Какво направи Европейския парламент за 5 години според европейския бизнес?

1444
Какво направи Европейския парламент за 5 години според европейския бизнес?
Снимка: Gettyimages.com

Какво свърши Европейският парламент (ЕП) в изтичащия вече мандат 2014 - 2019 година? Отговор на този въпрос се опитва да даде Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати – "Европалати" в специален анализ - от гледна точка на бизнеса. В него основното разделение е на положителни и отрицателни политики, защитени от ЕП.

Положителни политики

1. Единен цифров портал

Според Европалати това е отговор на реалната нужда на предприемачите да получат по-лесно достъп до информация за трансграничната дейност в ЕС и да позволи извършването на административни процедури онлайн, като по този начин се подобрява ефективността и се намалява времето, което бизнесът отделя за административни задачи.

2. Справедливост в отношенията "платформи - бизнес"

Европалати определят това като "балансирано предложение", основано на прагматична оценка на настоящата ситуация. Това е стъпка към общи, справедливи и прозрачни бизнес практики и по този начин към гарантиране на справедливост в Единния цифров пазар и равнопоставеност за малките и средните предприятия (МСП) спрямо платформите.

3. Споразумения за свободна търговия между ЕС и Канада (CETA), ЕС и Япония, ЕС и Сингапур и ЕС и Виетнам

Европалати счита, че тези споразумения за свободна търговия допълнително укрепват конкурентната позиция на ЕС в Азия и Северна Америка и откриват нови възможности за европейските предприятия в някои от най-големите центрове на растеж в света. Важно е, обаче, те да бъдат съпътствани от ефективни мерки за реализацията им в ЕС, поради което Европалати призова за планове за действие, които да съпътстватосновните споразумения за свободна търговия на ЕС.

4. Предложение за програма "Еразъм" 2021-2027

Увеличаването на общия бюджет и значителнотоувеличаване на средствата за професионално образование и обучение са положителни и решителни мерки за преодоляване на несъответствията в уменията, за повишаване на мобилността и за увеличаване на младежката заетост.

5. Европейска рамка за качествено и ефективно чиракуване

Тази рамка предоставя ценна основа за увеличаване предоставянето на схеми за чиракуване в държавите-членки; тя постига добър баланс между гарантиране на качеството на чиракуването и ефективността на разходите за компаниите.

6. Дългосрочна стратегия за климата - чиста планета за всички

Вместо да предлага нови цели за намаляване на емисиите, стратегията посочва потенциални пътища за постигане до 2050 година на цели, съвместими с целите от Париж, базиранина сценарии отразлични комбинации от технологии. Тя осигурява солидна основа за бизнес ориентирана дългосрочна рамка за европейската политика в областта на климата, която съ-законодателите следва да одобрят.

7. Пакет за стоките

Международната електронна търговия се е променила коренно от последния регламент относно безопасността на продуктите. Пакетът за стоките по-специално осигурява онлайн магазините да бъдат обект на същите задължения за безопасност на продуктите като търговците на дребно. Това ще доведе до по-справедлива конкуренция и повече безопасност на продуктите за потребителите, казват от Европалати.

Отрицателни политики

8. Геоблокиране

Това създава фактическо задължение за всеки онлайн търговец да продава в целия ЕС. Дори ако няма задължение да доставя, това е значителен прецедент и изключение от свободата на договаряне, заявява Европалати.

9. По-широки потребителски права за отказ от сделка

Съгласно Европалати, позицията на Европейския парламент пренебрегва въздействието, което определениправила имат върху бизнеса, особено 14-дневното право на оттегляне за онлайн покупки в сегашната му форма, където предложението на Комисията трябваше да бъде запазено. Индивидуалните права на потребителите да прекратяват договори или за обезщетение за вреди, не са съвместими със съществуващите директиви, настояват търговските палати. Освен това, предложението за колективни искове не изпълнява дори препоръките на ЕК от 2013 г. и въпреки измененията на Европейския парламент липсват важни предпазни мерки срещу злоупотреби.

10. Електронна карта за услуги

Въпреки че не е перфектна и липсва амбиция, идеята на ЕК да въведе точки за контакт в държавата на произход е добре обоснована, съгласувана с "принципа на еднократност" и ще премахне много неоправдани пречки пред предоставянето на услуги зад граница. За съжаление предложението беше прекалено за Европейския парламент, който го блокира и върна ЕС в изходна позиция при осигуряването на възможност за свободното движение на услуги. В по-широк план, това предложение изобщо не би било необходимо, ако съществуващите закони бяха прилагани и изпълнявани правилно от органите на държавите-членки, категорични са от Европалати.

11. Процедура за уведомяване съгласно Директивата за услугите

Добро предложение на ЕК за подобряване на процеса на уведомяване за регулаторни мерки, свързани както със създаването на доставчик на услуги в държава-членка, така и с трансграничното предоставяне на услуги. Подкрепена от ЕП, то се оказа неприемливо за държавите-членки, освен това разкри често повърхностна подкрепа за Единния пазар от националните органи, казват Европалати.

12. Общ регламент за защита на данните (GDPR)

Регламентът създава огромни разходи за осигуряване на съответствие и правна несигурност за европейските компании, особено за малките и средни предприятия (МСП), категорични са Европалати.

13. Трансгранична трансформация

Въпреки че е обявена като мярка за опростяване, предложението за трансгранични преобразувания, сливания и разделения в крайна сметка е сборотмножество разпоредби от всички участващи юрисдикциии държави-членки. Това ще доведе до значителни допълнителни разходиза трансгранични сливания и до по-нататъшна правна несигурност, е оценката на Европалати.

14. Зелен план за действие на МСП

Липсват както посока, така и нови идеи, Зеленият план за действие няма добавена стойност. Предложените действия не са достатъчно конкретни или ориентирани към практиката, за да донесат осезаеми ползи за МСП. С цялостното интегриране на екологичните и климатичните съображения в политиката на ЕС просто няма нужда от друг план за действие като този.

15. Директива за намаляване на въздействието на някои пластмасови продукти върху околната среда

Всяка забрана на продукти следва да бъде крайна мярка. Като се има предвид, че ЕС е източник само на 2% от морските отпадъци (чието значително намаляване е целта на директивата), под въпрос е дали това законодателство ще постигне своите намерения или просто ще ограничи конкурентоспособносттана европейския сектор на пластмасите, смята Европалати.

16. Проблемният Brexit

Независимо от по-широките последици от напускането на Обединеното кралство от ЕС, Brexit е икономически удар за Европа. Единството и съгласуваността на ЕК, ЕП и държавите-членки по време на преговорите са много положителни. Окуражаващ страничен ефект от процеса на оттегляне е начинът, по който то стимулира подкрепата за ЕС на много от останалите 27 държави-членки. От това трябва да се извлече полза през периода 2019 - 2024 година като се набележи и се преследва положителна и амбициозна програма за бъдещето на Европа, казват търговските палати.

17. Нарастващ протекционизъм

Както се подчертава в последния доклад на Европейската комисия относно търговските бариери, протекционизмът продължава да нараства, което засяга износителите от ЕС и глобалното икономическо развитие в по-общ план. Китай беше източникът на най-голямо увеличение на новите бариери през 2017 година, следван от Русия, Южна Африка, Индия и Турция. Обещанията на Г-20 за справяне с протекционизма изглеждат все по-празни. ЕС не може да се справи сам с това, но трябва да остане решителен в борбата с нарастването на протекционизма, да води защитата на многостранната търговска система и да се стреми къмприключванена останалите преговори за споразуменияза свободна търговия, като това с МЕРКОСУР.

18. Прилагане на програмата за по-добро регулиране

Европейската комисия все още не прилага ефективно своята собствена програма за по-добро регулиране, е оценката на Европалати. По-специално, консултациите и качеството на оценките за въздействието трябва да бъдат подобрени в бъдеще, за да се избегне ненужната бюрокрация, особено за МСП. Политическият натиск и много сгъстените графици не са извинение запестене на усилия и разходи, което увеличава риска от резултат, който не постига целите на политиката ефективно и ефикасно и генерира тежести за бизнеса, които могат да бъдат предотвратени.

19. Прилагане на принципа "Мисли първо за малките"

Според проучване на Европалати от 2017 година относно начина, по който ЕК провежда тестовете за МСП няма напредък от предишния доклад през 2013 г. В същото време има малко доказателства, че Европейският парламент или Европейският съвет отчитат разходите и ползите за МСП от техните изменения на предложенията на ЕК. Политиците обичатда подкрепят МСП в изявленията си, но те трябва да подкрепят това и с действията си, съветва Европалати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари