X
 
 

Как ще се разпредели наследството на Кадафи?

3955 24
Как ще се разпредели наследството на Кадафи?
Снимка: Getty Images
Неочакван обрат се случва в продължаващата от 2014 година гражданска война в Либия. Турция се присъединява към военните действия, водени между признатото от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС) и непризнаващия го парламент. По молба на ПНС, Анкара изпрати свои войници и нередовни формирования в зоната на конфликта, за което президентът Реджеп Таийп Ердоган съобщи на 16 януари. В средата на този месец бе направен опит за примиряване на враждуващите страни в Москва, но той завърши безуспешно. ТАСС припомня как се развива конфликтът на брега на Средиземно море, в превод на агенция Фокус.

Кой и защо започна бойните действия?

В Либия отново възобновиха военните действия

Силите, лоялни към Халифа Хафтар, започнаха ракетни удари на юг от столицата на Либия, заяви военният говорител на признатото от ООН Пр...

След 2011 г., когато либийските бунтовници свалят от власт Муамар Кадафи с подкрепата на НАТО, страната не познава траен мир. Сблъсъците, които продължават и до днес, започват през 2014 г. Проведените тогава парламентарни избори бяха критикувани от умерените ислямисти, които бяха загубили позициите си. Страхувайки се за безопасността си, депутатите се преместиха от Триполи, който беше контролиран от недружелюбни милиции, в източния град Тобрук. Законодателите се заеха с формирането на собствени военни формирования: по този начин беше създадена Либийската национална армия (ЛНА), която скоро беше оглавена от фелдмаршал Халифа Хафтар. Властта в Триполи остана при Правителството на националното спасение, което представляваше предишния парламент.

През 2015 г. в Либия имаше кратка надежда за мир: новият парламент и неговите противници подписаха Ширатското споразумение за сформиране на Правителство на националното съгласие. Новият орган получи подкрепа от ООН. Никой обаче не бързаше да му прехвърля правомощия. Отношенията между договарящите се страни и ПНС, което трябваше да ги обедини, безнадеждно се влошиха. И ако правителството на националното съгласие успя да се справи с правителството на националното спасение, то не успя да го направи с парламента в Тобрук. В началото на 2019 г. войници, верни на парламента, започнаха офанзива срещу Триполи. Те обаче не можаха да превземат града: проваленият натиск се превърна в продължителна позиционна война. Боевете не обхванаха цялата страна: на юг властта остана в ръцете на местни, главно племенни милиции.

Кой е фелдмаршал Хафтар?

76-годишният Халифа Хафтар е ключова фигура в развиващите се събития. В териториите, признаващи властта на парламента, военните се ползват с безусловна власт. Маршалът има подкрепа от принципните противници на всички ислямисти, включително умерените. Този курс има много привърценици - включително Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Според Пентагона тези страни вече участват във вътрешнолибийската конфронтация: те помагат на армията на парламента със своите самолети.

На страната на Хафтар също са част от онези, които изпитват носталгия по времената на Муамар Кадафи. През 1969 г. бъдещият маршал беше сред онези, които помогнаха на бъдещия диктатор да дойде на власт. В края на 80-те обаче съдбите на военните се разделиха: Хафтар беше пленен в съседната на Либия държава Чад, и, тъй като беше в затвора, се присъедини към заговорниците, които планираха преврат в родината си. След провала на пуча, Хафтар живя в САЩ: ако се беше завърнал в Либия го очакваше смъртно наказание. Въпреки факта, че Кадафи и Хафтар станаха врагове, те имат много общо: военна харизма, едноличен стил на управление, категорично негативно отношение към радикалния ислям и готовност да действат срещу него със сила. Хафтар е готов да действа като приемник на Кадафи по отношение на нелегалната миграция: да я ограничава по всякакъв начин.

Умиротворителна конференция в Берлин за Либия

На предстоящата на 19-ти януари в Берлин конференция за Либия ще бъде разгледан и, евентуално, приет документ, разработен в рамките на ...

А кой е против Хафтар?

Признатото от ООН Правителство на националното съгласие се ръководи от политик, който не е бил част от обкръжението на Кадафи. 59-годишният Файез Сарадж е син на министър в правителството на крал Идрис I, свален от бъдещия диктатор през 1969 г. На страната на ръководителя на ПНС са симпатиите на страните от ЕС и особено на Турция. Но има много какво да се желае от военните възможности на легитимните власти. До началото на 2020 г. те контролираха само малка част от крайбрежната ивица с център в Триполи.

През декември 2019 г. Сарадж призова международната общност да го подкрепи срещу Хафтар. На призива се отзоваха от Анкара. Последва споразумение, предвиждащо разполагането на турски войски в Либия. Мандатът за престоя им ще продължи една година. Според турския президент Реджеп Таийп Ердоган неговите военни ще бъдат ограничени до обучение на местните въоръжени сили и координиране на техните действия. В същото време е възможно бойци от приятелски настроените към Анкара сирийски групи да пристигнат в Либия. Те могат да бъдат хвърлени директно на фронтовата линия.

В допълнение към военния компонент турско-либийският съюз има и икономически. Страните сключиха споразумение за очертаване на изключителните икономически зони във водите на Средиземно море. Споразумението позволява на Турция да предяви искове за по-рано недостъпна част от водната зона. В Гърция, Израел и Кипър смятат, че този пакт нарушава интересите на други средиземноморски сили. Волю-неволю, те също са въвлечени в орбитата на вътрешнолибийския конфликт.

Как войната в Либия заплашва останалия свят?

Русия: Враждуващите страни в Либия се съгласиха да продължат режима на тишина

Враждуващите страни в либийския конфликт се съгласиха да продължат да спазват договореностите за спиране на огъня, въпреки че Халифа Ха...

Значението на Либия за съседните страни и Русия се определя от географското й положение на кръстопътя на миграционните потоци. След свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г., мигранти от Субсахарска Африка се втурнаха в страната. Общият брой на нелегалните имигранти се оценява на 800 хиляди души. Връщането на мира в Либия би позволило на новите власти да блокират пътя на този поток. Напротив, плъзгането в хаос може да доведе до нов приток на нелегални имигранти на територията на Европейския съюз.

Страхът на ЕС от мигрантите е един от козовете в ръцете на фелдмаршал Хафтар, който е готов да действа с военни методи за спирането на потока. Обратната страна на този подход е масово нарушаване на правата на човека.

Ако гражданската война в Либия спре, на глобалния пазар на петрол могат да настъпят промени. Родината на Хафтар и Кадафи е на първо място в Африка по проучени запаси от черно злато. При продължаващ конфликт обаче възможността за експлоатация на природните ресурси е ограничена.

Каква е позицията на Русия?

