"Криете се зад гърба на нашите мъже": Украйна воюва и с дезертьорите

36539
"Криете се зад гърба на нашите мъже": Украйна воюва и с дезертьорите
Снимка: Facebook/93-тя ОМБр Холодний Яр

От началото на третата си контраофанзива Украйна набира войници в армията под лозунга "Смелостта побеждава страха". Някои украинци обаче отхвърлят призива на страната си да вземат оръжие и търсят начини да избегнат военната служба, пише Business Insider.

Личната история

21-годишният Артьом (името на младия мъж е променено) е роден и израснал в предградията на Киев. Той казва пред Insider, че иска да напусне Украйна, за да избегне фронта. Младият мъж вече веднъж се опитал да напусне страната.

Семейството му усеща твърде лично войната. Артьом разговаря с репортер на Insider заедно с баща си Богдан (името на баща му също е променено). Богдан е работил като дърводелец в мирно време и говори английски. Той е член на украинската национална гвардия и наскоро се завърнал от източния фронт, след като оцелял в ужасни боеве. Частта на Богдан била разположена близо до Сватово и Серебрянското горско стопанство, където претърпяла значителни загуби. Той е един от малкото оцелели и без нито една травма. Богдан каза, че не желае същата съдба за сина си.

Наскоро Артьом решил да напусне Украйна, въпреки че военното положение му забранявало да го прави. Богдан, видял ужасите на боевете, подкрепя сина си, който се опитва да избегне военната служба. "Той отчасти се страхува, че законът може да бъде променен всеки момент и тогава ще бъде принуден да отиде в армията", сподели Богдан.

Въпреки че Артьом не може да напусне страната, той още не е на военна възраст и сега не могат да го призоват в армията. Украинският президент Володимир Зеленски защитава позицията, че караните насила да станат войници не са добри и всеотдайни войници, като търпи и доста критики как "жали младите" що се отнася до набора на войници. Но всичко може да се промени, ако законът за мобилизацията бъде изменен, разширявайки възрастовите граници за наборна служба.

СНИМКА: Getty Images

Артьом също е разочарован от липсата на възможности в разкъсаната от войната страна. Той имал план за бягство, искал да се премести в Румъния. Качил се на влака и стигнал до граничен град. Но когато той и други мъже, пътуващи във влака, стъпили на платформата, те са пресрещнати от полицаи, които започнали да задават въпроси с каква цел са пристигнали в населено място, разположено на 30 километра от границата. Артьом разказва, че някои от мъжете са били отведени в полицейския участък за разпит и след това са били качени на автобус, който ги е откарал обратно в Украйна.

Един от задържаните, около петдесетгодишен, пътувал със съпругата и децата си. По-късно Артьом получил информация, че е бил отведен направо във военната служба за регистрация и вписване, където е призован в армията.

Още: Украйна: защо не наказват мъжете, бягащи от мобилизацията

Баща и син живеят заедно в къща, която Богдан построил със собствените си ръце. Съпругата и дъщеря му са бежанци и живеят в Белгия. "Семейството ми е разделено", сподели Богдан пред Insider.

Междувременно Артьом обмисля дали да опита отново да напусне Украйна. "Момчетата на контролно-пропускателния пункт близо до границата предупредиха, че няма смисъл да се опитваме - обяснява Артьом. - Те споделиха, че горите отпред са пълни с мечки и снайперисти." Твърдението за снайперисти е недоказуемо и не е проверено, предупреждава Insider. Един от маршрутите за Румъния минава през Карпатите, където наистина има много кафяви мечки и вълци.

Обмисляйки по-нататъшните си действия, Артьом чака глоба за опит за незаконно напускане на Украйна. Не се влиза в затвора за такова престъпление. Той все още не е получил известието, но смята, че глобата ще бъде 1000 гривни, или приблизително 27 долара.

Богдан казва, че миналата седмица един от неговите познати е успял да премине границата с Унгария. Той платил 6400 долара на контрабандист, който му казал къде да среже бодливата тел с клещи. Познатият на Богдан преминал успешно границата и сега е в Черна гора. А той избрал Унгария пред Румъния и Молдова, защото местните граничари едва ли биха го набили. Освен това му се сторило, че Унгария е по-гостоприемна към бежанците от Украйна.

Още: Мобилизация на жените в Украйна: Кои няма да могат да напускат страната

80 000 украинци преминаха в Полша

След началото на руската инвазия в Украйна беше въведено военно положение и сега на украинците (мъже) на възраст от 18 до 60 години е забранено да напускат страната.

През юли украинският парламент (Върховната рада) гласува за удължаване на военното положение и общата мобилизация с още 90 дни. Това е 8-то удължаване от началото на войната, мярката ще важи до 15 ноември.

През август The New York Times съобщи, че американски служители, пожелали анонимност, изчисляват, че 70 000 украински войници са били убити и между 100 000 и 120 000 са ранени. Украйна официално поддържа позиция, че статистиката на убитите и ранените е военна тайна и не се съгласява с каквито и да е оценки какви за човешките ѝ загуби във военните действия. В първите дни на военните действия стотици хиляди се присъединиха доброволно към армията, но сега Киев трябва да разчита на повиквателни за военна служба. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) трябва да попълнят редиците си, а мъжете, които напускат страната в нарушение на военното положение, усложняват процеса на мобилизация с дългосрочни последици.

Според полската гранична служба от 24 февруари 2022 г. до 31 август тази година 80 000 мъже на военна възраст от 18 до 60 години са се преселили в Полша. Това е равно на 20 бригади на украинската армия. Полският вестник Rzeczpospolita обобщава - местонахождението на мъжете не е известно с точност.

Украинските власти съобщиха, че са задържали 6100 мъже на граничните пунктове, опитващи се да напуснат страната с фалшиви документи. А през септември Economist писа, че повече от 13 000 души, опитващи се да напуснат Украйна, са били задържани на автогари и гари, преди да преминат границата - като Артьом.

Намерението да преминете границата пеша по тайни пътеки може да завърши с катастрофа. Например Economist съобщи, че 19 души са се удавили, докато са се опитвали да преплуват река Тиса, която е част от границата на Украйна с Унгария и Румъния.

Още: Не искат да са пушечно месо: Руски викове за помощ (ВИДЕО)

"Бял билет" към свободата: медицински свидетелства за негодност

СНИМКА: Getty Images

Най-често срещаният трик, използван от укриващите се от набор, е да подкупят лекар, за да издаде така наречения "бял билет" или освобождаване от военна служба по медицински причини.

Базирана в Одеса антикорупционна неправителствена организация съобщи пред The New York Times, че медицинска комисия под ръководството на бившия началник на регионалната военна служба в Одеса Евгений Борисов е издала повече от 50 000 от тези "бели билети". Лондонският "Таймс" писа, че системата за подкупи е позволила на бившия военен комисар да купи вила на стойност 4,35 милиона долара в Марабея. Борисов беше арестуван през юли и сега е разследван: След поредица скандали с украински военни комисари: Отвратително, каза Зеленски

"Не знаем колко удостоверения са издадени незаконно и колко са въз основа на реални здравословни проблеми. Докато не избухна скандалът и започна разследването, цената за нелегален бял билет за тези, които искат да избягат от мобилизацията, възлизаше от 7-8 000 долара", се чуди Валерий Болхан, служител на тази неправителствена антикорупционна организация.

Още: С Авдеевка Русия тръгна да обръща хода на войната в Украйна (ВИДЕО)

"Криеш се зад съпрузите ни"

Председателят на обществената организация Антикорупционен щаб Сергей Миткалик увери Insider, че правителството на Зеленски е затруднило освобождаването от военна служба, за да спре потока от фалшиви удостоверения и да се бори с корупцията в медицинските комисии. Миткалик отбеляза, че Зеленски, след корупционни скандали, е уволнил на практика всички военни комисари, опитвайки се да засили отчетността и да положи съгласувани усилия за премахване на корупцията, въпреки военното време.

"Когато има прозрачност, ситуацията се подобрява. Гражданското общество и неправителствените организации трябва да говорят за корупцията, защото това е един от начините за решаване на този проблем", каза Миткалик.

През август Киевският международен институт по социология проведе проучване на общественото мнение и установи, че 89% от украинците смятат корупцията в страната за най-сериозния проблем след военните действия с Русия. Правителството на Украйна обяви, че ще плати на хората, които сигнализират за случаи на корупция и подкупи, 10% от възстановената от подкупа сума.

Откакто властите започнаха "да запушват дупките", цената на "белия билет" се увеличи до над 20 000 долара, твърди Богдан.

38-годишен украински резервист, който се крие от военна служба във Варшава със семейството си, сподели пред Euronews: "Първо, трябва да се погрижа за тях". Сега той работи в полската столица като таксиметров шофьор. Мъжът разказва какво се случва, когато вози украинки. "Казват ми: "Нашите съпрузи са на фронта, те се бият, а вие, страхливци, се криете тук? Вие се криете зад гърба на нашите мъже."

Още: Все повече жени служат в украинската армия

Автор на статията: Ребека Ромен, Business Insider

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари