Какво очаква християните в Ирак след "Ислямска държава"?

2031
Какво очаква християните в Ирак след "Ислямска държава"?

Коледа e опасно време за християните в Ирак. През 2013 г. три бомби убиха 38 от тях в Багдад. Два дни преди Коледа на 2016 са появиха съобщения, че най-малко двама християни са били убити в багдадския квартал „Гадир“. Нападението е целяло магазин, в който се е смятало, че се продава алкохол.

През октомври иракската армия и кюрдската пешмерга започнаха офанзива за освобождаването на Мосул от ръцете на „Ислямска държава“. Те също така освободиха християнски градове и села в полята на провинция Нинева. Град Бакдида, някога дом на 50 хил. души, бе освободен на 21 октомври. Същият ден бе освободен и християнският град Бартела. Областите където християните живяха, манастирите и църквите им бяха освободени. Но това, което асирийската християнска общност стана свидетел би единствено разрушението, оставено от „Ислямска държава“. Генералният секретар на християнската иракска партия „Бат ал Нахраин“ Ромео Хакари заяви, че „на места 80-90% от всичко е разрушено“.

Докато Коледа пристига в Ирак, останалите в него християни присъстват на служби из цялата страна. Повечето иракски християни честват празника на 25 декември. Около 200 хил. от тях стават бежанци заради преследването на „Ислямска държава“ след2014 г. Според Юлиана Таймурази от „Иракският съвет за помощ за християните“ през 2003 християните в страната са били 1,6 млн. души, докато днес са значително по-малко. Според Таймурази, която е християнка от Иран, християнството е дошло по тези земи още от Св. Апостол Тома. През 2015 г. „Ислямска държава“ разрушава манастира „Св. Илия“, изравнявайки със земята 1400 години история. Въпреки това, запазени зад фронтовите линии на кюрдските и иракските правителствени сили, християнски манастири са оцелели от кланетата, както и общностите им като тези в Айкава, Ербил и Багдад. Местните християни с оръжие в ръка са се били с „Ислямска държава“, създавайки няколко християнски паравоенни образувания. Тези отради са съюзени с различни политически партии в Ирак. Например „Силите от полята на Нинева“ от християнското село Телскоп са приближени до кюрдската пешмерга, докато „Отрядите от полята на Нинева“ са по-близки до шиитското въоръжено опълчение „Хашд ал Шааби“

Докато полята на Нинева биват освобождавани, тези различаващи се сили се бореха ожесточено, за да се докажат. Кюрдската пешмерга проведе парад при църквата в Киркук и кюрдското регионално правителство се представи като защитник на местните християни. Въпреки това асирийците искат подкрепа при възстановяването на областта и повече автономия.

Атре Кадо, прес-секретар на „Отрядите от полята на Нинева“ разказва, че неговата организация е създадена през август 2014 г. Това се случва след като „Ислямска държава“ гони християните от Мосул. „Хората, които се записаха доброволци достигнаха 2000 души и се борихме да получим разрешение за формирането на отряд от иракското правителство още през септември“, заяви той. „То накрая изгради тренировъчен лагер край град Сюлеймания“, добави той. До януари 2015 г. около 750 мъже са били настанени там, подкрепяни със средства на асирийската диаспора в чужбина. Те са били разположени на няколко места, включително и в християнския град Алкош, който се извисява над полята на Нинева.

„Координирането при изграждането на тренировъчния лагер с пешмергите, които контролираха полята на Нинева във военно отношение, отне девет месеца“, посочи Кадо. До ноември 2015 г. мъжете са приключили основната си военна тренировка, живеейки във фургони без електричество. Липсвала им е и добра екипировка. През октомври 2016 г. допълнителна група от триста членове на паравоенната група е получила разрешение да тренира.

„Асирийският народ страда от ужасен и нечовешки живот, далеч от домовете си, които са в по-голямата си част изгорени, повредени и разграбени. Неговият десетилетен труд е изчезнал“, посочва Кадо. След началото на офанзивата за Мосул „Силите от полята на Нинева“ се присъединяват към иракската армия при операцията по освобождение на град Бакхида. Те също така влизат в близките села Каремлеш и Бартела, които са само на броени километри от Мосул. „Международната общност помага за повторното построяване на Бакхида“, заяви Кадо. Местната асирийска общност няма финансовите ресурси, за да участва във възстановяването.

Един от лидерите на Ислямска държава в Ирак е бил убит

Главатар на „Ислямска държава“ е бил ликвидиран вчера (17.12.2016 година) при въздушен удар, нанесен от безпилотен летателе...

За „Силите от полята на Нинева“ военната операция по освобождаването на Мосул е приключила и сега те се концентрират върху охраната на освободените села в провинцията. Кадо заяви, че след като Мосул бъде освободен, на асирийците ще има е трудно да се завърнат по родните си места, защото „Ислямска държава“ не е единствения проблем за тях. Пред 2014 г. Мосул е отправна точка на ислямистките атаки срещу силите на САЩ след 2003 и срещу иракското правителство. През 2007 г. местният отец Рагид Гани е бил убит заедно с двама от помощниците си пред църквата „Свети Дух“ в Мосул. Архиепископ Павел Рахо е бил отвлечен в квартал „Ал Нур“ на Мосул и убит през февруари 2008 г. Много от терористичните нападения в региона са насочени именно срещу християните. Нестабилността кара иракските асирийци да започнат да емигрират още тогава и християнските институции започват да се местят в Ербил в иракската кюрдска автономия. Това включва и духовното училище „Св. Петър“, което се премества от Багдад в контролираните от кюрдите територии.

„Силите от полята на Нинева“ подкрепят създаването на „провинция Нинева за нейните първоначални и исторически нации“ и за това управлението на войската да бъде контролирано от самия ѝ народ. Това е форма на автономия, подобна на тази на кюрдите в Ирак. „Асирийските политици вътре и извън Ирак са лобирали в течение на години да се даде автономия на християните в страна“, заяви журналистът Джудит Нойринк. Според нея християните са съставяли доскоро 40% от населението на провинцията. Сред асирийската диаспора дори се говори за независима Асирийска държава. Инвазията на „Ислямска държава“ променя положението. Сега тези искания отново се чуват от местните групи като „Силите от полята на Нинева“. Според тях ще е най-добре те да осигуряват сигурността на региона и да изградят собствена администрация. Тази искания се припокриват с политиките на Иракски Кюрдистан и с тези на сунитските лидери в Мосул, които също искат автономия за себе си. Асирийците са обаче поставени между по-големи групи. „Ще подкрепим всяка политика, която е в наша полза, иначе ще се опитаме да я спрем със всички сили“, добави Кадо. Той описва отношенията на групировката си с „Хашд ал Шааби“ като едно от многото отношения между групите в Ирак, които се борят срещу „Ислямска държава“.

Таймурази също подкрепя идеята за автономия на християните в Нинева. „Единственият начин да стане това е да има наблюдение от международната общност и ако иракското правителство екипира и обучи силите ѝ“. Нейната организация провежда празнуването на Коледа в Телскоп. Това е третата година, която много асирийци ще прекарат далеч от домовете си и липсата на подкрепа за възстановяването на инфраструктурата и за прочистването на оставените от „Ислямска държава“ експлозиви и тунели може да отнеме голяма част от 2017 година.

В Северен Ирак може отново да звучат камбанариите на църквите по време на Коледа, но бъдещето е неясно. Християнските паравоенни организации са само част от шарения сбор на всичките отряди, борещи се срещу „Ислямска държава“. Въпреки това промените в демографският състав и нуждата да се заселят отново християнските области ще са ключови в опитите за създаване на някаква форма на християнска автономия в Ирак.

National Interest

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари