Макрон и Меркел хармонизират позициите си преди срещата на върха

950
Макрон и Меркел хармонизират позициите си преди срещата на върха
Снимка: Getty images/Guliver

Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел ще проведат преговори в сряда за втори път тази седмица, за да хармонизират позициите си по въпроси, вариращи от Brexit до Сирия, преди срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък.

Френският лидер лидер влиза в днувневния форум в Брюксел, докато все още е под впечатлението от отхвърлената кандидатура на Париж за европейски комисар – Силви Гулар, пише AFP, цитирана от агенция "Фокус".

Твърдото „Не“, което тя получи от евродепутатите, заради подозрения в създаване на синекурни длъжности за свои парламентарни асистенти, бе възприето като удар по амбициите на Макрон да увеличи влиянието си в Брюксел.

В сряда френското и германското правителство ще проведат съвместна министерска среща в югозападния френски град Тулуза, за да обсъдят как да продължат напред с някои от европейските проекти, които Макрон подкрепя.

Съветът на министрите е първият, след като двете държави подписаха договор през януари, като се ангажираха за широкообхватно сътрудничество в области като външната политика, отбраната и енергетиката.

Във видеокаст Меркел каза, че тя и Макрон искат да пристигнат в Брюксел с „общи позиции, доколкото това е възможно“. След вечеря с Меркел в Париж в неделя, Макрон предупреди, че Европа не може „да си позволи лукса на дребните кавги“, в „притеснително“ време за международния ред.

Меркел разговаря с Ердоган за споразумението за бежанците

Канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел използва кулоарите на Общото събрание на ООН, за да проведе преговори с държавн...

По-късно в сряда към тях ще се присъедини бъдещият председател на европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Визитата на Фон дер Лайен – също втората ѝ във Франция в рамките на една седмица – е част от дипломатическата кампания на Макрон, който прие и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Париж в понеделник.

Очаква се френският лидер да използва министерската среща в Тулуза, за да пресира Германия за по-близки връзки в сферата на отбраната и индустрията. Освен това е предвидено двамата лидери да посетят завода на „Еъбъс“ в града.

По думите на Меркел двете правителства ще обсъдят плановете на Париж и Берлин за разработване на европейски боен танк и изтребител.

Източници от Елисейския дворец разкриха, че двете държави ще се опитат да изготвят общи правила за износа на оръжие – тема, която е причина за търкания между Германия и Франция, като Париж миналата година не пожела да се отзове на призива на Берлин за спиране на износа на оръжие в Саудитска Арабия заради убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Макрон и Меркел също се очаква да обсъдят състава на входящата Европейска комисия след отхвърлянето на Гулар, както и унгарския и румънския кандидат.

Макрон: Brexit е британска вътрешна криза

Френският президент Еманюел Макрон предупреди Великобритания, че Brexit е "британска вътрешна криза" и Лондон ще трябва да поеме о...

Помощник на френския държавен глава заяви във вторник, че Макрон няма да обявява нов кандидат, докато не е сигурен в подкрепата на грипите в Европейския парламент, които гласуваха срещу Гулар.

Очаква се по време на преговорите в сряда в Тулуза и срещата на върха на ЕС в Брюксел да доминират темите за офанзивата на Турция в Северна Сирия и предварителния напредък, постигнат в преговорите между ЕС и Великобритания относно ревизирана сделка за Brexit.

Лидерите на ЕС осъдиха операцията на Турция срещу кюрдските формирования. Министърът на отбраната на Франция Жан Ив льо Дриан заяви пред парламента във вторник, че решението на САЩ да изтеглят войските си от Северна Сирия е било „зелен флаг“ за провеждане на турска операция и подчерта нуждата от „европейски суверенитет“ и „европейска стратегическа автономия“.

За разлика от това, за Brexit в Париж витае дух на умерен оптимизъм, като съветник на Макрон дори приветства „позитивния моментум“ в преговорите за ново споразумение за излизането на Великобитания от ЕС.

Забележките представляват забележимо отклонение от тона на Париж, който многократно през последните седмици казва, че счита Brexit без сделка на 31 октомври най-вероятния сценарий.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари