Какво следва след ратификацията на Договора от Преспа?

8845
Какво следва след ратификацията на Договора от Преспа?
Снимка: iStock/Guliver

Договорът от Преспа от днес вече може да се прилага в пълната си цялост. Всички предпоставки за това бяха изпълнени. Гръцкият парламент ратифицира Протокола за членство в НАТО на Република Северна Македония.

Според правилата Гърция трябва официално да информира Македония, че е ратифицирала Протокола за членство в НАТО, след което ще последва размяна на официални документи между двете правителства.

Гърция ратифицира Протокола за членството на Македония в НАТО след дълги дебати

Гръцкият парламент ратифицира Протокола за членството на Република Македония в НАТО. "За" гласуваха 153 депутати, а 140 бяха "против". ...

След това двете държави трябва да информират ООН и всички други международни организации, че новото конституционно име на Македония ще бъде Република Северна Македония. В информацията ще се казва, че различията в наименованията, посочени в Резолюции 817 и 845, са преодолени и че Договорът от Преспа влиза в сила.

Правителството съобщи, че е в ход подготовка за подмяна на обозначителните табели на граничните пунктове, държавните институции и дипломатическите и консулските представителства. От следващата седмица на сградата на македонския кабинет трябва да стои името „Правителство на Република Северна Македония“.

От днес се прилагат следните разпоредби, произтичащи от Договора от Преспа:

„Ако някоя от страните смята, че един или повече символи, които са част от историческото му или културно наследство, се използват от другата страна, тя ще уведоми другата страна за такава предполагаема употреба, а другата страна ще предприеме подходящи коригиращи мерки за ефективно решаване на проблема и гарантиране на спазването на споменатото наследство “.

Любчо Нешков: С Преспанския договор все по-рядко ще се връщаме към Самуил и Гоце Делчев

"Преспанският договор слага край на съвременния македонски въпрос. Македония има ясно взаимоотношения с всички свои съседи и предстои в...

Македония разполага със срок от шест месеца, за да преразгледа статута на паметниците, обществените сгради и инфраструктури на своята територия, "и дали те по някакъв начин се позовават на древната история и цивилизация на Гърция, която е неразделна част от историческото или културното наследство на Атина, и трябва да предприеме съответните коригиращи мерки, за да разреши ефективно проблема и да гарантира спазването на споменатото наследство“.

Всяка страна ще се придържа към препоръките на Конференцията на ООН за стандартизация на географските наименования относно използването на официални географски имена и топоними на територията на другата страна.

В рамките на един месец трябва да бъде създаден съвместен комитет от експерти по исторически, археологически и образователни въпроси, който да разгледа обективната и научна интерпретация на исторически събития, основани на автентични, базирани на факти и научно обосновани исторически източници и археологически находки.

Този комитет, ако счете за уместно, ще преразгледа учебниците и учебните материали като карти, исторически атласи, ръководства за обучение, използвани във всяка страна, в съответствие с принципите и целите на ЮНЕСКО и Съвета на Европа.

Сръбският президент: Първи ще признаем Република Северна Македония

Сърбия първа ще признае съседа си под новото име "Република Северна Македония". Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич. Той ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари