Le Monde: Главният прокурор, „недосегаемата“ фигура на българската съдебна система

8530
Le Monde: Главният прокурор, „недосегаемата“ фигура на българската съдебна система
Снимка: БГНЕС

Два етажа разделят офисите им във внушителната съдебна палата в София, но ги делят светове. На втория Лозан Панов, първият съдия на страната като председател на Касационния съд, заема малък кабинет, където, пред европейския и българския флагове, приема без церемонии. На четвъртия Иван Гешев, главен прокурор, заема гигантски кабинет с изглед към цяла София, украсен с православни идоли и портрети на български военни фигури. Той е защитен от впечатляваща система за сигурност, която не позволява достъп на натрапниците, започвайки от журналистите, които той избягва след протестите, призоваващи за оставката му, коментира Le Monde.

„В българския модел, наследен от съветския, прокурорът е институцията, която концентрира най-много власт. Той е на върха на пирамида, недосегаем и не отговаря пред никого. Той решава кой да бъде съден и кой не. И вместо да защитава хората от бандити, нашият главен прокурор прави точно обратното: той защитава приятелите си като с чадър и удря враговете си като с бейзболна бухалка “, огорчен казва пред Le Monde 49-годишният Лозан Панов. Избран през 2015 г. за председател на Върховния касационен съд, магистратът открито застана на страната на демонстрантите и поиска главата на своя връстник Иван Гешев, назначен в края на 2019 г. за държавен обвинител №1.

Банкноти от 500 евро

Над 2 800 са делата за корупция в България

2 282 са делата за корупция у нас, като новообразуваните през последните 8 месеца са 525. Осъдените и санкционираните са 156, а 22...

„Като съдия би трябвало да съм извън демонстрациите, но когато фундаменталните ценности на върховенството на закона бъдат нарушени и институциите бъдат уловени в нечия хватка, аз съм длъжен да говоря“, обяснява Панов. Според него назначаването на г-н Гешев за главен прокурор е "награда" за ролята му в мрачното дело за несъстоятелност на КТБ през 2014 г., "кражбата на века в България". В нея името на близкият до властта олигарх Делян Пеевски фигурира в много документи в досието на делото, но той никога не се е притеснявал.

"Главният прокурор се намесва така в много икономически дела", уверява магистратът, който го обвинява Гешев, че е защитил и министър-председателя Бойко Борисов от съдебно преследване по случая с публикуваните снимки, показващи го да спи до пачки банкноти от 500 евро. "Единственото разследване, което той е започнал, е относно изтичането на тези снимки, но не и върху тяхното съдържание", казва Лозан Панов.

Le Monde посвещава още една статия на България, в която, по думите на изданието, в продължение на близо три месеца „великото народно въстание“ срещу корупцията изисква напускането на консервативния премиер Бойко Борисов.

Млади студенти, развяващи европейски знамена, адвокати, обявяващи се срещу корупция, майки, които искат повече социална помощ за децата си с увреждания, православен свещеник, отлъчен от своята църква, понякога социалисти или крайнодесни активисти...

Панов: Гешев е евтин популист, а прокуратурата - бухалка

Прокуратурата се превръщат в център на власт и се държат като "бухалка за врагове и чадър за приятели". Това заяви председателят на Вър...

Всяка вечер в продължение на близо три месеца, сценарият е подобен, но никога напълно идентичен. Той се възпроизвежда в "триъгълника на властта", кръстовището, наречено по този начин, тъй като концентрира в самото сърце на София седалището на правителството, българското президентство и парламента. Няколкостотин души - дори няколко хиляди, както се очаква в петък, 16 октомври, когато ще бъде отбелязан стотният ден от започването на това "Велико народно въстание" - идват да извикат "Оставка, оставка" в подножието на тези сгради, обръщайки се към министър-председателя Бойко Борисов и всемогъщия главен прокурор Иван Гешев.

"Мафиотско управление" 

„В момента живеем под диктатурата на мафията“, уверява Арман Бабикян, един от тримата членове на „Отровното трио", прякора на организационния комитет на протестите, който включва освен този пиар специалист, адвокат и виден и известен скулптор. Всички са обединени от безусловното отхвърляне на г-н Борисов, 61-годишен бивш пожарникар и бодигард, който управлява България дясно и почти непрекъснато от 2009 г. насам. „Няколко души завзеха властта и крадат европейски средства за себе си, раздават ги на своите приятели с помощта на главния прокурор ”, осъжда този 53-годишен активист, като всяка вечер слиза от сцената. „Показваме на хората, че не трябва да се страхуваме“, добавя и адвокат Николай Хаджигенов.

Протестите бяха предизвикани това лято след два епизода, които хвърлиха ярка светлина върху мащаба на проблема в страната със 7 милиона души, която е едновременно най-бедната и корумпирана в Европейския съюз, според НПО Transparency International, пише Le Monde.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари