Как ще приключи кризата с Украйна?

11638
Как ще приключи кризата с Украйна?
Снимка: GettyImages

Владимир Путин мисли по друг начин, различен от Западът. Със сигурност санкциите ще му навредят. Но какво от това? Той може да допусне стратегически пропуск, но съвсем не е нерационален, както заяви Борис Джонсън. 

Путин е стратег от старата школа и това е една от причините санкциите да не окажат необходимото въздействие. Забраната за внос на руски газ ще удари лошо по руската икономика, но тя е малко вероятна. Президентът на Италия Марио Драги призова газът "да не се пипа". Така че този мъж от Москва няма да се спре пред нищо, а не Драги. Забраната за внос на най-новите "айфони" не може да се сравни с недостига на газ на континента. Така че не се лъжете относно санкциите и техния ефект. Това пише в своя статия Волфганг Мюнхау от The Spectator, чиято статия представяме без редакторска намеса.  

Путин: Готови сме за дипломация, но интересите ни не са предмет на преговори

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова да търси "дипломатически решения" на фона на бушуващото напрежение със Запад...

В тази връзка изниква и друг въпрос: кога точно да се въведат санкциите. Министърът на външните работи на Украйна призова Запада да ги въведе незабавно, защото Русия вече обстрелва страната му. 

Срещу този аргумент може да се възрази, че ако санкциите се въведат прекалено рано, то те ще загубят своя сдържащ потенциал. Но същото ще се случи и ако санкциите се въведат прекалено късно. 

На Западът ще му е прекалено трудно да се договори за конкретен списък със санкции, ако изобщо се стигне до това. Съмнително е да съществува процедура за тяхното съгласуване.

Какво ще стане, ако Путин разкрие блъфа? Картите на Путин са силни по две причини. Първо, той за разлика от НАТО е готов да задейства военната сила. Второ, икономическите санкции няма да го спрат - той може да сдържи общественото мнение, ако броят на жертвите нарасне. Най-общо казано победата на Русия е не по-малко вероятнa, отколкото разпада на путинската империя. 

Димо Гяуров: Поведението на Путин не е адекватно

Най-червената от всички червени линии за Русия е въвличането на Украйна във НАТО. Ако това се случи, стратегическите последствия са нео...

Ще може ли той да победи? Победата може да се разбира като появата в Украйна на приятелски на Москва режим или част от страната. Или обратното, превръщането на Украйна в провалила се държава под натиска на постоянни кибератаки и непрестанна морска и въздушна блокада. Всичко е възможно. Както МВнР на Великобритания отбеляза:

"Европа няма да бъде такава, както до войната. Не само, че водещата роля на САЩ в Европа ще бъде ограничена - самата мисъл, че е по силите на Европейския съюз или НАТО да осигурят мира на континента ще остане само отживелица от миналото."

Вече направените прогнози напомнят повече на спекулации. Според една от тях Германия ще загуби позицията си на лидер в Западна Европа заради връзките си с Русия. Според Лиана Фикс и Майкъл Кимидж главната политическа ос на Европа ще стане обединението Франция-Великобритания. Това е малко вероятно. Къде по-вероятно изглежда отстъплението на САЩ и отслабването на Европейския съюз.

НА ЖИВО: Кризата в Украйна - Какво се случи днес, 23.02.

Петролът тръгна да поевтинява, газът не поскъпва - в Русия не бързат да съобщават

След като вчера (22 февруари), световните пазари реагираха негативно на действията на руския президент Владимир Путин и решението му да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари