Какво се случи в Косовска Митровица?

7998
Какво се случи в Косовска Митровица?
Снимка: Screenshot/YouTube

Един от най-изявените политически гласове на косовските сърби Оливер Иванович беше убит на 16 януари в град Косовска Митровица, разделен на две части - предимно сръбския север и предимно албанския юг.

След обявяването на независимостта на страната през 2008 г. косовското правителство, доминирано от албанците, не успя да установи контрол върху северните части на Косово, населявани главно от сърби, северно от река Ибър, включително Митровица. Така градът остана разделен от реката на две - на юг от нея живеят албанците, а на север - сърбите. Именно там беше убит и Иванович.

Вучич: Убийството на Иванович е нападение срещу целия сръбски народ

Като удар по сръбския народ в Северно Косово и по Сърбия като цяло определи убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович &...

Иванович бе един от малкото политици, говорещи албански и поддържащи добри контакти с албанското мнозинство в Косово. През 2014 година той беше осъден от международната мисия "EULEX" на 9 години затвор заради военни престъпления срещу албанци, но през 2017 година, при повторното разглеждане на случая от друга съдебна инстанция, беше освободен, тъй като се прецени, че вината му не е доказана.

Партията на Иванович "Свобода, демокрация, справедливост", не е подкрепяна от правителството в Белград, а някои сръбски кръгове откровено го определят като предател. Той се обявяваше за признаване на независимостта на Косово и сътрудничество с албанските власти. Според експерти той залагаше на прагматичност и полагаше усилия за намирането на баланс между различните интереси. 

Иванович беше един от малкото, които критикуват открито възхода на организираната престъпност сред сръбската част на Митровица. Според него хората вече не се страхуват от албанците, а от самите сърби - местните мутри и гангстери, а наркодилърите са на всеки ъгъл, развиващи дейността си необезпокоявани.

Косовските сърби отдавна се разкъсват между принадлежността си към Белград и усещането, че са забравени и оставени да се оправят сами. След обявяването на Косово за независима държава сърбите продължават да поддържат позицията си за непризнаване, тъй като според тях Косово е част от Сърбия. За разлика от тях обаче сърбите в Северно Косово живеят в страх, че могат да бъдат изоставени от Белград, който изглежда по-фокусиран да стане член на ЕС.

Хашим Тачи осъди убийството на Иванович

Косовският лидер Хашим Тачи осъди убийството на сръбския политик и ръководител на гражданската инициатива „Свобода, демокрация,...

Друго опасение на косовските сърби е, че Белград, подкрепян от Русия, може да търси анексиране на северния анклав. Иванович и неговите сподвижници винаги са били твърдо против подобно военно решение на конфликта, подкрепяйки стъпките към толерантност и единство на разединено Косово.

Разстрелът на Иванович обтегна моментално двустранните отношения. И сърбите, и албанците осъдиха остро убийството, като то беше заклеймено като "терористичен акт" и "атака срещу целия сръбски народ".

След инцидента сръбската делегация незабавно напусна преговорите с Косово в Брюксел, провеждащи се под егидата на ЕС. Международната общност положи големи усилия да върне двете страни на масата на преговорите, но е повече от ясно, че смъртта на Оливер Иванович отвори нова рана в конфликта между Белград и Прищина. На огневата линия остават косовските сърби, които едновременно живеят в постоянен страх от нова война и с плаха надежда за интеграция и нормализиране на сложния им статут в най-младата балканска държава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com