Коментар от Гърция: Тръмп можеше да спаси "Света София", но не пожела

3655
Коментар от Гърция: Тръмп можеше да спаси "Света София", но не пожела
Снимка: iStock/Guliver

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не е човек, който слуша другите. Той прави това, което смята за правилно, било защото това му диктуват сърцето и умът, или защото това служи на политическите му интереси.

В случая със "Света София" и двете са верни. Превръщайки в джамия музея, обявен от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство, Ердоган печели благосклонност сред консервативната мюсюлманска общност у дома, обслужва визиите си за величие и му е осигурен още един обект на обществено внимание, който може да използва в усилията си да отклони вниманието от проблеми като корупция, икономическа криза и дори пандемията от коронавирус.

Ще покриват мозайките в "Света София" по време на мюсюлманските молитви

Мозайките в сградата на "Света София" в Истанбул ще бъдат покрити от завеси или по друг начин по време на мюсюлманските молитви. Това з...

Ходът на турския президент всъщност не беше изненада. През последните 20 години той следва курс, в който ислямът очевидно играе водеща роля, като в същото време цели все повече да дразни християнския Запад.

Имаше ли начин да бъде убеден да не превръща този важен символ на християнството в джамия? Сигналите, призивите и дори острите реакции от много страни и организации бяха важни сами по себе си, но простият факт е, че единственият лидер, който можеше да повлияе на решението на Ердоган, е президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Американският държавен секретар Майк Помпео, който, бидейки женен за православна християнка е по-чувствителен по въпроса, зае позиция, заявявайки, че всяка промяна в статута на "Света София" ще намали способността ѝ "да служи на човечеството като толкова необходим мост между различните традиции и култури на вярата". Мнението му беше игнорирано, също както много други, които се опитаха да се намесят и призоваха турския президент да не продължава напред с решението си.

Тръмп можеше да промени това решение, ако се беше намесил навреме - предвид неговите връзки с Турция и приятелството му с Ердоган. Той направи това преди две години по случая с Андрю Брънсън - американски пастор, който беше арестуван и затворен по обвинение, че е член на движението на Гюлен и за предполагаемо му участие в опита за преврат през 2016 година. Тогава Тръмп обясни колко сериозно се е заел с проблема, заради важна част от електората му – евангелистите, и директно заплаши да "унищожи" турската икономика. Ердоган не можеше да си позволи да го игнорира. Тогава той отстъпи и освободи пастора.

Турция де факто каза на ЕС да си гледа работата по темата "Света София"

Определянето на статута на катедралата "Света София" в Истанбул е суверенното право на Турция, никой не може да се намесва в този въпро...

Ако Тръмп беше проявил подобен, личен интерес и ангажимент към статута на "Света София", той може да повлияе на турския президент. Тръмп, обаче, избра да остане безразличен.

Автор: Том Елис, в. "Катимерини"; Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари