X
 
 

Краят на една страница от историята на Балканите?

1813 20
photo of Краят на една страница от историята на Балканите?
2017-та година отмина, а с нея в историята остана и Международният наказателен съд за бивша Югославия (МНСБЮ). За 24 г. работа, Трибуналът в Хага търсеше справедливост за престъпленията, извършени по време на войните на Балканите от 90-те години на миналия век. Специализираният орган вече приключи дейност и моментът е подходящ да се обърне поглед назад във времето, за да бъде направена оценка на работата му, но и да се начертаят смели планове за бъдещето, пише Серж Брамерц в специална статия за германското издание Der Spiegel.

За Европа конфликтите, които доведоха до рухването на бившата Социалистическа федеративна република Югославия, са ключов момент в новата история. Станахме свидетели на разпространението на етнически национализъм и процъфтяването на дискриминацията и омразата към "останалите". Видяхме с очите си и последиците - етническо прочистване и зверства с ужасяващи размери.

Спомняме си стотици хиляди невинни цивилни граждани, станали жертва на преследване, толерирано от държавата поради етническата или религиозната им принадлежност. Завръщането на концентрационните лагери на европейска земя. Четиригодишната обсада в Сараево. И геноцида в Сребреница. Това не беше само война. Както по-късно показахме в съдебната зала, високопоставени лидери извършиха престъпни операции, за да "прочистят" регионите от етнически или религиозни групи на обществото.

Стотици джихадисти от "Ислямска държава" се завърнали на Балканите

Смята се, че около 300 екстремисти са се завърнали от редиците на "Ислямска държава" в държавите от Балканския полуостров. Официалните...

В светлината на тези зверства държавите от Европейския съюз, заедно с партньори като САЩ, стигнаха отново до категоричното заключение, че трябва да съществува мир и справедливост. Именно така през 1993 г. бе създаден Международният наказателен съд за бивша Югославия.

След 24 години вече можем да установим, че МНСБЮ изпълни своята мисия. Точно 90 души бяха осъдени за геноцид, престъпления срещу човечеството или военни престъпления - включително високопоставени лидери на всички страни, участвали в конфликта. Присъдите срещу Радован Караджич и Ратко Младич - най-висшите политически и военни лидери на босненските сърби - са доказателство за огромната справедливост, която благодарение на Трибунала в Хага най-накрая възтържествува.

Половин век след Нюрнбергските процеси, МНСБЮ също даде нов импулс на международното наказателно право. Създадохме важни правни принципи, като например този за отговорността на командващия, който може да бъде подведен под отговорност за престъпленията на подчинен. Ние показахме, че изнасилването и сексуалното посегателство може да бъдат оръжия за война. И ако днешният свят е в състояние да търси справедливост за жестокости, това се дължи отчасти на работата на МНСБЮ.

Успехът на Трибунала в Хага е също успех на Европейския съюз. Държавите-членки ни подкрепиха и направиха нашата работа възможна. От особено значение бяха политическите изисквания напредъкът в процеса на присъединяване към Общността за страните от бивша Югославия да бъде възможен, само ако те напълно сътрудничат с МНСБЮ. Това доведе до задържането на всички заподозрени и осигури достъп до важни доказателства. Така че има много причини да погледнем положително на работата на МНСБЮ и да се надяваме на непрекъснат напредък. Но в същото време все още остават големи предизвикателства.

Истината е, че страните от бивша Югославия съвсем не са извървели толкова дълъг път, колкото мнозина от нас биха искали - и колкото мнозина от нас се надяват. Това се пролича от болезнените реакции на последните присъди, произнесени в съдебната зала на Трибунала в Хага - срещу бившия командир на босненските сърби Ратко Младич и срещу военновременния генерал на босненските хървати Слободан Праляк. Те бяха осъдени за ролята им в масови етнически прочиствания и редица други зверства. Независимо от това обаче, премиери и министри в Босна и Херцеговина, в Хърватия и в Сърбия все още отричат тези престъпления и възхваляват осъдените "герои". Който познава Балканите е наясно, че това е нещо нормално за региона.

Дачич: Няма стабилни Балкани, ако САЩ не намерят общ интерес със Сърбия

Няма да има стабилност на Балканите, ако САЩ не намерят минимален общ интерес със Сърбия, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич п...

Факт е, че тези страни се нуждаят спешно от европейски ценности и институции. Но ние също трябва да си зададем въпроса дали политическите лидери на Балканите са наистина способни и готови да направят необходимите промени - не само чрез закони, но най-вече в съзнанието на хората.

Едно е сигурно: когато става въпрос за процеса на присъединяване, ЕС трябва да припомня настойчиво, че е общност, която споделя ценности, включително върховенството на закона, и че не съществува вариант за компромиси по тези принципи. Съществен въпрос ще бъде дали страните от бивша Югославия ще продължат работата на МНСБЮ и ще преследват зверствата независимо и безпристрастно.

Що се отнася до международното правосъдие, ситуацията е още по-тежка днес, отколкото беше преди десет години. Налице са и други успехи освен МНСБЮ, като например процесите за Руанда и Сиера Леоне. Но конфликти като тези в Сирия или Йемен показват, че няма реалистична надежда, че виновниците за страданието на обикновени цивилни граждани ще бъдат държани отговорни.

Какво може да се подобри? От МНСБЮ може да се научат някои важни уроки:

1. Правилно е да се търси справедливост, когато са извършени жестокости. Не е погрешно да казваме, че има мир или справедливост. Но трябва да сме реалисти и да разберем, че справедливостта понякога отнема време. Ако това не е възможно днес, то ще бъде утре - или дотогава, докато останем ангажирани с каузата.

Новият US посланик в Македония: САЩ остават на Балканите

САЩ ще обръщат внимание и ще присъстват в района на Западните Балкани в бъдеще. Това каза заместник-помощник държавният секретар на...

2. Европейските държави играят решаваща роля. Без ЕС и неговата политика на условност, фигури като Караджич и Младич ще бъдат свободни и вероятно дори ще бъдат на власт. Ако ЕС последователно подкрепя справедливостта, възтържествуването й ще бъде възможно.

3. Международните трибунали могат да играят важна роля - ако е възможно обаче, акцентът трябва да бъде върху националните съдилища. Това означава както съдилища в страните, така и европейски съдилища. Инвестициите в разширяването и устойчивостта на националните съдилища се възвръщат.

4. Всички трябва да чуваме жертвите. Тези престъпления се наричат ​​престъпления срещу човечеството, защото те засягат всички нас, независимо дали живеем в Европа или в Близкия изток.

Преди 24 г. жертвите в бивша Югославия изискаха справедливост и Съветът за сигурност откликна на техните настоявания. Но и днес има милиони жертви, които търсят правосъдие. Време е да се действа отново, ако е възможно чрез Организацията на обединените нации, чрез Международния наказателен съд или с помощта на съмишленици.

Ако не опитаме, международното правосъдие ще рухне, а това би означавало по-голяма несигурност за всички. Но сега знаем, че ако се борим срещу безнаказаността, можем да успеем. И всеки малък успех е важна стъпка по пътя към по-справедлив, спокоен и мирен свят.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

20 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Вероятно има проблеч с четенето на текста от различните сървъри, защото ГОВНОЯД 3, не може да прочете, че ако някой се е насрал, това бяха руските военни в Сирия, когато старомодните щатски ракети Томахуук отнесоха за броени секунди гордостта на руското ракетостроене С400 /дето пиле нямало да може да прехвръкне над Сирия/! Второто насиране на руските военни беше, когато възстанниците унищожиха /с виж още ›› минохвъргачки!/ 6 руски самолета и идин хеликоптер! Няма да споменавам за гордоста на руския флот, единствената руска ядрена подводница Курск! Единствената, други няма и да има! Последваха я 119 подводници - военни! Няма по-алкохолизирана и деморализирана арм ия от руската! Даже ние сме ги побеждавали 4 пъти! Да не говорим за 12 загубени войни срещу отоманците, а ако не бяха нашите опълченци, щяха да загубят и 13тата, и сега щяха да ходят с потури и да говорят турски!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  До 5, който винаги първо се представя с името си! Ти не се спря да спамиш едни и същи неща на всяка статия, независимо от темата. Личи си че си трол и то предполагам по името и на външен вид си трол!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ГОВНОЯД 3, ако някой се е насрал, това бяха руските военни в Сирия, когато старомодните щатски ракети Томахуук отнесоха за броени секунди гордостта на руското ракетостроене С400 /дето пиле нямало да може да прехвръкне над Сирия/! Второто насиране на руските военни беше, когато възстанниците унищожиха /с минохвъргачки!/ 6 руски самолета и идин хеликоптер! Няма по-алкохолизирана и деморализирана арм виж още ›› ия от руската! Даже ние сме ги побеждавали 4 пъти! Да не говорим за 12 загубени войни срещу отоманците, а ако не бяха нашите опълченци, щяха да загубят и 13тата, и сега щяха да ходят с потури и да говорят турски!
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Как малка Финландия разби 400 хил. съветска армия! - http ://ivo.bg/2015/08/02/%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%B5%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%81%D1%81%D1%80-%D1%84%D0%B8/
  : 1 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Финландецът Симо Хайха унищожава 542 войници и офицери от окупаторската Червена армия по време на зимната кампания през 1940 и последвалата я Втора световна война. Интересното е, че той постига този резултат с винтовка Мосин 1891 БЕЗ оптически прицел. - http ://www .extremecentrepoint.com/archives/11812
  : 2 !
 • Анонимен 5.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Факт! Четири бомбардировача Су-24, два изтребителя Су-35 и един транспортен самолет Ан-72, както и един склад за муниции са били унищожени през декември от бутновниците с лесно преносими минохвъргачки. Руснаците са се насрали. Както при акцията с Томахуук.
  : 2 !
 • Анонимен 5.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не са седем! Девет са и един хеликоптер! https ://echo.msk.ru/news/2123182-echo.html
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Пожелавам през 2018 един свят без Русия! Един мирен свят!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Дай Боже! Амин!
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Съдът в Хага я свърши като кучето на нивата - насра се . Къде е кръволока Тачи (приятела на Боко) в затвора за изкормването на сърбите и продаването на органите им в Европа ? Дори и оная трътла председателката на съда го призна в книгата си, но ... все едно че го няма .
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не бързай! Един по-един - до един! Къде е Милошевич? Кой пи отрова, като му прочетоха смъртната присъда? И Тачи и Путлер няма да ги подмине!
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  С 2018 започва работа Международният наказателен съд за Русия (МНСР). Трибуналът в Хага разполага с огромен обем доказателства /само срещу Путин документите са в две стаи!/ и ще търси справедливост за престъпленията, извършени от Русия спрамо съседни страни. Избиването на цивилно население е военно престъпление срещу човечеството, което няма давност. Военнопрестъпниците ще получат доживотни присъ виж още ›› ди. Ако бъдат съдени в САЩ ги чакат по 900 години строг тъмничен затвор, както предвижда щатското законодателство.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Местото на Путьовеца е в килията на Милошевич! Изверг долен!
  : 1 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Март започва и делото в Хага срещу Русия, за сваления холандски самолет.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 1 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Международният съд не е осъждал Сърбия за геноцида над българите, който продължава и днес. Така че всичко е пародия.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Най-много българска кръв са пролели руснаците и комунистите: 1. - Извършеният от комунистите Геноцид и Холокост над българската нация (1944-1989 г.) - http ://prosvetise.com/?p=8784 - Престъпленията срещу човечеството нямат давност! - 2. - Руските бомбардировки на Варна, Балчик и Каварна http ://ivo.bg/2011/10/20/%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D 0% виж още ›› BD%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82/ - 3. – Кой нападаше България 1804,1807,1828,1854 г.,опожари Свищов,Русчук,Силистра,Варна и отвлече повече от 300000 българи в Сибирските пустини? - Цар "освободител"! - http ://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=27&t=403 4. - Българските възрожденци срещу Русия http ://publicistika.blogspot.com/
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  дупе, ти каза ли нещо или пръдна ...
  : 4 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  1.1 Олигофрен си едноок Циклопе, пък си и гламав и проЗД !
  : 13 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  дупе, не знам кой е циклоп, но ти си неуко свинарче - личи си от правописа ти кой е "проЗД", и знам, че си единствения руски трол от година насам, пишеш под различни никове, като говноблизец в руското посолство, когото хвърлят на компа, защото рубли вече няма за тролене
  : 4 !
 • ДуПеСе да се закрие 1.5 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Костовистите изпадат нещо в ярост и хомосексуализъм.
  : 8 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дончев: Постъпили са предложения за 1600...

Вече са постъпили предложения за 1600 съкращения в държавната администрация. Това обаче не са окончателни цифри, понеже се очакват пред...

Последно в Актуално