Либия може да стане "нова Сирия", страхуват се в ЕС

3238
Либия може да стане "нова Сирия", страхуват се в ЕС
Снимка: Getty Images

Лидерите на ЕС се срещнаха с премиера на признатото от ООН правителство на Либия, докато се борят за овладяване на ескалиращата криза там, като Германия предупреди, че страната може да се превърне във "втора Сирия".

Файез ал Сарадж, чието правителство на националното единство е изправено пред офанзива от сили, които контролират източната страна на страната, се срещна с първия дипломат на ЕС Жозеп Борел, който предупреди, че Либия е изправена пред "преломен момент".

Силите на Хафтар завзеха град Сирт в Либия

Ареф Али Найед, представител на Абдула ал Тани, ръководителят на временното правителство в Източна Либия, заяви пред РИА Новости, че гр...

Той се срещна и с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел и германския външен министър Хайко Маас, които заявиха пред журналисти, че "искаме да попречим на Либия да стане сцена на марионетна война или Либия да стане втора Сирия".

Предупрежденията на Борел и Маас дойдоха, след като военните сили на Халифа Хафтар – които имат подкрепа от ОАЕ, Египет и Русия – установиха контрол над крайбрежния град Сирт като част от стремежа си да превземат Триполи и да свалят правителство на националното единство.

ЕС обеща да "засили усилията за постигане на мирно и политическо решение" в изявление, публикувано след това, надявайки се на така наречения Берлински процес – спонсорирани от ООН преговори, планирани за германската столица – да предложи изход.

Маас, който ден по-рано взе участие в спешните преговори за Либия с френските, британските и италианските си колеги, заяви, че Сарадж е оказал пълната си подкрепа на Берлинския процес и обещал да "продължи напред с онова, което трябва да бъде договорено там – и прекратяване на огъня и ембарго на оръжие със съседните държави, но и преди всичко с политическият процес под егидата на ООН".

Русия и Турция призовават към прекратяване на огъня в Либия от неделя

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган призоваха към обявяване на прекратяване на огъня в Либия сл...

Като част от ускоряващите се дипломатически усилия на Еврлопа в Рим италианският премиер Джузепе Конте проведе разговор с Хафтар.

Няма определена дата за конференцията в Берлин, но Маас намекна, че тя може да се проведе през следващите седмици.

Либия потъна в хаос, след като през 2011 г. подкрепеното от НАТО въстание свали, а после уби диктатора Муамар Кадафи. Сега страната е разделена на територии, контролирани от правителството на националното единство, и такива, в които властват силите на Хафтар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АФРИКА:

Повече от 100 затворника избягаха от затвор в Нигерия

Сериозни наводнения и десетки загинали: Кения е на ръба (ВИДЕО)

Режим на тока в Египет

Катастрофа с хеликоптер в Кения, загинали са висши военни

След откуп: Сомалийските пирати освободиха отвлечен кораб

Една година от войната, която забравихме: Суданците са на ръба

Русия докара ПВО и военни инструктори в Нигер (ВИДЕО)

Украйна открива посолства в Африка

Египет: "Най-трудният Рамадан от Средновековието насам"

Десетки загинали при преобръщане на рибарско корабче в Мозамбик (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com