X
 
 

Какво следва след ратификацията на Договора от Преспа?

2228 6
photo of Какво следва след ратификацията на Договора от Преспа?
Снимка: iStock/Guliver
Договорът от Преспа от днес вече може да се прилага в пълната си цялост. Всички предпоставки за това бяха изпълнени. Гръцкият парламент ратифицира Протокола за членство в НАТО на Република Северна Македония.

Според правилата Гърция трябва официално да информира Македония, че е ратифицирала Протокола за членство в НАТО, след което ще последва размяна на официални документи между двете правителства.

Гърция ратифицира Протокола за членството на Македония в НАТО след дълги дебати

Гръцкият парламент ратифицира Протокола за членството на Република Македония в НАТО. "За" гласуваха 153 депутати, а 140 бяха "против". ...

След това двете държави трябва да информират ООН и всички други международни организации, че новото конституционно име на Македония ще бъде Република Северна Македония. В информацията ще се казва, че различията в наименованията, посочени в Резолюции 817 и 845, са преодолени и че Договорът от Преспа влиза в сила.

Правителството съобщи, че е в ход подготовка за подмяна на обозначителните табели на граничните пунктове, държавните институции и дипломатическите и консулските представителства. От следващата седмица на сградата на македонския кабинет трябва да стои името „Правителство на Република Северна Македония“.

От днес се прилагат следните разпоредби, произтичащи от Договора от Преспа:

„Ако някоя от страните смята, че един или повече символи, които са част от историческото му или културно наследство, се използват от другата страна, тя ще уведоми другата страна за такава предполагаема употреба, а другата страна ще предприеме подходящи коригиращи мерки за ефективно решаване на проблема и гарантиране на спазването на споменатото наследство “.

Любчо Нешков: С Преспанския договор все по-рядко ще се връщаме към Самуил и Гоце Делчев

"Преспанският договор слага край на съвременния македонски въпрос. Македония има ясно взаимоотношения с всички свои съседи и предстои в...

Македония разполага със срок от шест месеца, за да преразгледа статута на паметниците, обществените сгради и инфраструктури на своята територия, "и дали те по някакъв начин се позовават на древната история и цивилизация на Гърция, която е неразделна част от историческото или културното наследство на Атина, и трябва да предприеме съответните коригиращи мерки, за да разреши ефективно проблема и да гарантира спазването на споменатото наследство“.

Всяка страна ще се придържа към препоръките на Конференцията на ООН за стандартизация на географските наименования относно използването на официални географски имена и топоними на територията на другата страна.

В рамките на един месец трябва да бъде създаден съвместен комитет от експерти по исторически, археологически и образователни въпроси, който да разгледа обективната и научна интерпретация на исторически събития, основани на автентични, базирани на факти и научно обосновани исторически източници и археологически находки.

Този комитет, ако счете за уместно, ще преразгледа учебниците и учебните материали като карти, исторически атласи, ръководства за обучение, използвани във всяка страна, в съответствие с принципите и целите на ЮНЕСКО и Съвета на Европа.

Сръбският президент: Първи ще признаем Република Северна Македония

Сърбия първа ще признае съседа си под новото име "Република Северна Македония". Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич. Той ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

6 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ухилен ВИЗАНТИЕЦ 2 ухилен ВИЗАНТИЕЦ преди 2 месеца Профил на трол?
  Какво следва след ратификацията на Договора от Преспа?МАКЕДОНЕЦ СЪС СВАЛЕНИ ГАЩИ отговаря:Не питай ОВЕ Е ТЪЖНА ИСТОРИЧКА...не е като вашата Бъгарската револУУУционна!
 • още по ухилен АЛБАНЕЦ 2.1 още по ухилен АЛБАНЕЦ преди 2 месеца Профил на трол?
  Те сега Ви разкатахме мамицата....
  : 1 !
 • Октомври 2.2 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  АБСОЛЮТНА ИЗМЕТ СТЕ
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  Ами следва АнтиБългарските среди в Скопие да сеят отново АнтиБългаризма на фона , че този път Р.България навреди на Р.Македония /реално/ с оглед на съюзническите си отношения с Р.Гърция. Нещо за мен абсурдно и крайно неприемливо. Задължен съм да напомня обаче , че точно в тази обстановка Р.България е единствата страна с някакво право към Р.Македония. Р.Гърция е долен агресор.и терорист и лъжец. ФА виж още ›› КТ.
 • Македонецъ 1.1 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  Има и един друг агресор и това е Р.Албания и косово. Колко хора трайно се заселиха Р.Македония от косово ? Ами много. АнтиБългарски среди не ругайте Народа на България. Спрете се. Ругайте държавата която не е точно държава в пълният смисъл на думата. Вашите Лъжи и Манипулации не могат да заличат факта , че близо 1/3 от Народа на България сме Македонци/ки и се ЧУВСТВАМЕ БЪЛГАРИ/КИ.
  : 1 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 2 месеца Профил на трол?
  Въпреки всичко Вярвам на Баба Ванга. Дано не е имало в предвид ес/ нато, защото СПУКАНА ни е работата. Налага се сътрудничество и вие мислете как ще се обръщате към Нас ? Аз няма какво да мисля. Аз съм такъв какъвто е бил и двамата ми Прадядовци и Прабаби. Българи/ки и именно заради това и Екзархисти/ки. Заради това не за друго.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 22-28 април ...

Овен За да имате успешна седмица наблюдавайте последователността на събитията. Звездите ви съветват през този период да се посветите на служебните си задължения, особено ...

Последно в Актуално