Кризата за газ и ток: Стратегията на Русия всъщност е да използва американското пазарно оръжие

30075
Кризата за газ и ток: Стратегията на Русия всъщност е да използва американското пазарно оръжие
Снимка: Nord Stream 2

Миналия петък (8 октомври) руският енергиен гигант "Газпром" обяви, че противоречивият газопровод "Северен поток" 2 е напълно готов да бъде пуснат в експлоатация. От Кремъл обясниха, че пускането му ще балансира увеличаващите се цени на природния газ в Европа, но според критиците това е поредният инструмент на Русия да увеличи зависимостта на Европа от руския газ.

"Газпром" е изправен пред сложна задача – резервите с газ са изпpaзнeни до peĸopдни нивa и въпреки високите очаквания на eнepгийния миниcтъp Hиĸoлaй Шyлгинoв те да бъдат запълнени, не е много сигурно как ще се случи това. Ще успее ли Русия да захрани нуждите на най-големия си клент – Западна Европа, където газът вече е дефицит? Чисто технически ли са затрудненията на руския енергиен гиганта или има и стратегически предпоставки за ограничаване на износа за Европа?

Аналитици прогнозират, че в близките 20 години делът на тръбопроводния газ в световното потребление на енергоресурсите на практика няма да се измени и ще се намира в диапазона 10-12% , докато в същото време се очаква ръст на световния пазар на втечнения природен газ с изпреварващи темпове така, че през 2030-та година неговият дял ще се увеличи до 16-20%. Основните страни – производители на втечнен природен газ се очаква да бъдат Австралия с обем на производство от 70 до 90 млн. тона в година, Катар с обем на производство от 70 до 140 млн. тона в година, Русия – около 140 млн. тона в година и САЩ с обем от 100 до 300 млн. тона. Още един възможен доставчик в световен мащаб би бил Иран, въпреки че това не е сигурно заради сложната геополитическа обстановка със страната.

Путин вижда европейската газова криза като златна възможност за Русия

Руският президент Владимир Путин вижда шанс за страната си да капитализира от газовата криза в Европа. Путин иска да притисне Европейск...

С оглед на съществуващите тенденции в енергетиката може да се очаква, че след 2040-та година действащите газови проекти ще бъдат изправени пред тенденция на намалено пазарно търсене - заради цената. Ключова причина за тази тенденция ще бъде усъвършенстването на технологии, които ще снижат себестойността на алтернативните енергийни източници - т.е. токът от тях ще става по-евтин. Подобна тенденция би могла на практика да спре ръста на използването на изкопаемите източници на енергия след 2035-та година. За последните 20 години строителството на терминали за прием на втечнен природен газ позволи оперативно и икономически ефективно обезпечаване на потребителите с газ. Регазификационните мощности се увеличават с бързи темпове. В края на 2019 година мощността на съществуващите регазификационни установки в света стигна 920 млн. тона. Има тенденция към увеличаване.

Руските проекти в газовия отрасъл имат редица конкурентни предимства, но и потенциални недостатъци, пише в Енергийната стратегия на Руската федерация от пролетта на 2021 година. Трябва да се има предвид, че тръбопроводният и втечненият газ не бива да се противопоставят един на друг и да се конкурират на външните пазари, те се явяват взаимодопълващи се видове руски ресурси, пише в документа. Ключова мярка за развитие на производството на втечнен природен газ се явява по-лесното му транспортиране при създаване в същото време на контролен механизъм, който следи икономическите интереси на Руската федерация да не се накърняват заради конкуренция на световния пазар между тръбопроводния и втечнения природен газ. От досегашния опит успешни са резултатите на проектите "Северен поток-1" и "Северен поток-2", " Силата на Сибир", "Силата на Сибир- 2", "Алтай", които могат напълно да реализират потенциала на газовите местонаходища в зоната на Единната система на газоснабдяване, отговаряйки на повишените потребности на вътрешния пазар, се посочва още в текста от документа.

Запасите на природен газ в Русия са разпределени неравномерно – 63% се намират в Западен Сибир, а на шелфа на остров Сахалин има 2%. В Западен Сибир ключов се оказва Ямало- Ненецкият автономен окръг, където са повече от 90% от запасите и 82% от добива. Местонаходищата в Източен Сибир са разположени на територията на Красноярския край, Иркутска област, както и Якутия и се намират на значително разстояние едно от друго, което увеличава инвестиционните и транспортните разходи. На шелфа на Охотско море голямата част от местонаходищата се разработват при условия за разделяне на продукцията, а шелфът на Арктика на практика не е усвоен заради инфраструктурни ограничения. В Европейската част на Руската федерация 62% от добива се пада на две ключови местонаходища – Астраханското и Оренбургското.

Изпълнението на заявените проекти за производство на втечнен природен газ ще позволи на Русия да увеличи почти три пъти обема си на производство към 2035-та година и допълнително да добие 2,5 трлн. куб. М. газ до 2040-та година.

Путин: Германия да се поклони ниско на Шрьодер за руския газ на ниски цени

Германските компании трябва да се "поклонят ниско" на бившия канцлер Герхард Шрьодер заради факта, че сега Германия получава руски газ ...

В момента в Русия действат 21 големи проекта за втечнен природен газ, това са предимно акционерни дружества на "Новатек", "Газпром", "Роснефт" и др. Предстои пускането на нов гигант в този сектор – "Арктик СПГ-2" с проектна мощност 19,8 млн. тона в Арктическия район. Той е публично акционерно дружество на "Новатек". Първата линия на проекта ще бъде пусната през 2023-та година, втората и третата – съответно през 2024 и 2025 година. До края на тази година "Газпром" ще пусне проект на име "Пристанищна СПГ" с мощност 1,5 млн. Предстоят и други проекти. Газпром обмисля строителство на завод за производство на втечнен природен газ в района на Черноморското крайбрежие с мощност от 500 хиляди до 1 млн. тона втечнен природен газ с възможност за увеличаване на производството да 1.5 млн тона в година.

Руската федерация има строг планов график за въвеждането на бъдещите заводи за производство на втечнен природен газ за близките 6 години, което е възможно след изпълнението на редица мерки за подкрепа на газовия отрасъл. Стартирало е дори разработването на собствена технология за втечняване на газа "Арктическа каскада". И всичко това на фона на редовните публични битки относно втечнения газ, който идва от САЩ и е конкуренция на идващия от Русия газ - но на газът, идващ по големите газопроводи, а не на руския втечнен газ.

Последните изказвания на Владимир Путин относно газовата криза в Европа в общи линии звучат така: "Ако бяхте сключили дългосрочни договори с нас, сега щяхте да се радвате на добри цени". Руският президент бе категоричен, че "Газпром" може да увеличи доставките за да компенсира недостига. Междувременно обаче пред Европа стои дилемата – могат ли да бъдат сключени дългосрочни договори с Русия на добри цени за доставка на газ, след като това би се превърнало в пречка за постепенното преминаване към нови енергийни източници и крах във вече добре известната "Зелена сделка" на ЕС. Така или иначе очакванията са, че поне до 2030-та година европейските държави ще трябва да купуват руски газ.

Превод: Веселина Божилова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com