Путин вижда европейската газова криза като златна възможност за Русия

10024
Путин вижда европейската газова криза като златна възможност за Русия
Снимка: Kremlin.ru

Руският президент Владимир Путин вижда шанс за страната си да капитализира от газовата криза в Европа. Путин иска да притисне Европейския съюз да пренапише някои от правилата за газовия си пазар, след като в продължение на години игнорира притесненията на Москва. Идеята е ЕС да се откъсне от спот ценообразуването, преминавайки към дългосрочни договори, които биха облагодетелствали руската държавна компания „Газпром”, предава Bloomberg, позовавайки се на двама неназовани източника.

Освен това Русия търси начин за скоростно сертифициране на спорния газопровод „Северен поток” 2 към Германия, за да засили доставките си на газ, посочват източниците.

Путин ще говори на конференцията Russian Energy Week в средата на тази седмица. Визирайки рекордните дневни скокове в европейските цени на газа, достигащи до 40%, Путин направи премерено изказване през миналата седмица, че „Газпром” може да увеличи доставките за да компенсира недостига.

Въпреки, че Путин иска да се позиционира като енергийния спасител на Европа, Кремъл не си прави илюзии, че ще постигне политически консенсус с ЕС или, че ще успее да подобри отношенията в резултат на кризата, посочват официално лице от руската власт и съветник по политиките, близък до кабинета на руския президент.

"Газпром" прегази Украйна, доставя газ за Унгария

От 1 октомври „Газпром” започна да доставя на Унгария газ през тръбопровода „Балкански поток”, като заобиколи У...

„Путин вижда възможности от кризата”, казва Андрей Кортунов, ръководител на неправителствената организация Russian International Affairs Council.

„Русия иска да попречи на ЕС да се бави със сертифицирането на „Северен поток” 2 и да започне преговори за дългосрочни стабилни цени на газа”, казва той.

В ЕС са „сноби”

Путин посочи, че от части виновни за енергийната криза са „снобарите” от ЕС и съветниците, които натискат само за спот цени и „не искат да чуят за нищо друго”.

Лидерите на ЕС ще обсъждат в Брюксел през следващата седмица скока в цените на газа и мерки, които да охладят повишението.

Европа разчита на „Газпром” за около 1/3 от доставките на природен газ. Докато газовите хранилища на континента се възстановяват от рекордно ниските нива на наличност за това време на годината, възможностите за доставки на други алтернативи, като втечненият природен газ, са ограничени. С настъпването на зимата, Европа може да стане по-зависима от Русия по отношение на допълнителни доставки в опит да избегне недостиг когато студът удари със всичка сила.

„Газпром“ официално обяви: „Северен поток-2“ е готов

Строителството на газопровода „Северен поток-2“ е напълно завършено днес сутринта на 10 септември, се казва в съобщение на ...

Вицепремиерът на Русия Александър Новак, който отговаря за енергийната политика на Русия, посочи, че бързото преминаване от традиционните източници на енергия към възобновяеми такива е допринесло за кризата в Европа.

През миналата седмица, той посочи пред Путин, че ако Европа одобри „Северен поток” 2, това ще даде положителен сигнал на пазарите.

Европейският спот пазар „не е инструмент за ценообразуване, който дава дългосрочен баланс между интересите на купувачи и продавачи”, каза зам.-изпълнителният директор на „Газпром” Елена Бурмистрова по време на енергиен форум в Санкт Петербург от 7-ми октомври.

„Купуването на газ на разумни цени, разбира се е добро нещо. Но дори по-добро е да се знае предварително колко ще струва след месец, след тримесечие, след година”, каза тя.

От своя страна, ЕС се надява, че газовата криза ще бъде краткосрочен феномен. Фокусът е насочен към оказване на помощ на отделните страни членки да преминат през зимата при високи цени на газа и „Северен поток” 2, който няма да функционира в скоро време.

Доходите на „Газпром“ са скочили със 73%

Приходите на „Газпром“ от износа на газ за първите шест месеца на 2021 г. са нараснали с почти 73% в сравнение с показатели...

Комисарят по енергетиката Кадри Симсон посочи, че подземното хранилище за газ в региона е на капацитет от 75%, което въпреки, че е далеч по-ниско спрямо десетилетие, е адекватно да покрие търсенето.

ЕС обмисля възможността за общи поръчки на газ от страните членки. Този ход издава, че ЕС не смята да се поддава на Путин, особено на фона на горещи теми като Украйна и Беларус.

Понастоящем, около 20% от европейските газови доставки на „Газпром” са обвързани с цените на петрола, докато малко над 50% се ценообразуват или за ден напред или за месец напред, посочва Рон Смит, старши анализатор в BCS Global Markets, в бележка след уебинар с мениджъри на „Газпром”.

Русия се опитва да възстанови връзката с цените на петрола в газовите договори и да премахне спот ценообразуването, за което ЕС настоява през последните години, разкриват двама източника, запознати с темата.

„Газпром” вече започна да пълни „Северен поток” 2 с газ, настоявайки европейските регулатори да дадат зелена светлина колкото се може по-бързо, казват източниците.

Запълване на запасите

Путин изкомандва "Газпром" да осигури необходимия газ за Европа

Руският премиер Владимир Путин постави пред "Газпром" задачата да осигури необходимите доставки на газ за Европа, предаде ИТАР-ТАСС. Пр...

Износът на „Газпром” за Европа докосна рекордни висини през първата половина на тази година, след което падна през септември – точно когато ЕС започна да изпитва затруднения да запълни запасите си.

От своя страна, Русия започна да запълва собствените си запаси, което провокира обвинения, че умишлено задържа доставките.

Кремъл отхвърли обвиненията, настоявайки, че Русия е изпълнила всичките си договорени задължения като доверен енергиен партньор. Германският канцлер Ангела Меркел посочи, че Русия „може да доставя газ само на база договорените си задължения”.

„Газпром” започна да вади газ от резервите си за да охлади скока в цените, като иска да работи с европейските страни за успокояване на пазара, посочи зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за BBC.

“Газпром” празнува голяма победа”, казва Станислав Циганков, бивш ръководител на отдела за международен бизнес на компанията. „Сега е перфектното време да се капитализира от ситуацията”, добавя той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com