Какви са очакванията към новия президент на Хърватия

1415
Какви са очакванията към новия президент на Хърватия
Снимка: iStock

Новоизбраният президент на Хърватия Зоран Миланович ще води политика на укрепване на отношенията с ЕС и приемане на страната в Шенген. В същото време ще работи и за развитие на отношенията с Русия, смята хърватският аналитик и дългогодишен редактор на списание „Политическа мисъл” (Politicka misao) д-р Деян Йович.

Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП) и бивш премиер на Хърватия Зоран Миланович победи на балотажа на президентските избори на 5 януари. Церемонията по встъпването в длъжност ще се състои на 18 февруари в Загреб в тесен кръг.

Бившият хърватски президент: Учим се на корупция от училище

Корупция, сексизъм и фалшиви новини - това са причините досегашният президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович да не спечели втори ...

Според Йович, позицията на президента не е основна в политическата система на Хърватия, „което е видно от начина, по който се планира инаугурацията”.

Миланович има сериозен опит в ръководството на държавата като министър-председател в периода 2011 – 2016 г., спечели убедително и президентските избори.

Хърватското общество иска промени в структурата на политическата система, но не радикални, както предлагаха някои от кандидат-президентите.

Изборът на Миланович предполага необходимо сътрудничество между президента и премиера Андрей Пленкович, тъй като двамата са представители на различни партии, смята политологът.

Тройно убийство разтърси хърватския град Сплит

Трима мъже бяха застреляни при предполагаема атака за отмъщение в центъра на град Сплит, съобщи „Дойче Веле”. Хърватската ...

В хода на предизборната си кампания и след това Миланович обеща, че ще бъде президент – центрист и няма на провежда идеологизирана политика, а ще действа прагматично.

„Очаквам той да работи добре с премиера по въпросите на външната политика, където имат сходство на вижданията и целите. И двамата са ориентирани към по-нататъшна интеграция на Хърватия в европейските структури, Шенген и еврозоната. По въпроса за преминаването в евро, Миланович е по-скептичен от премиера, но стремежът към включване в шенгенското пространство е общ”, подчертава Йович.

Според анализатора, президентът, за разлика от своята предшественичка, се отнася скептично към „Инициативата за трите морета” (Балтийско – Адриатическо-Черноморско сътрудничество на държавите от ЕС, т.нар. Триморие – бел.ред.).

Миланович обяви, че за Хърватия е приоритет подобряване на отношенията със съседна Словения, сближаване с нея и с Австрия и в по-малка степен, обвързване на Хърватия със САЩ.

Хърватия: Необходимо е по-справедливо финансиране от ЕС за спиране на изтичането на мозъци

Средствата от научноизследователските фондове на ЕС трябва да бъдат разпределени извън „клуба на старците“ от престижни инс...

Що се отнася до Русия, вероятно Миланович ще приеме поканата на руския президент Владимир Путин и ще отиде в Москва за честванията на 9-ти май. Това показва, че новият президент е заинтересован от разширяване на хърватската външна политика не само в рамките на ЕС, но и по отношение на Русия и други държави, обобщава д-р Деян Йович.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com