Руските власти се застъпват за бързо помирение между враждуващите страни. През януари 2020 г. Владимир Путин заедно с Реджеп Тайип Ердоган призоваха за примирие, което трябваше да започне на 12 януари. Кремъл отхвърля обвиненията на Турция, според които руски граждани са въвлечени в либийския конфликт на страната на фелдмаршал Хафтар. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков подчертава, че Москва не може да контролира движението на всички руснаци, включително ако те заминават за зоната на бойните действия.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Така и не се разбра, комунистите сега комунисти ли са или православни християни, и защо бранят резаните фесове, все едно са тяхни братя?
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  бранят манафите, защото не всеки педерас е комунист, но всеки комунист е педерас, защото по рождение е с руски уй отзад
  : 1 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Путлер ще онаследи края на Кадафи! Ще бъде опънат на капака на москвич!
 • Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец 11 Симпатичен и скромен Пекински пор вдовец с огромен жълт и добронамерено пулсиращ ГМО порец преди 1 месец Профил на трол?
  не мога да разбера как сащ се договориха със едни 40 племена там в региона дет защитават полковник кадафи и да се съгласят с убийството му..
 • A ONE BIG FUCKING INTELIGENT MEN 11.1 A ONE BIG FUCKING INTELIGENT MEN преди 1 месец Профил на трол?
  аз мога да ти кажа ама на две очи и уши.щот ши ни блокнат и по лошо може да ни се случи
  : 7 !
 • Анонимен 11.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  лайнарко 11, вместо сам да си пишиш, фани се ограмоти - в Либия франсетата се оправиха напълно сами, никава помощ не им трябваше за лайнара Кадафи
  : 1 !
 • Марги Драганова 10 Марги Драганова преди 1 месец Профил на трол?
  Хе, "След 2011 г., когато либийските бунтовници свалят от власт Муамар Кадафи с подкрепата на НАТО"..... Да,бе как ли пък не. Либийските "бунтовници" свалили Кадафи?! Свалили го те, ама друг път. Ако не беше поредната нагла намеса на ФАЩ, Либия още щеше да бъде цветуща държава, където дори нашенци всячески се опитваха да отидат да работят. Но Империята на злото и тук спретна Цветна революция , пар виж още ›› дон Арабска пролет, и им донесе "демокрация" от американски тип. И виждате всчики какво стана. Хаос, разруха, война , смърт, омрази. Отделно - мутри, пирамиди, наркотици, проституция, хазарт - все американски "прелести" и въобще евроатлантически ценности. :(
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  лайнарко 10, както и да се подпишеш, оставаш един малограмотен влашки мангал - либийския народ свали и опъна кадафа с помоща на Франция - там НАТО не е стъпвало
  : 4 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Кадафи вече е в пъкъла! Въпросът е: как ще свърши Путин? Като Кадафи, като Чаушеску или като Милошевич?
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Путя ще наследи капака на Масквича като Кадафа!
  : 6 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  В Либия СССР имаше най-голямата база на ядрени подводници, но те не помогнаха на народа на Либия да се освободи от своя кървав диктатор, брат на Сталин! Това отново показа, че Русия е на колене! Това поражение показа отново, че никой диктатор не е по-велик от народа си! Това беше личен провал на Путин - един от многото му!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  руските ядрени подводници не попречиха на народа на либия да опъне кървавия си диктатор на капака на собствената му кола
  : 4 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Той и Кадафи беше руска мастия, както и Асад, както и аятоласите! Един по един - до един!
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  то и борисов и фърчилков са руски мастии - тях кога
  : 2 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Браво на франсетата, овършаха престъпния кадаф без ничия помощ! Сега да видим кои престъпници следват - аятоласите или путята първо!
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не пишете глупости. Европейският съюз, почти изцяло е зад Хавтар. Опариха се от джихадисти и тем подобни. Но сега всички ще скачат по руската свирка, вкючително и Германия.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  лайнарко 5, това че ти духаш руската свирка за рубли не дава тон на никого да го прави - изчезваш заедно с рублата, бляд
  : 6 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Мурзилките вече хапнаха квадратния, време е за чалмите! Едни кюрдски селяни пречукаха руските елитни спецчасти миналата година /465 елитни главореза/, та не бързай да ги пишеш бегали! Руските "елитни" ПЛАШИПУТАРНИЦИ могат да избиват само жени и деца, а при среща с мъже /в случая селяни/ веднага умират! Пиши бегала руската армия, която освен без "елитни" ПЛАШИПУТАРНИЦИ, остана и без гор виж още ›› доста на рус кото рак етостроенe С400, които някакви старомодни щатски ракети Томахуук отнесоха за броени минути, а руските богатири освен да се насерът, друго не са успяли да направят! Голяма смрад е било!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Така е! Измина година от касапницата при Дейр ер Зор. Старомодните ракетит на Янките срещу руски спецНАЦИта. Приблизителен резултат 465:0 за 15-тина американските инструктори. Останалите сражавали на светлата страна са били кюрдски бунтовници, един от които е бил одраскан по лицето. Ето, да припомним, пълната картина на първата сухопътна битка в историята на двете държави. http ://ru- виж още ›› mir.net/ 20 18/02/11/chto-sluchilos-v-sirii-vsya-informatsiya-o-massovoy-gibeli-rossiyskih-voennyih- rasshifrovka- peregovorov/
  : 4 !
Нагоре