"Крайният срок" за изтегляне на САЩ от Афганистан приближава, но те засега остават

1586
"Крайният срок" за изтегляне на САЩ от Афганистан приближава, но те засега остават
Снимка: Getty Images/Guliver

Тъй като САЩ вероятно няма да могат да изтеглят войските си до крайния срок, договорен с талибаните на 1 март 2021 г., Вашингтон се опитва да сключи възможно най-скоро ново предварително споразумение с талибаните, надявайки се, че това ще позволи на президента администрацията Джо Байдън най-накрая ще сложи край на „най-дългата война в американската история", според The Washington Post.

Както съобщават кореспондентите на американското издание, все по-спешни стават дискусиите във Вашингтон за афганистанския контингент на американските въоръжени сили от 2500 военнослужещи като краен срок, договорен с талибаните от администрацията на Доналд Тръмп.

Според вестника, въпреки че екипът на Байдън все още не е взел решение за удължаване на присъствието на войски, някои служители и експерти отбелязват, че настоящата президентска администрация вероятно ще отложи окончателното оттегляне на войски. Целта е спечелване на време за прокарване на предложението за „споделяне на властта", с което администрацията се надява да помогне за излизане от задънената улица между талибаните и афганистанското правителство.

Както заяви Лоръл Милър, талибаните добре осъзнават факта, че перспективата за отлагане на крайния срок за изтегляне на войските става все по-реална, но те, подобно на своите „спонсори" в Пакистан, вероятно ще подкрепят подобно решение.

Подобно на Обама и Тръмп, Байдън си е поставил за цел да сложи край на войната в Афганистан, която е убила над 2000 американски войници и поне 100 000 афганистански граждани от 2001 г. насам, пише The Washington Post. Когато Обама обмисляше увеличаване на афганистанския контингент през 2009 г., Байдън, тогава вицепрезидент, се опита - макар и неуспешно - да го убеди, че Афганистан има нужда от по-„слаб“ подход, който предполага, че на територията на страната ще действат малки сили, които ще се занимават предимно с борбата с тероризма. Сега, когато самият Байдън стана държавен глава, той трябва да маневрира между предупрежденията на военните съветници за рисковете от внезапно изтегляне на войските и собственото си желание да напусне Афганистан, заедно с все по-настоятелните искания за прекратяване на войната от членовете на Конгресът на САЩ от двете основни партии.

Има опасност талибаните да активизират военните си операции в Афганистан

Талибаните могат да активизират военните си операции в Афганистан, след като американските и натовските войски се изтеглят, предупреди ...

И докато дискусиите продължават в Америка, талибаните вече се възползват от намаляването на броя на чуждестранните войски, разширявайки влиянието си в определени провинции, където преди това не им е било позволено да бъдат разположени, подчертава вестникът. Администрацията на Байдън посочи тази вълна на насилие като само един аспект от нежеланието на талибаните да спазват условията на сделката, сключена с Вашингтон по времето на Тръмп миналата година.

В същото време някои афганистански правителствени служители, които са наясно с високия риск от военно поражение от страна на талибаните, отчаяно искат американците да останат в страната и затова се опитват да окажат натиск за връщане към споразумението със Съединените щати. На свой ред лидерите на талибаните - поне публично - призовават Вашингтон да изтегли войските в съответствие със сделката.

Дори когато съветниците на Байдън подготвяха преглед на политическия курс в афганистанската посока, представители на военното командване очертаха възможните рискове от „преждевременно“ изтеглянето на войските, включително голямата вероятност за гражданска война, повишената опасност от терористични атаки срещу американски граждани, както и връщане на трудно постигнатия напредък по отношение на правата на човека в Афганистан, припомня колумнистът на Washington Post.

Някои военни служители също предупреждават, че просто не остава време за оттегляне до настоящия срок без големи логистични проблеми и проблеми със сигурността - в края на краищата, докато военният персонал и цивилните служители на военните фирми-изпълнители могат да бъдат евакуирани по въздух, прибързаното изтегляне не само ще изисква унищожаване на ценно оборудване на стойност милиони долари, но може да доведе и до намаляване на броя на американската дипломатическа мисия в Кабул, подчертава журналистът.

Както Лиза Къртис, която беше главен съветник на американския президент по Афганистан от 2017 до 2021 г., заяви в интервю за WP, талибаните, за които изтеглянето на чужди сили е една от основните цели, все още могат да се съгласят да отложат крайният срок за евакуация на американците, макар и само защото, играейки роля в мирния процес, те придобиват легитимност в очите на международната общност, като в дългосрочен план могат да постигнат отмяна на санкциите и да осигурят подкрепа за своето бъдещо правителство. „Талибаните имат какво да загубят, ако декларират, че всичко е приключило и се върнат към широкомащабни военни действия" - цитира изданието думи на Къртис.

Талибаните отхвърлят евентуално отлагане на американското изтегляне от Афганистан

Талибаните решително отхвърлят евентуално отлагане на изтеглянето на американските войски от Афганистан, заяви в интервю за ДПА говорит...

Според The Washington Post, преди две седмици американската страна в писмо от ръководителя на Държавния департамент Антъни Блинкен до афганистанския президент Ашраф Гани изрази предложение за създаване на ново преходно правителство в Афганистан, очевидно предполагащо запазването на присъствие на чужди войски след 1 май.

Амбициозната дипломатическа инициатива, очертана в посланието на Блинкен, включва предложение за среща между ръководителите на външните министерства на Русия, Китай, Индия, Пакистан, Иран и САЩ, насрочена за 26 март, която твърди, че е първата среща на върха от много години с участието на представители на Вашингтон и Техеран. Освен това през следващия месец в Турция трябва да се състои среща между талибаните и афганистанското правителство. Междувременно талибаните не се съгласиха с предложението за споделяне на властта.

Въпреки че администрацията на Байдън обеща да действа, обсъждайки всички стъпки със съюзниците, които също поддържат военно присъствие на афганистанска територия, служители от няколко европейски държави признаха в интервю за The Washington Post, че САЩ избраха да не им предоставят предварително подробна информация за предложенията на Блинкен. „Не бих го нарекъл дискусия, а по-скоро селективна информация“ - подхвърли един високопоставен европейски дипломат, който поиска да остане анонимен. А представител на друга държава, участваща в коалицията, водена от Съединените щати, каза, че неговите колеги са научили за писмото на Блинкен едва след като са прочели за него в медиите.

Въпреки факта, че броят на войските от останалите страни от коалицията в Афганистан надвишава броя на американските войски в страната, те все още зависят от САЩ за въздушно прикритие, разузнаване и логистика, отбелязва колумнистът на WP. По тази причина членовете на коалицията вече ясно заявиха, че няма да могат да останат в Афганистан, ако САЩ изтеглят войските си, и заявиха, че те също няма да имат достатъчно време да извършат „организирана“ евакуация на своите сили преди 1 май, пише изданието.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com