Китай използва руско-американската вражда, за да печели в Европа

1970
Китай използва руско-американската вражда, за да печели в Европа
Снимка: Getty Images / Guliver

Докато САЩ се съсредоточиха върху посланията на президента Доналд Тръмп в социалната мрежа "Туитър" и върху обувките на първата дама Мелания Тръмп, в Европа се провежда геополитическо изменение, което трябва да го смразява до мозъка на костите. Без никой да обръща особено внимание, Китай разширява икономическата си и военна сила в Източна Европа. На карта е заложен ключов регион, на който САЩ разчитат на търговска и геополитическа подкрепа, както и да бъде буфер и пред Русия, и пред Китай.

Китайците, освен че не правят много за спирането на марша на Северна Корея към ядрената ракета, вече са си набавили значим капитал в гръцкото пристанище Пирея. Докато четете това, те също така работят усърдно върху придобиването на активи в Чехия, Унгария и Полша, включително и за сключването на договори за изграждане на ядрени електроцентрали.

В България, междувременно, някогашните усилия на бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън да накара българите да нарушат договора си с руската държавна компания за обогатяване на уран "Росатом" се връщат като бумеранг, давайки на Китай опорна точка да заместят руснаците при изграждането на новата ядрена електроцентрала "Белене".

"Росатом" успешно осъди България за нарушаването на договора и спечели. Българите трябваше да платят 660 млн. долара - голяма цена за малка държава. За да компенсират загубите българите решиха да приватизират проекта. Според медийните публикации Китай агресивно участва в търговете и е на челни позиции. Ако Китай спечели, неговите държавни ядрени компании ще могат да използват произвеждано в Русия оборудване, но иначе ще имат пълен контрол над новия ядрен обект.

За разлика от руснаците, чиито програми за ядрено развитие обикновено разчитат на сравнително благи междуправителствени заеми за финансиране на изграждането, но оставят управлението на местните правителства, Китай настоява и за капиталов, и за оперативен контрол. В резултат на това Китай остава с пълен контрол над критичната инфраструктура - в този случай важна атомна електроцентрала в бивш съветски сателит. Това дава на Китай лост за влияние в региона, който е сравним единствено с този, който Москва използваше по време на Студената война.

Тихо и кротко Китай стана важен инвеститор на Балканите

Балканите не се ползват с добро име сред останалите европейци – в асоциациите на мнозина те са свързани с етнически конфликти, ко...

Подобна ситуация в момента се разиграва и в Полша, където китайците са измъкнали договори за атомна електроцентрала, която трябваше да бъде построена от САЩ. Американската атомна индустрия е в дрипи с "Уестингхаус" в банкрут и "Дженерал Електрик" без възможност да събере капитал дори и за последния си модел реактори в по-напредналите държави. Китайците, за разлика от тях, се къпят в налични пари - голяма част от търговията със САЩ.

Това, което се случва тук е, че Китай се възползва от геополитическата вражда между Русия и САЩ, за да получи собственост и управление над важните части на енергийната инфраструктура. Тактиката вече даде на Китай "енергиен пояс", който минава от Балтийско до Черно море: Китай на практика вече е поел управлението над важни части от инфраструктурата в България, Чехия, Полша, Румъния и Словакия.

Това не трябва да се допуска да продължава и специалистите по външна политика и от Републиканската, и от Демократическата партия на САЩ изглежда, че вече забелязват това. И директорът на ЦРУ Майк Помпео, и заместник-съветника по национална сигурност на бившия президент Барак Обама едновременно назоваха Пекин като по-голяма опасност за САЩ от Москва. 

Белият дом незабавно трябва да запълни празните позиции в Държавния департамент с експерти по Европа и Азия и да издига талантливи служители от дипломатическия корпус, вместо да ги оставя настрана. Тези специалисти трябва да вземат предвид нарастващото влияние на Китай в региона.

Методът на действие на САЩ трябва да бъде по-нюансиран - той трябва да се придвижи далеч от политиката на сдържане към стратегия, която позволява руски проекти, стига те да не вредят на европейската енергийна сигурност и на интересите на САЩ в сферата на сигурността.

Китай се готви за визитата на Доналд Тръмп

Китайското външно министерство и американският Държавен департамент подготвят посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Пекин, съ...

Например, САЩ трябва да не се поддават на настойчивите искания на Литва да се прекрати изграждането на атомната електроцентрала, която се строи в Беларус от Русия. Руският реактор използва последен модел технология. Проектът е одобрен от независими регулатори от над десет държави, включително и от Финландия, позната със своите стандарти от най-висока класа. Притесненията на Литва за сигурността не могат да се сравнят с геополитическия риск от това китайският инфраструктурен контрол да бъде разширен допълнително.

Играта на геополитически шах изисква от играчите да планират не просто един ход напред, а два, три и повече. Играчите трябва да имат предвид и многото измерения на икономиката, геополитиката и военната стратегия и това, че в случая, противниците може да са повече от един.

Приключването на изграждането и управлението на атомните електроцентрали е само още един пример на геополитическия шах и САЩ трябва да започнат да го играят по-добре.

Авторът Марк Файфъл е бил заместник-съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джордж У. Буш

National Interest

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари