Колко още ще се бият в Украйна: Die Welt търси отговори

7767
Колко още ще се бият в Украйна: Die Welt търси отговори
Снимка: Getty images

"Не виждаме никакви признаци, че президентът Путин се готви за мир". Това заяви миналата седмица генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за войната в Украйна. А съмненията, че западната помощ закъснява, за да е по-вероятна победата на Украйна, не са малко. Съмненията и, че Украйна ще удържи Бахмут също растат - макар че за момента ситуацията там е такава, че може да се опише с думите "едно напред, едно назад".

В анализ, публикуван в Die Welt, се търсят отговори на седемте най-важни въпроса относно настоящата ситуация:

Какво е положението на фронта в Украйна?

Русия окупира почти 18 процента от територията на Украйна, но без да може да се похвали с нещо значимо от началото на лятото на 2022 година. И двете страни сега са ангажирани в изтощителна позиционна битка с много убити, но без значителен напредък. Москва се опитва да атакува преди всичко Луганска област близо до Кременна и Донецка област в района на Бахмут. "Изглежда, че Бахмут скоро ще бъде превзет", казва полковник Маркус Рейснер, един от водещите европейски военни експерти от австрийското министерство на отбраната. В резултат на това може да бъде пробита втората линия на отбраната на украинците и ще бъде открит пътят към стратегически важния град Краматорск. Ако Украйна не успее да удържи тази ключова точка, тогава Донецка област ще бъде загубена за нея.

Оценка: Русия няма достатъчно резерви за голям успех в Украйна (ВИДЕО)

Ролята на фактора време

Времето не е на страната на Русия. Затова още преди доставката на нови оръжия от Запада като първата по-голяма партида танкове "Леопард" в края на март, тя иска да заеме възможно най-много територия и в същото време да укрепи отбраната си, за което ще разшири отбранителните линии, ще организира минни полета и ще търси да разположи свежи сили. За да се противопостави, Украйна ще трябва непрекъснато да бомбардира съществуващата линия на фронта и да прави това, докато не пристигне ново тежко оръжие, което при благоприятно стечение на обстоятелствата ще даде възможност на украинците да преминат в настъпление.

Проблемът на Русия

По данни на НАТО 80% от руските ВВС все още са в състояние да действат. Проблеми за Москва създава липсата на съвременно оръжие. Русия се опитва да го компенсира с огромно количество "конвенционални" оръжия и жива сила, но това не винаги е възможно и достатъчно резултатно.

От какво оръжие има остра нужда Украйна?

Без подкрепата на Запада Украйна не би могла да воюва дълго време и отдавна щеше да бъде принудена да капитулира. Собствените украински оръжия, като цяло, вече са загубени. Сега страната има остра нужда от боеприпаси, танкове (Leopard), бойни машини на пехотата (Marder, Bradley), ракети "земя-земя" с различен обсег (GLMRS с GPS навигация - около 80 километра, GLSDB - 150 километра, ATACAMS - над 300 километра), противовъздушни системи (Iris-T, Patriots, Stinger, Nasams), бойни дронове (Heron TP, MQ-9 Reaper) и изтребители (F-16, JAS 39 Gripen). Някои от тези оръжия вече са доставени или обещани, но от украинска гледна точка това не е достатъчно.

HIMARS, CAESAR и Krab. Историята колко помага западното оръжие на Украйна (ВИДЕО)

Могат ли изтребители да допринесат за прелома във войната?

Изтребители ще са необходими преди всичко, ако Украйна иска отново да премине в настъпление и да си върне окупираната територия. Засега Франция, САЩ, Холандия, Полша и Словакия принципно са готови да говорят за доставки на бойни самолети. Германия има повече от 232 изтребителя (Eurofighter, Tornado), но не иска да ги предлага. Изтребителите могат да осигурят въздушна подкрепа на настъпващите украински сухопътни войски и да унищожават руски самолети в пряк бой.

Украинските изтребителите могат да постигнат пробив само ако действат съвместно с достатъчен брой сухопътни войски, танкове и артилерийски установки. Проблемът е, че поради силната руска противовъздушна отбрана изтребителите ще трябва да намалят максимално височината на полета си няколко десетки километра преди фронтовата линия, което значително ще намали обсега на техните ракети. Друг проблем е, че според британския мозъчен тръст Rusi пистите на украинските летища са твърде къси за изтребители F-16. Неслучайно полковник Серхий Черевати, говорител на украинското командване "Изток", си пожела щурмови хеликоптери като "Апачи" и едноместни изтребители като А-10 "Тъндърболт", които биха били незаменими като подкрепа за сухопътни операции. А F-16 и F-15 ще елиминират руското въздушно превъзходство, което позволява на Руската федерация да нанася масирани ракетни удари, смята Черевати.

Защо Запада не увеличава доставките на оръжие?

Причините за това са две. Първо: страхът от доставки на оръжие в един момент ще отслабне сам. "Въпросът е колко оръжия мога да предам, без да застраша собствената си защита", каза наскоро високопоставен дипломат от НАТО. Второ: "Изричната цел на САЩ е да дадат на Украйна възможно най-добрата подкрепа, но не и да притиснат Русия в ъгъла. Така те се опитват да предотвратят руските ирационални действия, тоест използването на ядрено оръжие", казва полк. Райзнер. Трябва да признаем, че Запада дори не е близо до доставката на количеството оръжие, което Украйна иска и което би било достатъчно за победата ѝ, защото по принцип се страхува повече от разширяването на войната на територията на НАТО, отколкото от последствията за възможно поражение на Украйна - или поне засега.

Колко още ще се бият?

Всичко зависи от Запада. Ако международната общност скоро реши да достави на Украйна голямо количество тежко и високоточно оръжие и боеприпаси, тогава до края на годината Киев може да спечели. Най-вероятно обаче западните оръжия ще продължат да идват в строго дозирани количества, което означава, че конфликтът ще се проточи. В този случай проблемът за Украйна ще бъде липсата на човешки ресурси, защото нейните резерви са ограничени.

Най-вероятният сценарий е, че с оглед на засилващата се ескалация и възможна по-нататъшна загуба на територии от Украйна, Западът ще я накара да сключи примирие. То може да бъде сключено още през втората половина на годината и според високопоставен европейски дипломат, пожелал анонимност, „ще продължи 2 години или дори повече“. Вероятно в крайна сметка ще се проведат преговори, в резултат на които Русия ще запази Донбас и Крим.

Автор: Кристоф Шлиц, Die Welt

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари