бойци в Либия, в понеделник започна офанзива от бастиона си в град Сирт към „петролния полумесец“ в северната част на страната. Западните страни се страхуват, че групата ще придобие средства от петрола, ще дестабилизира Африка на юг и ще започне да внедрява джихадисти сред мигрантите, които достигат Европа през Средиземно море.

Операцията на Запада „вероятно ще приеме формата на въздушни удари“, а не на наземна операция, смята Патрик Хамзайдех, бивш френски дипломат в Либия. „И в двата случая обаче това е лоша идея. Във военен план това няма да бъде решаващо“, отбелязва той. „Без политическо решение“ подобна намеса „би осъдила страната на нестабилност за поне едно десетилетие с правителство, което би изглеждало като марионетка на Запада“, добавя Хамзайдех.

Един от основните въпроси е каква ще бъде реакцията на местните въоръжени групи. През 2011 година в еуфорията от намесата срещу Муамар Кадафи либийците приеха радушно западните страни. През 2016 година обаче разпределението на силите е променено с надигане на националистическото чувство сред въоръжените групи и с нарастващото влияние на ислямистите.

Бивша колониална сила с големи икономически интереси в Либия, Италия непрекъснато повтаря, че е готова да оглави международна мисия в страната, ако правителството на единството поиска това. Председателят на комисията за отбрана в Сената Никола Латоре обаче изключва „каквато и да е възможност за военна намеса с цел започване на война“. Според него западното участие по-скоро трябва да се изрази в гарантиране на сигурността на новото правителство и обучението на армията.

"Ислямска държава" прави ракети "земя-въздух"

Британският тв канал Sky News съобщи, че разполага с видеозаписи, свидетелстващи за разработката на ракети клас "земя-въздух" от терори...

Великобритания обяви, че ще изпрати 1000 войници от специалните си сили, които да се присъединят към контингент от 6000 европейски и американски войници, за да помогнат в борбата с „Ислямска държава“ в Либия. Това бе обявено след новината за споразумение, подписано на 17 декември под егидата на ООН, което е одобрено само от единия от двата съперничещи си парламента в Либия. Документът предвижда да бъде формирано правителство на националното единство, за да се сложи край на политическия и военния хаос в страната. Според сценария на западняците кабинетът ще поиска помощта им.

Американски и британски войници вече се намират в Либия, за да „оценят положението със сигурността“. „Решени сме да окажем на правителството на единството пълна политическа подкрепа, както и помощ от технически и икономически характер, а също и в борбата с тероризма и гарантирането на сигурността“, заяви Вашингтон през декември. От Париж пък обясниха, че „идеята е да се създаде международна сила под мандата на ООН“.

Франция вече е започнала да си съставя „малка библиотека“ благодарение на разузнавателните полети над позиции на „Ислямска държава“, която превзема „села в посока Чад“ и „започва да се установява от двете страни на тунизийската граница“, обяснява анонимен френски представител. Франция може да помогне за „гарантирането на сигурността“ на бъдещото правителство и за контролирането на мигрантския поток.

Френската армия обаче ще бъде претоварена, след като 3500 души са мобилизирани срещу джихадистите в Сахел, 900 души – в ЦАР, а 10 хиляди военни са разположени във Франция, за да предотвратяват атентати, подчертава Жан-Венсан Брисе от Института за международни и стратегически отношения в Париж.

Според Пентагона "Ислямска държава" е загубила 30% от територията си

Територията на „Ислямска държава” в Ирак и Сирия вече е с една трета по-малка, съобщава АФП. Това сочат данни на Пентагона....

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари