Камерън не постигна пробив за британското членство

7120
Камерън не постигна пробив за британското членство
Снимка: Getty Images/Guliver

По време на европейската среща в Брюксел бяха използвани всички успокоителни думи. Дейвид Камерън говори за „добър напредък“ и „пътя към споразумение“, но засега ситуацията е в застой, коментира ВВС във връзка с опита на британския премиер да предоговори условията на членството на страната си в ЕС.

Камерън говори пред останалите управници 45 минути. Британските власти искаха да подчертаят, че досега това не е било правено досега, сякаш продължителността на речта е особено важна. Да, общото настроение на срещата бе положително, но очертанията на споразумението остават толкова неясни както и преди. Много се говори за компромиси и наистина налице е добра воля за задържането на Великобритания в ЕС, но не бе засвидетелствана голяма гъвкавост по отношение на най-спорното искане на Камерън – европейските имигранти в страната да получават социални надбавки или помощи едва след четиригодишно пребиваване.

Камерън иска споразумение с ЕС през февруари

Британският премиер Дейвид Камерън изрази желание да постигне споразумение в рамките на преговорите за реформиране на отношенията с Е...

Двамата най-влиятелни лидери в ЕС обаче отправиха едно и също послание. Френският президент Франсоа Оланд заяви: „Може да има промени, но европейските принципи, европейските правила и европейските договорености трябва да бъдат спазвани“.

„Заявихме много ясно, че сме готови на компромис, но на базата на основополагащите европейски принципи, които включват недискриминацията и свободата на движение“, посочи от своя страна германският канцлер Ангела Меркел.

Малко вероятен компромис

Лидерите проявяват разбиране към Камерън, когато казва, че проблемът с мигрантите и социалните помощи „подрива подкрепата към ЕС“ във Великобритания. Те обаче няма да се съгласят на компромис по основните принципи на Съюза. Още преди началото на срещата няколко източноевропейски страни дадоха да се разбере, че няма да приемат предложения, които ще дискриминират техните граждани на Острова. Камерън пък каза, че не иска да дискриминира никого. Къде се намира след всичко това процесът на предоговаряне на британското членство. Засега първоначалните искания остават актуални. „Не съм поставял други предложения за обсъждане. Представих искането си за 4-годишната забрана и то остава на масата за преговори“, заяви Камерън. Европейските лидери обаче са убедени, че това изискване „няма да успее“. Премиер на една от страните членки посочи: „Отправната точка на Камерън няма да бъде и крайна“. Къде тогава е надеждата за компромис? Някои лидери смятат, че отговорът е в реализирането на реформи в обществено-осигурителната система на Великобритания, които да бъдат в сила както за британските граждани, така и за останалите европейци.

Дилемата на Камерън

Туск и Юнкер: Не приемаме някои от исканията на Великобритания

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск (на снимката вляво) предупреди, че някои от исканията на британския премиер Дейвид Камер...

Имаше идея за въвеждане на тест за местоживеене за отпускане на социални помощи и надбавки, но той също не трябва да дискриминира никого. Именно в това се състои дилемата на Камерън. Въпросът за социалната система и мигрантите е най-важната точка от опитите на премиера на предоговори условията на членството на Великобритания в ЕС. Важното е дали в крайна сметка споразумението, което бъде постигнато, ще намали така наречения „фактор на привличане“, който тегли европейските граждани към Острова.

Какъв е тогава пътят, за който говори Камерън? През следващите осем седмици и преди следващата среща на европейските лидери предложението му ще трябва да бъде коригирано, защото не би могъл да спечели играта с ръката, която държи в момента. Ако Камерън успее да намери начин да направи страната по-малко привлекателна за европейците, без да накърни свободата им на движение, тогава европейските лидери може да проявят гъвкавост за промяна на договорите, но не и преди референдума относно оставането на Великобритания в ЕС. В краткосрочен план, което означава преди изборите в Германия и Франция през 2017 година, няма шанс за промяна на европейските договори, така че дотогава ще трябва да бъдат дадени някакви непоклатими гаранции.

Основните принципи

По тази тема френският президент няма да бъде отстъпчив, тъй като не би искал да рискува да позволи на френския народ да гласува промени в договорите. Тази година Европа бе разклатена от няколко последователни кризи и европейските лидери са решени да защитят това, което смятат, че представляват основополагащите принципи на Съюза. Те не искат Великобритания да напусне ЕС, но и не искат стълбовете на Европейския съюз да бъдат разклатени. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е „по-оптимистично настроен след срещата“. Меркел пък заяви, че ще са нужни „интензивни разговори“, но „с добра воля можем да намерим път“. Споразумението все още е възможно, но трябва да е такова, че да даде на Камерън възможността да каже, че е намалил факторите, които привличат европейците към страната му, без никой да е дискриминиран. Пред ЕС лежи труден път до постигане на споразумението.

ВВС

Великобритания чака ЕС да даде предложения защо да остане в Съюза

Великобритания е готова да изслуша евентуални контрапредложения на ЕС в отговор на исканията за реформи на премиера Дейвид Камерън, за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари