Колко хора стават жертва на лекарски грешки?

10826
Колко хора стават жертва на лекарски грешки?
Снимка: iStock/Guliver

След шокиращите случаи на смърт при родилки през последния месец възниква въпросът за медицинските грешки. В началото на годината CNBC публикува материал за изследване на медицинските грешки в Съединените щати – страната с най-високо качество на медицинските услуги в света.

Според скорошно проучване в института Джон Хопкинс повече от 250 000 души в Съединените щати умират всяка година поради медицински грешки, което ги прави трета водеща причина за смърт след сърдечни заболявания и ракa, пише Център за защита правата в здравеопазването.

Лекар: От утре мъжете ще могат да раждат

От утре мъжете ще могат да раждат. Това твърдят учените и уверяват, че благодарение на възможностите, които дава съвременната трансплан...

Други проучвания отчитат дори по-високи стойности, като твърдят, че броят на смъртните случаи от медицинска грешка е 440 000 годишно. Причината за несъответствието е, че лекарите рядко отбелязват върху смъртните актове човешките грешки и системните дефекти, като причина за смъртта. Центровете за контрол и превенция на заболяванията използват обаче точно смъртните актове, за да публикуват статистически данни за смъртните случаи в национален мащаб.

Екипът на проучването в "Джон Хопкинс", ръководен от д-р Мартин Макари, призовават Правителството да промени начина, по който събира данни от смъртни актове.

Д-р Макари определя, че смърт поради медицинска грешка, е резултат най-често на недостатъчно квалифициран персонал, грешка в диагнозата или лечението, системен дефект или предотвратим неблагоприятен ефект. Това включва технически и технологични проблеми включително с компютри и ИТ технологии, объркване на дозите и/или видовете лекарства, приложени на пациентите, хирургични усложнения, които не са диагностицирани, инфекции и др.

"Понастоящем Центровете използват система за събиране на смъртни случаи, която само приравнява причините за смъртта, възникващи от болести, болестни състояния и наранявания", заяви Макари в писмо, което приканва Правителството да промени начина, по който събира жизненоважната здравна статистика на страната.

"В повечето случаи е виновна системата, а не отделния индивид" каза Макари. Проучването за пациентите в САЩ, публикувано през 2016 г., изследва данни за смъртността в продължение на осем последователни години. Изследователите открили, че въз основа на общо 35,416,020 хоспитализации е имало обобщена честота на смъртните случаи в резултат на медицински грешки от 251,454 на година - или около 9,5% от всички смъртни случаи.

Проф. Люк Монтание: Алуминият във ваксините причинява аутизъм

"Трябва да бъдем разумни. Антибиотиците и ваксините са много важен път за превенция на заболяванията, но не трябва да се мисли, че тези...

Медиците са посветени, грижещи се за хората - каза д-р Крис Джери, - но те са хора и хората правят грешки.

Д-р Макари казва, че могат да се появят обикновени усложнения, особено от ненужни медицински грижи. Според него "20% от всички медицински процедури са ненужни". Те включват най-често свръхпредписване на лекарства след операция, особено на опиоидите. Лекарите, каза той, са насърчавани от компании за лекарства, понякога чрез парични плащания, да предписват техните продукти.

Колко са смъртните случаи резултат на медицинска грешка у нас? Нула, няма такива данни. Няма такива изследвания. У нас медицинска грешка е само тези случаи, по които има влязла в сила присъда или съдебно решение.

Ние не водим статистика, особено такава, която се смята за неблагоприятна, освен когато не е възможно да се избегне. Детската смъртност например не може да се скрие. България е страната в Европа с най-висока детска смъртност.

Процентът на вътреболничните инфекции, обаче може да се скрие, още повече, че регистрацията им зависи от добрата воля на лечебното заведение, а никой не иска да признае наличието им. България е сред лидерите в Европа по най-малък брой вътреболнични инфекции.

Увеличава се броят на делата за лекарски грешки

Нараства броят на делата, заведени за лекарски грешки, но в България няма регистър на нежеланите събития в лечебните заведения. Това ка...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари