X
 
 

Какво ще се случи след Brexit и какво означава той за Великобритания?

2993 0
Какво ще се случи след Brexit и какво означава той за Великобритания?
Снимка: iStock
Вече е факт - Великобритания напуска Европейския съюз до часове. В полунощ на 31 януари брюкселско време (1:00 часа българско време, 1 февруари) Обединеното кралство най-сетне ще напусне структурите на ЕС, след три години разделение и хаос. Гражданите на Обединеното кралство очакват промяната на цвета на паспортите, края на новините за европейските срещи на върха и въвеждането на монетата от 50 пенса за Брекзит. Но какво всъщност ще се случи в следващите 24 часа и след това? Дали политическият хаос от предишните три години наистина приключи? На този въпрос отговарят от британската редакция на вестник Huffington Post.

Нека видим какво се очертава да се случи в близкото бъдеще.

Какво се променя, след като Brexit вече е факт?

На практика почти нищо няма да се промени, поне за обикновения британец, в рамките на 2020 г. Това е така, защото споразумението за оттегляне от ЕС само определя условията, при които Великобритания ще напусне. След 31 януари започва т.нар. транзитен период, който ще продължи до 31 декември.

Това означава, че Великобритания ще остане в Европейския единен пазар и митнически съюз, а европейските закони все още ще се прилагат до края на транзитния период. Свободата на движение също ще остане в сила до 31 декември, което означава, че планираните ваканции за 2020 г. във и от Великобритания няма да бъдат засегнати.

Може би най-голямата промяна ще бъде факта, че Лондон ще има възможност да започне да договаря свои собствени сделки за свободна търговия с други държави още от утре, 1 февруари.

Великобритания вече няма да има места в Европейския парламент, комисия и съвет, където все още ще се вземат решения за закони и регулации, които ще продължат да оказват влияние и на Обединеното кралство, поне до края на годината. Великобритания освен това няма да участва в международните срещи на ЕС, и взаимоотношенията й с Брюксел ще са такива, каквито са те с другите страни по света.

В европейската столица, постоянното представителство на Великобритания ще бъде заменено с британска „мисия в Европейския съюз“, наред с подобните институции от други страни. Новият посланик на Лондон в ЕС ще бъде Тим Бароу.

Та какво всъщност се случва оттук насетне?

Още преговори по Брекзит. И не само още преговори, а много по-значителни, дълбоки и потенциално опасни преговори от тези, които се провеждаха досега. Те ще решат същинската съдба на Великобритания за много години напред. Бъдещите преговори ще покриват търговията, пътуването, опазването на природата, правата на работниците, правата за рибарството, финансовите услуги, безопасността, информацията и много други.

И двете страни едва ли ще губят време за решаването на разногласията си по обясними причини - те имат време да споразумеят до края на 2020 г. Правителствените източници обещават, че Лондон ще предприеме различен подход от този, които поддържаше в първата фаза от преговорите, в която по-рано бившият премиер Тереза Мей позволи на Брюксел да определя правилата.

Така че Борис Джонсън се очаква да бъде доста бърз в това да представи своите искания и цели в преговорите и да се подсигури, че този път не Брюксел определя правилата. Поне не и пред обществото.

Разбира се той планира и голяма реч по случай Brexit.

Правителството също така вярва, че може да се възползва от практиката на ЕС да бави финализирането на своята официална позиция по въпроса, която няма да е готова поне до 25 февруари, след като премине и бъде одобрена от всички 27 страни-членки, като през това време Лондон ще започне търговски преговори със САЩ в опит да приложи натиск над Брюксел.

Кои са ключовите играчи в Brexit?

Главният преговарящ за Брекзит за ЕС – Мишел Барние – ще продължи да изпълнява своите задължения на този етап, докато Клара Мартинес Алберола ще бъде негов заместник.

От страна на Великобритания ще има по-големи промени, тъй като министерството за Brexit ще бъде премахнато, а неговия ръководител Стивън Баркли ще бъде освободен. Вместо да замени Баркли с друг министър, Джонсън реши, че преговорите с ЕС оттук насетне ще води Дейвид Фрост, докато министерството ще бъде заменено от „Екип за Европа“, базиран в правителството и воден от самия премиер.

Ще се върне ли Великобритания в ЕС?

Най-добрият начин хората, опониращи наBrexit да провалят шансовете си да се завърнат в Европейския съюз е да опитват твърде много &ndas...

Ръководителя на кабинета в Лондон Майкъл Гоув ще продължи да изпълнява ключовата си роля в това да подготвя Великобритания за края на транзитния период, в края на който още съществува опасността от „Брекзит без сделка“, ако не бъде подписано търговско споразумение с ЕС.

Великобритания има нужда да приеме и ново законодателство, с което да уреди въпросите по емиграцията, агрикултурата и рибарството, както и други проблеми, като това трябва да стане до 2021 г.

Кои ще са ключовите моменти?

Борис Джонсън направи нелегално удължаването на транзитния период след 2020 г., което означва, че има много малко време за договаряне на търговска сделка между Лондон и Брюксел.

Европейските източници индикират, че ще имат нужда дори от повече време – сделката трябва да бъде подписана до октомври, за да може Европейският парламент и другите институции да имат време да я подпишат. Това означава, че за сделка има около осем месеца, което според повечето експерти е крайно недостатъчно, за да бъде подписана пълно търговско споразумение.

Затова първият голям спор вероятно ще бъде фокусиран около това за какво всъщност да спорят дипломатическите екипи на Великобритания и ЕС за малкото време, с което разполагат. Централният дебат на цялото упражнение ще бъде за това доколкото Великобритания е готова да се съобрази с европейските правила, в замяна до достъп до пазарите на континента. Брюксел пък настоява Великобритания да гарантира правата на работниците, да се съобразява с неговите регулации за опазването на природата, и за държавното подпомагане.

Посланик Ема Хопкинс: 140 000 български граждани са подали молба за статут на уседналост

„Искаме да напуснем ЕС достойно. Нито ще празнува, нито ще оплакваме, а гледаме с позитивен поглед напред в бъдещето“, каза...

Но Борис Джонсън настоява, че това няма да се случи и иска Великобритания да е напълно независима от ЕС.

Великобритания и ЕС освен това технически се съгласиха да подпишат политическа декларация, която да придружава сделката на Джонсън и да включва споразумения на рибарството и финансовите услуги до юли. А висши политически фигури, включително ирландският премиер Лео Варадкар предположиха, че Великобритания ще трябва да търгува правата за рибарство, за достъп до европейските пазари и финансови услуги.

Правителството в Лондон не отхвърля още тази възможност, като настоява само за това, че Обединеното кралство ще има правото да контролира това кой лови риба в териториалните води на страната.

Междувременно вестник The Times излезе с информация, че ЕС ще играе грубо в преговорите и ще се опита да договори Европейския съд да надзирава за спазването на договореностите по нея – нещо, с което Джонсън едва ли ще се съгласи.

Какво се случва със Северна Ирландия?

Докато продължават преговорите, споразумението на Джонсън ще трябва да се приложи. Това включва гаранции за правата на гражданите на ЕС, плащането на 39 млрд. паунда (46 млрд. евро) „неустойка“ на ЕС, и разбира се – новите споразумения за Северна Ирландия.

Схемата за уседналост гарантира правата на българите във Великобритания след Brexit

„Това, което всички български граждани трябва да направят, е да кандидатстват по схемата за уседналост, защото именно чрез нея те...

Премиерът обеща, че няма да има проверки на стоките, които се движат между Северна Ирландия и Великобритания – но точно това ще се случи, според сделката за Brexit. При това ЕС предупредиха многократно Лондон, че „няма да толерират“ половинчати мерки или неспазване на договореностите.

Ще се стигне ли до търговска сделка със САЩ?

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е готов да договори „масивна“ сделка за свободна търговия с Обединеното кралство след Brexit, като преговорите вероятно ще текат паралелно с тези за Brexit. Но реално всяка сделка между Лондон и Вашингтон ще зависи и от сделката между ЕС и Великобритания, а тези неща отнемат много време, така че едва ли ще има голямо и пълно споразумение в близкото бъдеще.

Ще има ли още политически хаос във Великобритания?

Категоричната победа на Джонсън в изборите от 12 декември 2019 г., която му осигури 80 места мнозинство в парламента означава, че вероятно няма повече да ставаме свидетели на този тип парламентарен хаос, който наблюдавахме в последните години. Вероятно в близкото бъдеще няма да видим особено оспорвани гласувания в парламента, освен ако Джонсън не направи толкова големи отстъпки на Брюксел, че твърдите поддръжници на Brexit в партията му не се обърнат срещу него.

Превод: Агенция "Фокус"

Actualno.com

Етикети:

Съвет за всяка зодия за месец МАРТ
Съвет за всяка зодия за месец МАРТ

Ето какво трябва да научи всяка зодия този месец Овен Никога няма да успеете, ако никога не полагате усилия. Телец Не можете...